Ce este injectomatul, dispozitivul medical care ar fi cauzat incendiul de la spitalul din Piatra Neamt

Autor: N.G.
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 22:07
17393 citiri
Ce este injectomatul, dispozitivul medical care ar fi cauzat incendiul de la spitalul din Piatra Neamt
Model de injectomat folosit la terapia intensiva FOTO Wikipedia

Incendiul de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt ar fi fost provocat de un injectomat, potrivit ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, aparat utilizat in sectiile ATI pentru tratamentul pacientilor aflati in stare grava.

Un injectomat este o seringa automata care livreaza medicamente sub forma de solutii injectabile continuu, conform unor doze prestabilite. Este un echipament esential in orice unitate medicala, mai ales in sectiile de terapie intensiva.

Un scurt circuit la un astfel de aparat a fost suficient pentru ca sa se produca un dezastru. Faptul ca in saloanele ATI este si oxigen a amplificat amploarea incendiului. Oxigenul in cantitati atat de mari, ca intr-un salon de terapie intensiva, poate provoca chiar o explozie.

Conform manualului de utilizare al unui astfel de dispozitiv, "exista pericolul de declansare a unei explozii daca dispozitivul se foloseste in prezenta unor anestezice inflamabile".

Zece persoane au decedat in urma incendiului de la unitatea medicala din Piatra Neamt. Aceastea erau pacienti infectati cu noul coronavirus tratati in sectia ATI a spitalului. Alte sapte persoane, printre care si medicul de garda, sunt grav ranite. Medicul a intrat in salon pentru a scoate un pacient, unde i s-ar fi aprins combinezonul.

Pacientii cu COVID-19 sunt transportati la unitatea medicala din Letcani - Iasi, in timp ce medicul va ajunge cu ajutorul unui elicopter SMURD la Bucuresti.

Cititi si:

VIDEO UPDATE Zece pacienti intubati, bolnavi de COVID, au murit intr-un incendiu izbucnit la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt. Alti sapte sunt in stare critica

Reactie zguduitoare a primarului din Piatra Neamt, dupa ce zece oameni au murit in incendiul de la Spitalul Judetean: "E un nou Colectiv!"

Noua autospeciale intervin pentru a stinge un incendiu in Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei a anunţat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit în timpul nopţii trecute un depozit de combustibil, provocând un incendiu, în timp ce un...
Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul interlopului Corduneanu, organizat la restaurant. Ce spun autoritățile: ”Nu există așa ceva!”
Priveghiul fostului lider al clanului Cordunenilor, Costel Corduneanu, are loc la restaurantul La Castel, de lângă Iași, acolo unde trupul neînsuflețit a fost depus într-un cort, Green View...
#injectomat, #incendiu, #piatra, #Neamt, #pacienti, #deces , #spitale