Cel mai puternic laser din lume, in Romania. Vezi aici cum va arata

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 10:59
7624 citiri
Cel mai puternic laser din lume, in Romania. Vezi aici cum va arata

Comisia Europeana a probat planurile de constructie a unui trio de lasere uriase, in Romania, Ungaria si Cehia. Proiectul, numit Extreme Light Infrastructure (ELI, -Infrastructura de Lumina Extrema), va pune bazele construirii unui laser si mai puternic, care ar putea incerca sa extraga particule "virtuale" din vidul spatiu-timp.

Cele trei noi lasere vor fi terminate pana in 2015, scrie publicatia New Scientist. Fiecare laser va emite un puls cu o putere de 10 petawatti (1016 watti) - adica de cateva sute de ori puterea folosita de civilizatia umana, sustine sursa citata.

Pulsurile vor dura doar aproximativ 1.5 x 10-14 secunde, mai putin de o zecime din timpul cat ii ia luminii sa traverseze diametrul unui fir de par. Deoarece pulsurile sunt atat de scurte, contin mai putina energie decat laserele de la National Ignition Facility (NIF) din California, care dureaza 2.0 x 10-8 secunde. Insa in aceasta scurta perioada de timp, laserele Extreme Light Infrastructure vor livra de 20 de ori puterea unui puls emis de NIF.

Fiecare laser va costa aproximativ 400 milioane de dolari si fiecare va fi construit diferit, in asa fel incat fiecare va efectua experimente diferite in domeniul fizicii, precum accelerarea particulelor folosind pulsurile de lumina, studierea nucleului atomilor si generarea de pulsuri pentru studierea dinamicii evolutiilor extrem de rapide din atomi.

Daca acest proiect va functiona bine, un al patrulea laser va fi construit, cu zece lasere, fiecare cu o putere dubla fata de puterea combinata a primelor trei, insumand asadar 200 de petawatti.

Coordonatorul proiectului, Gerard Mourou, director al Institutului pentru Lumina Extrema din Franta, spera ca sistemul va putea ajunge, in cele din urma, la intensitati care ar putea face ca particulele "virtuale" sa devina reale.

Pagina de Internet a proiectului ELI releva ca aproape 40 de institutii de cercetare si academice din 13 state mebre ale Uniunii Europene sunt implicate in constructia celor mai puternice lasere din lume.

Daca primele lasere vor fi plasate in Praga, Szeged si Magurele si vor fi operationale pana in 2015, locatia celui de-al patrulea va fi selectata in 2012.

Iata cum ar trebui sa arate cele trei constructii:

In Romania, pe platforma Magurele, ELI se va concentra pe fizica nucleara a laserelor. O sursa intensa de raze gamma va fi creata prin cuplarea unui accelerator de particule cu un laser de mare putere.

In Republica Ceha, laserul va fi amplasat in Praga si se va axa pe generarea de particule energetice ultra-scurte (10 GeV).

In Ungaria, la Szeged, laserul ELI va fi dedicat dinamicii extrem de rapide, urmand sa urmareasca miscarile din atomi, molecule, plasme si materii solide.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#laser Romania, #cel mai puternic laser romania, #cel mai puternic laser magurele , #eveniment