CEDO - ultima sansa a celui fara noroc in tara lui

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 09:54
2929 citiri
CEDO - ultima sansa a celui fara noroc in tara lui

Initial, CEDO s-a infiintat pentru a descuraja o repetare a Holoclaustului, pentru a incuraja guvernarea prin lege si nu prin forta, pentru a veghea la respectarea dreptului cetatenilor la viata si la libertate.

In cele 47 state membre ale Curtii, peste 800 de milioane de cetateni stiu ca, daca judecatorii nu vor reusi sau nu vor dori sa le faca dreptate, o instanta care ii depaseste pe toti va descoperi adevarul si, in cele din urma, nimeni nu va ramane nedreptatit.

Amenintarea cu CEDO la televizor

Judecata Curtii a avut uneori efecte pe cat de neasteptate, pe atat de spectaculoase si n-au lipsit surprizele.

In 1970, Marea Britanie a fost obligata sa nu diferentieze in instanta populatia Irlandei de Nord in raport cu alti cetateni, statul ceh a fost condamnat pentru discriminarea in scoli fata de copiii rromi, iar Romania este un fel de campion in procese pierdute, prin nerestituirea proprietatilor furate de comunisti.

Dar o lege nescrisa spune ca totodeauna succesul nedreptatitilor ii incurajeaza pe nemultumiti. Nu stiu la altii cum e, dar la noi nemultumitii au atins ridicolul.

Domnul Geoana ameninta de-a seriosul la televizor ca va reclama la CEDO pierderea alegerilor prezidentiale, domnul C.V. Tudor ca va revendica un sediu care nu-i apartine, iar avocatul personajului Felix se falea si el la televizor ca e in stare sa transforme la Strasbourg o sentinta de turnatorie definitiva data la Bucuresti intr-un certificat de buna purtare dat la CEDO.

Speranta moare ultima

Una peste alta, Project Syndicate noteaza ca, numai in anul 2011, CEDO a primit spre solutionare 60.000 de cereri, 60% din acestea provenind din Rusia, Tucia, Italia, Romania si Ucraina.

Pentru comparatie, aceeasi sursa aminteste ca, tot in 2011, Curtea Suprema a SUA a primit circa 10.000 de cereri.

Majoritatea celor 60.000 de cereri sosite din diferite tari nu ajung sa fie admise, dar faptul ca unii isi castiga cauza lor dreapta le da multora curaj si sperante. Speranta nu poate fi refuzata nimanui, ea moare ultima.

Avalansa de nemultumiri a inceput insa sa sugereze, in opinia publica internationala, ideea limitarii accesului la CEDO, in ciuda faptului ca deciziie acestei Curti au avut si au adesea un impact puternic chiar si dincolo de granitele Europei.

Un exemplu este cel al Curtii Supreme a SUA, care, tinand cont de rationamentul CEDO, a abordat in lumina acestuia legile privind homosexualitatea in statul Texas.

Nu se poate respect, acolo unde nu e corect

Totusi, unora li se pare ca dreptul oricui de a aborda CEDO ca sa-si rezolve orice interes este ceva impovarator si gresit. Impovarator, din cauza invaziei de cereri, si gresit, pentru ca da dreptul unui apel in plus, la o setinta interna data definitiv si irevocabil.

Premierul britanic David Cameron a si declarat in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei faptul ca deciziile nationale trebuie tratate cu mai mult respect.

Este foarte corecta observatia ca deciziile nationale trebuie tratate cu respect, dar este la fel de corect ca ele sa fie corecte. Or, CEDO n-a facut altceva decat sa intervina acolo unde instantele nationale n-au aplicat legea. A corectat greseli si nimic mai mult.

Cum au ajuns unii sa nu mai vorbeasca la bec

Nu stiu ce fel de cazuri s-au judecat in Rusia, Turcia, Italia sau Ucraina, la care se refera Project Syndicate, dar este notoriu ca proprietatile din Romania n-au fost restituite de catre instantele romanesti la "indicatii" politice, venite dinspre varful piramidei ierarhice.

Acolo, sus, cineva se ingrijea ca nomenclaturistii vechiului regim, instalati in vilele celor goniti din ele, sa nu fie mutati in simple apartamente "la bloc".

Nu vreau sa dau nume, dar cred ca, daca-si aduce aminte despre ce este vorba, fostul presedinte, domnul Ion Iliescu, ar avea destule motive sa-l apuce sughitul.

Fara instanta de la Strasbourg, multi proprietari ar fi vorbit si astazi la bec despre proprietatile lor, pierdute definitiv, pe mana esalonului doi care a urmat la Bucuresti, imediat dupa ce esalonul unu tocmai s-a facut nevazut la Targoviste.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#procese Romania CEDO, #apel judecata CEDO, #decizii Romania CEDO , #CEDO