CE, sesizata pe tema modificarilor din Codul Penal: Puci impotriva statului de drept din Romania

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 23:59
5164 citiri
CE, sesizata pe tema modificarilor din Codul Penal: Puci impotriva statului de drept din Romania

Mai multe ONG-uri au adresat o scrisoare Comisiei Europene in care se solicita reevaluarea respectarii de catre Romania a criteriilor de la Copenhaga si un mecanism de monitorizare mai ferm in ceea ce priveste statul de drept, denuntand un "puci" aflat in desfasurare in Romania.

Scrisoarea este semnata de sapte ONG-uri: Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timisoara, Centrul Roman de Politici Europene, se arata pe site-ul Freedom House.

"Vă adresăm această scrisoare pentru a vă informa că puciul impotriva statului de drept din Romania, inceput in vara anului 2012, continuă in plină forttă", incepe scrisoarea.

ONG-urile noteaza ca, prin amendamentele votate marti, "impunitatea completă a politicienilor influentti revine in Romania, aducandu-ne inapoi la inceputul anilor 90 sti invalidand munca DNA, ANI sti a judecătorilor curajosti".

Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

In comunicat se arata ca, faptul ca parlamentarii nu vor mai face obiectul Codului Penal in ceea ce priveste coruptia si abuzul in serviciu, dupa ce modificarile vor fi efectuate, "submineaza principiul constitutional al egalitatii in fata legii".

De asemenea, se precizeaza ca "efectele imediate ale acestei prevederi vor fi ca toate investigatiile aflate in curs se vor opri, toate procesele aflate in asteptare se vor incheia, si toti parlamentarii condamnati vor fi eliberati", in aceste situatii aflandu-se 28 de parlamentari.

CSM contesta superimunitatea parlamentarilor: Scapa de raspunderea penala

In plus, in scrisoare se mai arata ca a fost decriminalizat conflictul de interese, astfel ca primarii, parlamentarii, ministrii si functionarii publici nu mai fac obiectul conflictului de interese, iar actele administrative, precum contractele de achizitii publice, sunt scutite de efectele legale ale acestei infractiuni.

"In acest fel, resurse publice enorme raman neprotejate intr-o tara unde conflictul de interese este un fenomen raspandit. Conform Agentiei Nationale de Integritate (ANI), intrarea in vigoare a acestei prevederi va invalida investigatiile impotriva a 25 de parlamentari si 79 de alesi locali gasiti in conflict de interese", mai transmit ONG-urile Comisiei Europene. Astfel, 10 la suta dintre parlamentari vor fi beneficiarii prevederii in favoarea careia au votat ieri.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Totodata, se aduce in atentia Comisiei Europene faptul ca legea privind grattierea sti amnisterea generală, vizand majoritatea infracttiunilor, amanată in sesiunea de marti, a fost introdusă pe agenda Parlamentului de săptămana viitoare.

"Această lege ar urma să aibă un impact uriast asupra accederii Romaniei in spattiul Schengen. Exact ca in vara anului 2012, totul a avut loc peste noapte, in grabă, fără consultattii, intr-o totală lipsă de transparenttă sti in disprett fattă de cetătteni, fără măcar a fi consultate instituttiile juridice implicate.

De vreme ce instituttiile alese in mod democratic estuează in a ne reprezenta, noi, in calitate de cetătteni europeni, ne indreptăm către dumneavoastră pentru protejarea drepturilor noastre, garantate de Tratat", mai transmit ONG-urile.

ONG-urile cer mecanism exceptional de reevaluare a respectarii criteriilor de la Copenhaga, penalitati credibile si un nou MCV

Acestea cer, astfel, stabilirea "de urgenta" a unui mecanism exceptional de reevaluare a respectarii de catre Romania a criteriilor de la Copenhaga, precum sti a tuturor celorlalte angajamente luate in calitate de stat membru UE, dar si aplicarea de "penalitătti credibile in cazul neindeplinirii obligattiilor".

Nu in ultimul rand, ONG-urile cer "stabilirea unui nou mecanism, suplimentar Mecanismului de Verificare sti Cooperare, care să asigure păstrarea statului de drept ca temelie a constructtiei europene pentru fiecare dintre membrii săi".

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti le-a transmis parlamentarilor romani ca intr-o societate democratica "toti oamenii sunt egali in fata legii" si subliniaza faptul ca prin modificarile aduse marti Codului Penal Romania face un pas inapoi.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus, marti, cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Presedintele Traian Basescu a criticat modificarile aduse Codului Penal de catre parlamentari. Seful statului a spus ca se "darama" astfel 10 ani de munca a unor institutii precum ANI si DNA, dar si ca va retrimite in Parlament modificarile.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ONG scrisoare Comisia Europeana, #reactii modificari Cod Penal, #ONG puci stat drept Romania, #modificari Cod Penal puci stat drept , #cod penal
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Poza mamanaibii
mamanaibii
rank 3