Cercetatori britanici: Tamiflu nu ii fereste pe bolnavii de gripa de complicatii

Joi, 05 August 2021, ora 17:423685 citiri
Cercetatori britanici: Tamiflu nu ii fereste pe bolnavii de gripa de complicatii
Foto: Arhiva

Cercetatorii britanici afirma ca exista putine dovezi potrivit carora Tamiflu opreste complicatiile in cazul persoanelor care au contactat gripa noua, desi oficialii din domeniul sanatatii sustin ca medicamentul impotriva gripei provocate de virusul AH1N1 a redus numarul deceselor.

Specialistii de la Cochrane Review, o organizatie non-profit care analizeaza informatiile din domeniun sanatatii, au studiat toate datele legate de efectele Tamiflu si au ajuns la concluzia ca nu este dovedit faptul ca acest medicament reduce riscul de pneumonie la oamenii care se imbolnavesc de gripa.

Potrivit Associated Press, studiul publicat in British Medical Journal sustine ca beneficiile Tamiflu sunt reduse, iar autoritatile ar trebui sa nu ascunda asta publicului.

"Guvernele au cheltuit miliarde de euro pe un medicament pe care comunitatea stiintifica nu il poate judeca", scrie Dr Fiona Godlee, editor al British Medical Journal.

O alta analiza, efectuata la Universitatea Birmingham de catre Nick Freemantle si Dr Melanie Calvert sustine ca, desi este posibil ca Tamiflu sa reduca riscul pneumoniei, avantajul este minior si exista efecte secundare.

M.M.