Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 15:42
17686 citiri
Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana a facut public, miercuri, raportul MCV privind Justitia din Romania si pentru prima oara a vorbit despre posibilitatea ca tara noastra sa scape de monitorizare.

Exista insa, bineinteles, niste conditii pe care Comisia le pune. Astfel, daca Romania pune in practica cele 12 recomandari din raport, MCV va fi ridicat.

Recomandarile CE se refera la numirea sefilor institutiilor din Justitie pe baza de criterii clare si transparente sau la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate care sa isi faca treaba in ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosare.

Sunt vizati si politicienii. Mai exact, CE recomanda sa existe precizat in codul de conduita al parlamentarilor si ministrilor ca trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar.

Totodata, se precizeaza ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa modifice Codul Penal si cel de Procedura Penala doar dupa o consultare transparenta cu toate institutiile implicate.

Nu in ultimul rand, se vorbeste si despre faptul ca Parlamentul nu ar trebui sa se opuna hotararilor definitive si irevocabile avand ca obiect incompatibilitati, conflicte de interese si averi ilicite pronuntate impotriva membrilor sai.

Iata mai jos cele 12 recomandari din raportul MCV:

1. Punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia.

2. Asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari, care este in curs de elaborare in Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza clar ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar. Un Cod de conduita similar ar putea fi adoptat pentru ministri.

3. Faza actuala a reformei Codului Penal si a Codului de Procedura Penala ale Romaniei ar trebui incheiata, iar Parlamentul ar trebui sa isi puna in practica planurile de adoptare a modificarilor prezentate de Guvern in 2016, dupa consultarea cu autoritatile judiciare. Ministrul Justitiei, CSM si Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sa finalizeze un plan de actiune pentru a asigura ca noul termen pentru punerea in aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedura Civila poate fi respectat.

4. In vederea imbunatatirii in continuare a transparentei si a predictibilitatii procesului legislativ, precum si pentru a consolida garantiile interne in materie de ireversibilitate, Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile cu autoritatile relevante si cu partile interesate in cadrul procesului decizional si in activitatea legislativa legate de Codul Penal si de Codul de Procedura penala, de legile anticoruptie, de legile in materie de integritate (incompatibilitati, conflicte de interese, avere ilicita), de legile justitiei (referitoare la organizarea sistemului justitiei), precum si de Codul civil si Codul de Procedura Civila, inspirandu-se din transparenta procesului decizional pusa in practica de Guvern in 2016.

5. Guvernul ar trebui sa puna in practica un plan de actiune corespunzator pentru a remedia chestiunea executarii hotararilor judecatoresti si a aplicarii de catre administratia publica a jurisprudentei generate de instantele judecatoresti, inclusiv un mecanism care sa furnizeze statistici fiabile care sa permita monitorizarea pe viitor. Ar trebui, totodata, elaborat un sistem de monitorizare interna care sa implice CSM si Curtea de Conturi pentru a se asigura punerea corecta in aplicare a planului de actiune.

6. Conducerea strategica a sistemului judiciar, respectiv ministrul Justitiei, CSM, Inalta Curte de Justitie si Casatie si procurorul general, ar trebui sa asigure punerea in aplicare a planului de actiune astfel cum a fost adoptat si sa puna in practica o raportare publica periodica cu privire la punerea in aplicare a acestuia, inclusiv solutii la problemele reprezentate de numarul redus de grefieri, volumul de munca excesiv si intarzierile in redactarea motivarilor hotararilor.

7. Noul CSM ar trebui sa elaboreze un program colectiv pentru mandatul sau, care sa includa masuri de promovare a transparentei si a responsabilizarii. Acest program ar trebui sa includa o strategie orientata catre exterior, cu reuniuni deschise periodice cu adunarile judecatorilor si procurorilor la toate nivelurile, precum si cu societatea civila si cu organizatiile profesionale, si sa organizeze discutarea rapoartelor anuale in cadrul adunarilor generale ale instantelor si ale parchetelor.

8. Asigurarea intrarii in functiune a sistemului PREVENT. Agentia Nationala de Integritate si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice ar trebui sa introduca practica de a intocmi rapoarte cu privire la verificarile ex ante pe care le efectueaza in cazul procedurilor de achizitii publice si rapoarte cu privire la actiunile pe care le intreprind in urma acestor verificari, inclusiv in cazul verificarilor ex post, precum si rapoarte cu privire la cazurile de conflict de interese descoperite, si sa organizeze dezbateri publice la care sa raspunda Guvernul, autoritatile locale, sistemul judiciar si societatea civila.

9. Parlamentul ar trebui sa dea dovada de transparenta in procesul sau decizional cu privire la actiunile intreprinse in urma hotararilor definitive si irevocabile avand ca obiect incompatibilitati, conflicte de interese si averi ilicite pronuntate impotriva membrilor sai.

10. Adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie. De asemenea, Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului. Aceste masuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Venetia si al GRECO. Parlamentul ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitarile de ridicare a imunitatii si ar putea organiza o dezbatere publica astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii si societatea civila sa poata reactiona.

11. Continuarea punerii in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern in august 2016. Ministrul Justitiei ar trebui sa instituie un sistem de raportare cu privire la punerea in aplicare a Strategiei Nationale Anticoruptie (inclusiv cu privire la statisticile referitoare la incidentele de integritate din administratia publica, detalii privind procedurile disciplinare si sanctiunile si informatii referitoare la masurile structurale aplicate in domeniile vulnerabile).

12. Asigurarea faptului ca Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operationala pe deplin si efectiv, astfel incat sa poata publica primul raport anual cu informatii statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din savarsirea de infractiuni. Agentia ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica cu privire la dezvoltarea capacitatii sale administrative, la rezultatele obtinute in confiscarea si la gestionarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni.

Citeste si alte stiri despre raportul MCV

Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

Scandalul cu plagiatul lui Kovesi apare in raportul MCV: Comisia Europeana ii ia apararea sefei DNA

Iohannis: Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil. Mesaj pentru Grindeanu si Parlament

Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace

Raportul MCV vorbeste despre atacurile presei la adresa Justitiei si procesul lui Kovesi cu Antena 3

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#recomandari Comisia Europeana ridicare MCV, #monitorizare justitie MCV , #MCV