CEDO a obligat Romania sa plateasca peste un milion de euro in 2012

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 22:02
2817 citiri
CEDO a obligat Romania sa plateasca peste un milion de euro in 2012
Foto: caleaeuropeana.ro

Romania a fost obligata in 2012 prin decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sa le plateasca 1.277.194 de euro unor petenti care au formulat plangeri la instanta de la Strasbourg.

Totusi, din 70 de hotarari pronuntate de CEDO anul trecut numai in sapte s-a constatat o incalcare a dispozitiilor Conventiei sau ale Protocoalelor, Romania fiind pe un trend descendent, a declarat judecatorul Tribunalului Bucuresti Ionut Militaru in cadrul conferintei "Condamnarile suferite de Romania la CEDO in anul 2012. Analize si perspective", care a avut loc miercuri la Academia Romana.

CEDO: Romania trebuie sa dea revolutionarilor despagubiri de 350.000 de euro

De la inceputul functionarii CEDO si pana la 31 decembrie 2012, Romania a fost obligata la plata sumei totale de peste 50 milioane de euro unor petenti care au formulat plangeri la instanta de la Strasbourg.

"S-a creat un mit in ceea ce priveste CEDO, e o amenintare permanenta in orice situatie, dar este vorba de necunoastere: aproximativ 97% din cereri sunt respinse ca inadmisibile ori sunt radiate de pe rol, fara pronuntarea unei hotarari", a subliniat coordonatorul Centrului de Studii de Drept European, prof. univ. dr. Mihai Sandru.

8.700 de plangeri la CEDO, in 2012

Trendul descendent al hotararilor impotriva Romaniei se observa si din pozitia pe care o ocupa tara noastra in ceea ce priveste numarul plangerilor la CEDO, potrivit judecatorului Ionut Militaru. Astfel, din totalul de 128.100 de plangeri depuse la CEDO in anul 2012, Romania ocupa un loc 6, cu 8.700 de plangeri.

"Stam mai bine decat in anii trecuti, se observa un trend descendent in ceea ce priveste plangerile si condamnarile. Nu mai avem hotarari pe articolul privind casele nationalizate", a aratat Ionut Militaru.

La randul sau, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Catrinel Brumar, care a vorbit despre dificultatile intampinate in cauzele impotriva Romaniei, a spus ca impartaseste aprecierea pozitiva a evolutiei cauzelor impotriva Romaniei pana in 2012.

CEDO: Romania plateste 8.000 de euro pentru ca nu a dat concediu parental

"As sublinia ca demersul autorilor contribuie fundamental la diseminarea jurisprudentei CEDO si la ceea ce ar trebui sa devina normalitatea ca regula, si anume dezbaterile in ceea ce priveste hotararile instantelor romanesti sa aiba loc pe plan national, si nu in fata CEDO", a apreciat ea.

In cadrul conferintei, judecatorul Curtii de Apel Bucuresti Dragos Calin a prezentat statisticile referitoare la autoritatile potential responsabile pentru condamnarile suferite de Romania anul trecut.

Judecatorii, responsabili in 60% dintre cauze

Astfel, pentru anul 2012, puterea judecatoreasca este responsabila in 60% dintre cauzele in care s-au pronuntat hotarari de condamnare impotriva statului roman, puterea legislativa este responsabila in 51,42% din cazuri, puterea executiva - in 43,85%, iar Ministerul Public - in 31,42% dintre cazuri.

"Se observa ca in cele mai multe cazuri responsabilitatile autoritatilor sunt concurente", a evidentiat judecatorul Dragos Calin.

Cu ocazia conferintei a fost lansat volumul "Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei - 2012. Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile" (vol.VIII), publicat de Editura Universitara in aceasta luna.

CEDO: Romania, obligata sa plateasca daune de 16.000 de euro unui criminal

Lucrarea incununeaza eforturile depuse in ultimii cinci ani de un colectiv de tineri magistrati pasionati in analiza condamnarilor suferite de Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, gasirea autoritatilor potential responsabile si observarea masurii in care acestea s-au conformat si au reactionat concret dupa pronuntarea hotararilor.

"Utilitatea practica a culegerii de jurisprudenta de fata rezida in faptul ca sunt tratate toate hotararile de condamnare pronuntate de Curtea Europeana in cauzele impotriva Romaniei, de la 1 ianuarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012, inclusiv cele nepublicate in Monitorul Oficial al Romaniei si cele pentru care nu s-a realizat o traducere neoficiala la care cei interesati sa poata avea acces", se arata in prezentarea lucrarii.

Mineriada din iunie 1990: CEDO condamna Romania la plata a 30.000 de euro

Conferinta a fost organizata de Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, Asociatia Magistratilor Europeni pentru Drepturile Omului, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene si Editura Universitara.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#CEDO Romania, #CEDO Romani 2012, #CEDO milion euro Romania 2012 , #CEDO