Ce face MAE ca sa-i aduca acasa pe soferii romani de TIR blocati prin Europa

Sambata, 14 Martie 2020, ora 20:14
7412 citiri
Ce face MAE ca sa-i aduca acasa pe soferii romani de TIR blocati prin Europa
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a derulat, in contextul evolutiilor legate de gestionarea si prevenirea COVID-19, o serie intreaga de demersuri pe canale diplomatice pentru facilitarea revenirii spre tara a transportatorilor romani de marfa, ramasi blocati pe diferite trasee dinspre Italia spre Romania.

"In ultimele zile, au fost intreprinse demersuri atat fata de autoritatile statelor din regiune, cat si la nivel european, pentru a solicita identificarea unor solutii pe fondul masurilor restrictive adoptate in regiune pentru gestionarea COVID-19.

Astfel, pe canale diplomatice, au fost contactate autoritatile responsabile din statele din regiune aflate pe traseele unde au fost semnalate blocaje - Slovenia, Croatia, Serbia, Austria, Ungaria - in vederea permiterii tranzitului spre Romania", a transmis sambata MAE.

Totodata, au fost efectuate demersuri la nivelul Comisiei Europene in vederea sprijinirii, de la nivel UE, a realizarii de eforturi coordonate ale statelor respective, in plan regional, pentru derularea unei proceduri comune si rapide de tranzit, care ar urma sa fie gestionata de institutiile de resort din statele aflate pe traseu.

"In urma acestor eforturi, s-a conturat, de principiu, ca solutie, crearea, la nivel regional, a unui coridor de tranzit pentru facilitarea circulatiei transporturilor blocate pe diferite trasee si la diverse frontiere.

In acest context si pentru accelerarea implementarii acestei solutii convenite principial, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut in cursul zilei de sambata, 14 martie 2020, o convorbire telefonica cu noul ministru de Externe sloven, Anze Logar, care si-a preluat mandatul in seara zilei de 13 martie", a mai transmis MAE.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a explicat intreg contextul si importanta derularii unor eforturi comune pentru deblocarea situatiei create, inclusiv la frontiera italo-slovena, prin reluarea de urgenta a tranzitului prin Slovenia si instituirea unui coridor de tranzit la nivel regional.

"Omologul sloven a exprimat deschiderea pentru rezolvarea situatiei create si ca intelege preocuparea partii romane, noul Guvern sloven urmand sa ia in discutie identificarea unei solutii.

Ministerul Afacerilor Externe va continua sa urmareasca si sa faciliteze, in limita competentelor sale, gasirea unei solutii rapide pentru implementarea acestui coridor de tranzit, solutie care necesita obtinerea unui consens al tarilor care urmeaza sa fie tranzitate", a mai transmis MAE.

MAE reaminteste, totodata, ca, in acest context specific, o serie de state europene au decis masuri restrictive specifice pentru a gestiona si preveni epidemia de COVID-19, iar eforturile intreprinse de partea romana sunt circumscrise acestor decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#transportatori romani marfa Italia coronavirus , #transport