CEDO analizeaza trei cazuri legate de independenta Curtii Supreme din Polonia

Luni, 15 Iunie 2020, ora 14:00
1702 citiri
CEDO analizeaza trei cazuri legate de independenta Curtii Supreme din Polonia
Foto: Pixabay

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Varsoviei solicitarile depuse de doi judecatori si o avocata care acuza Curtea Suprema din Polonia de lipsa de independenta, noi recursuri impotriva reformelor derulate de conservatorii aflati la putere, informeaza AFP.

CEDO a cerut la 5 iunie guvernului polonez sa ii furnizeze observatiile sale asupra celor trei cereri, introduse in august, septembrie si octombrie 2019, conform unui comunicat difuzat luni de instanta de la Strasbourg.

Cei trei petitionari sunt o avocata care a fost suspendata din functie timp de trei ani si al carei apel a fost respins de camera disciplinara a Curtii Supreme si doi judecatori care au aplicat pentru alte posturi si care au inaintat recurs in fata Curtii Supreme dupa decizia Consiliului National al Magistraturii (CNM) de a nu ii recomanda pentru respectivele pozitii.

Toti trei acuza faptul ca cele doua camere ale Curtii Supreme sunt constituite la recomandarile CNM, organ constitutional menit a garanta independenta judecatorilor, dar ai carui membri nu mai sunt alesi de judecatori, ci de camera inferioara a parlamentului, in baza unei legi controversate din 2017.

Potrivit petitionarilor, Curtea Suprema poloneza nu poate fi considerata, prin urmare, un tribunal independent si impartial.

CEDO a fost deja sesizata in mai multe alte cazuri legate de reformele din sistemul judiciar polonez introduse in ultimii ani.

Promovate de conservatorii nationalisti din Partidul Lege si Justitie (PiS) aflat la putere din 2016, aceste reforme au fost criticate atat in mediile judiciare poloneze, cat si de catre UE, care le reproseaza ca aduc atingere separarii puterilor in stat.

In aprilie, Curtea de Justitie a UE a dispus ca Polonia sa suspende imediat activitatea camerei disciplinare a Curtii Supreme, fondata in 2017, din cauza unor suspiciuni de lipsa de independenta.

Comisia Europeana a declansat de asemenea in 2017 impotriva Poloniei asa-numita procedura a Articolului 7 din Tratatul UE, un mecanism prevazut in caz de "incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra a blocului comunitar.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#CEDO, #Polonia, #cazuri, #independenta , #CEDO