Cel putin 40 de delfini morti in apropierea unei zone afectate de scurgerea de petrol

Vineri, 28 August 2020, ora 20:24
2085 citiri
Cel putin 40 de delfini morti in apropierea unei zone afectate de scurgerea de petrol

Cel putin 40 de delfini au murit in mod misterios intr-o zona din Mauritius afectata de o scurgere de petrol de pe o nava japoneza, au declarat vineri reprezentanti ai autoritatilor si martori, printre decese numarandu-se si cele ale unui pui si a mamei sale, relateaza Reuters.

Activistii de mediu au solicitat o investigatie a circumstantelor mortii delfinilor pentru a se afla daca decesele au survenit in urma scurgerilor de petrol de pe nava japoneza, scufundata luni dupa ce a esuat pe un recif, in luna iulie.

Numarul exemplarelor moarte ar putea creste. Pescarul Yasfeen Heenaye a declarat ca a vazut intre 25 si 30 de delfini ce pareau a fi morti, plutind vineri dimineata in zona lagunei, printre numeroase alte vietuitoare pe care pescarii incercau sa le indeparteze de zona poluata.

''A fost o mama si puiul ei'', a povestit el. ''El era foarte obosit, nu inota bine. Dar mama a ramas alaturi de el, nu si-a lasat copilul in urma ca sa mearga cu grupul. A ramas cu el pana la sfarsit. Incerca sa-l protejeze'', a declarat pescarul care a filmat moartea puiului.

Dupa ce barca lui Heenaye a ramas fara combustibil, acesta i-a facut semn lui Reuben Pillay, operator profesionist de drona si activist de mediu, care a urmarit femela. Initial, ea s-a comportat normal. ''Dar dupa cateva minute, s-a intors pe o parte, cu o inotatoare in apa si una la suprafata si inceput sa dea rapid din coada'', a povestit Pillay.

Femela ''a inotat in cercuri in fata barcii, a miscat violent din coada si dupa aproximativ cinci minute a ramas nemiscata si s-a scufundat... Am auzit tipete, am crezut ca era o femeie pe barca - dar mi-au spus, nu - a fost delfinul'', a adaugat Pillay.

''N-am stiut ce sa facem. A fost sfasietor'', a adaugat el.

In aceeasi zi, un reprezentant al Ministerului pentru Pescuit din Mauritius, Jasvin Sok Appadu, a declarat pentru Reuters ca 38 de carcase au fost gasite pe plaje.

Rezultatele autopsiilor a 25 de delfini morti, gasiti esuati miercuri si joi, sunt asteptate in urmatoarele zile, a spus el.

Pana in prezent, medicii veterinari au examinat doar doi dintre delfini, care prezentau semne de ranire, dar nu si urme hidrocarburi in organism, potrivit rezultatelor preliminarii ale autopsiilor. Testele efectuate asupra acestor prime doua exemplare de delfini au fost realizate de Centrul de Cercetare in domeniul Pescuitului Albion.

Delfinii au murit intr-o zona afectata de o scurgere de petrol cauzata de esuarea unei nava japoneza, MV Wakashio, care a lovit luna trecuta un recif de corali.

Greenpeace a solicitat joi guvernului din Mauritius o ''ancheta urgenta pentru a stabili cauza deceselor si orice legatura cu deversarea de petrol de pe Wakashio''.

Potrivit agentiei DPA, din nava s-au scurs cel putin 1.000 de tone de petrol, care au ajuns pe coaste - inclusiv in zone protejate, cu paduri de mangrove si specii pe cale de disparitie - si in apele cristaline, o atractie pentru numerosi turisti.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...