Ce parole sa-ti pui sau cum iti protejezi conexiunea wireless. Sfaturile specialistilor in securitate cibernetica pentru cei care lucreaza de acasa

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 11:17
4662 citiri
Ce parole sa-ti pui sau cum iti protejezi conexiunea wireless. Sfaturile specialistilor in securitate cibernetica pentru cei care lucreaza de acasa
FOTO: Pixabay.com

Specialistii in securitate cibernetica din cadrul Eset au intocmit, recent, o lista cu cele mai importante cinci aspecte de care trebuie sa tina cont utilizatorii atunci cand lucreaza de acasa, printre recomandari aflandu-se solutiile software antivirus si protejarea conexiunilor wireless.

"Multe birouri de acasa au la baza diverse improvizatii pentru a functiona optim, ca de exemplu, retele private virtuale (VPN), statii de lucru gestionate de la distanta de catre specialisti IT, care in cele mai multe cazuri isi desfasoara activitatea de la firma. Multor angajati, insa, le lipsesc practic orice fel de instrumente IT care sa ii ajute sa-si desfasoare activitatea, insemnand practic ca utilizatorul final este personalul IT, fie ca ne place sau nu acest aspect (...) Intrucat celebram Cybersecurity Awareness Month (luna constientizarii securitatii cibernetice), iar tema acestei saptamani de pe blog este "Securizarea dispozitivelor de acasa si de la munca", am pregatit cinci lucruri pe care le puteti face pentru a fi protejati chiar si lucrand de acasa - fara a avea nevoie de studii avansate in securitate cibernetica sau un buget prea mare", sunt de parere expertii.

Conform Eset, un prim pas catre utilizarea in siguranta a dispozitivului pe care se munceste de acasa este routerul. Specialistii explica faptul ca, daca se opteaza pentru un router de clasa business mai costisitor, acesta va detine optiuni de securitate suplimentare, cum ar fi un firewall de inspectie a pachetelor, protectia impotriva atacurilor Denial-of-Service (DoS), filtrarea continutului si multe altele. "Nu trebuie sa fii expert pentru a opera cu unele dintre aceste functii de securitate mai speciale, insa routerele business sunt, de obicei, mai sigure si au un suport bun pentru a-ti indica cum sa-l setezi. Unele vin cu feed-uri de amenintare incorporate, asa ca pot bloca amenintari foarte avansate. De asemenea, este important sa verificati daca firmware-ul este actualizat la zi atunci cand instalati routerul si verificati periodic - sa zicem, o data pe luna - daca exista actualizari de produs", sustine Cameron Camp, cercetator de securitate.

A doua masura de preventie se refera la utilizarea solutiilor software de securitate care includ mai multe straturi de protectie, alaturi de mentinerea sistemului de operare si aplicatiile actualizate la zi, in mod automat, de preferat.

Potrivit recomandarilor, a treia pe lista este securizarea propriului dispozitiv de lucru, prin parole puternice. "O parola cunoscuta de toata lumea nu mai are nicio intrebuintare. Prin extensie, familia dvs. nu ar trebui sa foloseasca dispozitivele dvs. pentru activati precum chatul cu prietenii sau streaming-ul online. Ati putea, de asemenea, sa setati intervale scurte de timeout, astfel incat dispozitivul sa se blocheze automat atunci cand nu este utilizat pentru o perioada. Si poate ca prietenii virtuali, precum Alexa sau Siri, ar putea lua o pauza cata vreme participati la apeluri sau intalniri video care implica date sensibile", subliniaza specialistii.

O alta initiativa aduce in prim plan vigilenta in fata atacurilor cibernetice, mai ales prin e-mail (BEC, Business email compromise). Astfel, toate mesajele primite prin posta electronica trebuie studiate, mai ales daca este vorba despre e-mailurile nesolicitate.

Expertii in securitate cibernetica recomanda, totodata, vizionarea de podcasturi sau videoclipuri despre securitate, dar si cursuri gratuite, ce pot oferi o baza solida in orice aspect imaginabil al securitatii. "Totusi, nu alegeti un curs mult prea avansat; in schimb, gasiti cateva pe care le puteti intelege cu usurinta, care va vor ghida pas cu pas in diverse module de baza. Am centralizat intr-un articol anterior o serie de cursuri online gratuite, care s-ar putea dovedi destul de utile. In era informatiei, ignoranta este o alegere", sustine sursa citata.

Eset a fost fondata in anul 1992 in Bratislava (Slovacia) si se situeaza in topul companiilor care ofera servicii de detectie si analiza a continutul malware, fiind prezenta in peste 180 de tari.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#telemunca, #parola, #parola internet, #conexiune wireless Internet , #securitate
Comentarii