CEDO decide: Preotii romani au dreptul la sindicat

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 17:03
2223 citiri
CEDO decide: Preotii romani au dreptul la sindicat

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Romania a incalcat dreptul la libera asociere a clerului din Biserica Ortodoxa Romana (BOR), atunci cand, in urma unui proces care a durat cativa ani, "Sindicatul Pastorul cel Bun impotriva Romaniei" nu a fost inregistrat ca personalitate juridica. .

"Pastorul cel Bun" a fost infiintat la 4 aprilie 2008 de 35 de clerici si mireni membri ai BOR, majoritatea dintre ei preoti ortodocsi in parohii ale Mitropoliei Olteniei, scrie Evenimentul Zilei.

Obiectivul sindicatului, asa cum se arata in statutul sau, este de "a apara interesele profesionale, economice, sociale si culturale ale membrilor sai, atat clerici cat si mireni, in relatiile lor cu ierarhia bisericii si Ministerul Culturii si Cultelor".

Sindicatul a solicitat Judecatoriei Craiova acordarea personalitatii juridice si inscrierea acestuia in registrul sindicatelor.

Reprezentantul Mitropoliei s-a opus acestei cereri, sustinand ca statutul intern al BOR interzice crearea oricarei forme de asociere fara acordul prealabil al Mitropolitului.

Intr-o hotarare din 22 mai 2008, instanta a dispus inscrierea sindicatului "Pastorul cel Bun" in registrul sindicatelor, acordandu-i astfel personalitate juridica.

Mitropolia a facut recurs, aratand ca principiile constitutionale de libertate religioasa si autonomia comunitatilor religioase nu pot fi subordonate libertatii de asociere.

Intr-o hotarare din 11 iulie 2008 Judecatoria a anulat hotararea in prima instanta si a respins cererea "Pastorului cel Bun".

CEDO a constatat ca refuzul de a inregistra sindicatul nu s-a bazat pe clauzele din contractele de munca, ci pe dispozitiile Statutului Bisericii.

Acesta din urma a intrat in vigoare in 2008, dupa ce angajatii in cauza si-au preluat atributiile in cadrul BOR. Pozitia speciala ocupata de religia ortodoxa in Romania, de care Curtea este constienta, nu poate justifica in sine refuzul de a inregistra sindicatul, avand in vedere faptul ca dreptul angajatilor BOR de a adera la un sindicat a fost deja recunoscut de instante romanesti.

In temeiul articolului 41 (satisfactie echitabila) din Conventie, Curtea a apreciat ca Romania trebuie sa plateasca sindicatului reclamant 10.000 de euro pentru a acoperi toate capetele de daune.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Romania condamnata CEDO, #sindicat preoti proces , #CEDO