Asistentă medicală de la DSP și alte două persoane, reținute de DNA pentru vânzare de certificate false de vaccinare

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 11:142125 citiri
Asistentă medicală de la DSP și alte două persoane, reținute de DNA pentru vânzare de certificate false de vaccinare
Vaccin anti-covid FOTO Unsplash.com

Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare.

Procurorii spun că suspecții ar fi primit sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro de la persoanele care voiau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin, iar rețeaua acționa în două moduri. La locuințele lor anchetatorii au găsit 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Barta Patricia Dana, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, a fost reținută pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată;

De asemenea, au fost reținute, alte două persoane fără calitate specială, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare (vezi comunicatul 946/VIII/3 din 17 noiembrie 2021) și cei interesați de obținerea acelor certificate false.

Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate.

Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie - 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
Constant
rank 5
Direct in puscarie cu aceste persoane criminal de inconstiente.