Ce sunt stenturile coronariene, complicatia de care suferea medicul Chemal Taner, care a murit asteptand tratamentul cu Remdesivir impotriva Covid-19

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 10:43
8250 citiri
Ce sunt stenturile coronariene, complicatia de care suferea medicul Chemal Taner, care a murit asteptand tratamentul cu Remdesivir impotriva Covid-19
Sursa: Pagina personala de Facebook.

Dr. Chemal Taner, reputatul doctor dentist din Constanta, fondatorul al Clinicii Implantodent, decedat in seara zilei de 23 iulie, dupa ce a fost diagnosticat cu Covid-19 suferea de mai multe afectiuni cronice, precum obezitate, avand si mai multe stenturi montate la inima.

Stenturile coronariene sunt tuburi de dimensiuni mici pe care medicul le introduce intr-o artera. Acestea au rolul de a reseta presiunea sangelui sau a altor fluide, in functie de locul in care este amplasat. Stentul la inima este fabricat fie din plastic, fie din otel.

Stentul la inima este in mod normal necesar cand placa de aterom (o afectiune cronica ce este cauzata de depozitele de colesterol si grasimi) blocheaza un vas de sange. Stentul poate fi utilizat in cadrul unei interventii chirurgicale urgente in cazul in care o artera coronara este blocata. Acestea sunt plasate in timpul unei proceduri de angioplastie coronariana si stenting, care implica, de obicei, introducerea unui tub subtire (cateter) printr-un vas in coapsa superioara sau in incheietura mainii pana la inima.

Procedura de implantare de stent in inima denumita si angioplastie coronariana este o interventie minim invaziva foarte usor de tolerat de catre pacient. De regula, aceasta indicatie de implantare de stent o primesc pacientii cardiaci ai caror artere coronariene prezinta ingustari semnificative care incetinesc fluxul de sange de la nivelul inimii, ingustari formate din placi ateromatoase care pot conduce, in timp, la infarct daca vasul afectat este obstructionat complet (obstructia totala a vasului datorata unui tromb, cheag de sange blocat in portiunea stenozei provoaca infarctul inimii).

Introducerea unui stent la inima poate produce anumite efecte si riscuri cum ar fi: reactie alergica la medicamentele folosite in timpul procedurii, probleme de respiratie cauzate de anestezie, sangerari, blocarea arterei, cheaguri de sange, un atac de cord, infectarea vasului de sange, reingustarea arterei afectate. Cu toate acestea, utilizarea unui stent ofera mai multe sanse pacientilor pentru ca limitarea fluxului sanguin sau a vaselor blocate poate crea consecinte grave si mortale.

Cine a fost medicul Chemal Taner

Taner Chemal, medicul din Constanta, de etnie tatara, era specialist in implantologie avansata, chirurgie orala, parodontologie si stomatologie digitala si avea propriul business inceput in 1999, a scris ziarul Adevarul.

A fost membru al Societatii Romane de Reabilitare Orala, Societatii Romane de Implantologie Orala si Biomateriale, Societatii de Stomatologie Estetica din Romania, Academy of Osseointegration, European Association for Osseointegration, International Team for Implantology, International Congressof Oral Implantologists si American Academy of Implant Dentistry.

Taner Chemal a realizat mai multe operatii in premiera in Romania si a tratat vedetele din tara. Medicul a creat prima televiziune de profil, unde erau explicate proceduri stomatologice si unde puteau fi urmarite interventii chirurgicale stomatologice.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice din Romania a trasmis, vineri dimineata, 24 iulie, un mesaj de condoleante pe Facebook:

"Vestea ca unul dintre cei mai renumiti medici stomatologi romani ai momentului, Dr. Taner Chemal, a plecat dintre noi lasa in sufletul si constiinta tuturor un gol ce nu va putea fi umplut niciodata.

Un exemplu de etica, perseverenta, tenacitate si bun simt, Dr Taner a fost intotdeauna alaturi de AMSMB si UNAS si a raspuns fara ezitare DA atunci cand a putut sa sprijine activitatile noastre profesionale.

A format in jurul sau o echipa de profesionisti carora a reusit sa le insufle pe langa abilitatile profesionale desavarsite niste principii morale pe care rar le mai intalnim in prezent in randul colegilor si al semenilor nostri.

Mii, poate chiar zeci de mii de pacienti sunt beneficiarii tratamentelor implanto-protetice realizate de el si echipa sa, unele dintre ele in premiera mondiala.

A fost, este si va ramane un stomatolog, un coleg, un tata, un sot, un OM - exemplu pentru noi toti! Nu vei disparea niciodata din amintirea si din sufletele noastre, draga Taner!"

Lupta pentru Remdesivir

Chemal Taner a murit asteptand tratamentul cu Remdesivir pe care il comandase din strainatate, a scris Mediafax.

Decebal Fagadau, primarul Constantei, a intervenit marti, 21 iulie, la Romania TV, si a pus cateva intrebari despre modul cum autoritatile gestioneaza epidemia de coronavirus.

"Am un prieten medic, cunoscut in Romania, implantolog, care este in Bucuresti, la Colentina si nu se gaseste Remdesivir, pentru ca asteapta de cateva saptamani in vama. De ce lipsesc medicamentele? De ce este o criza a testelor?", a declarat primarul Constantei, facand referire la dr. Tane.

Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#chemal taner, #covid, #deces, #medic , #contracte