Ce au spus asociatiile de magistrati expertilor Comisiei Europene: Nu exista o vointa politica pentru realizarea reformelor din Justitie. Sectia Speciala trebuie desfiintata

Vineri, 19 Iunie 2020, ora 09:28 3619 citiri
Foto: Pixabay

Reprezentantii a trei asociatii de magistrati s-au intalnit prin videoconferinta cu delegatia Comisiei Europene, intr-o discutie tehnica in vederea evaluarii progreselor inregistrate pentru indeplinirea recomandarilor din ultimul raport MCV (octombrie 2019) si in contextul noului Mecanism european privind statul de drept.

Este vorba de Asociatiei "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatiei "Initiativa pentru Justitie" si Asociatiei "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor".

"Dialogul a surprins aspecte esentiale privind functionarea sistemului judiciar (lipsa oricarei vointe politice pentru realizarea reformelor necesare conformarii rapoartelor si avizelor emise de entitatile internationale relevante, precum si lipsa oricarui rol activ in aceasta privinta din partea CSM, necesitatea desfiintarii SIIJ si garantiile nenecesare oferite in proiectul Ministerului Justitiei, nerespectarea MCV in ceea ce priveste ocuparea unor pozitii de top din cadrul Ministerului Public, situatia nemaiintalnita in privinta concursurilor de intrare in profesie si a examenelor de capacitate etc.)," explica cele trei asociatii, intr-un comunicat de presa transmis Ziare.com.

Recomandarile MCV, obligatorii

Magistratii au mai sustinut din nou ca recomandarile si cerintele care figureaza in rapoartele intocmite de Comisia Europeana, in temeiul articolului 2 din Decizia 2006/928, vizeaza atingerea obiectivelor de referinta.

"Indeplinirea acestor obiective de referinta reprezinta o obligatie de rezultat din partea Romaniei, iar rapoartele MCV sunt construite in jurul acestor obiective pe care Romania trebuie sa le atinga, facand corp comun cu decizia, presupunand obligatii si angajamente concrete si precise.

In consecinta, recomandarile formulate de Comisie in vederea atingerii obiectivelor de referinta, in baza principiului cooperarii loiale, prevazut de art. 4 par.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, trebuie luate in considerare de autoritatile romane, tocmai in scopul realizarii obiectivelor de referinta stabilite in Anexa Deciziei 2006/928/CE si abtinerii de la orice masura de natura a le incalca sau a pune in pericol realizarea lor," explica reprezentantii celor trei asociatii.

Potrivit acestora, Guvernul si Parlamentul nu au niciun fel de scuza si nici nu pot inventa la nesfarsit pretexte pentru a se opune modificarii legilor justitiei, cel putin in aspectele ce incalca grav independenta magistratilor, precum si deciziile Curtii Constitutionale si hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului.

CSM, tinta criticilor

Totodata, asociatiile de procurori si judecatori reitereaza faptul ca nu este necesara reglementarea unor filtre de impunitate neconstitutionale pentru ca judecatorii si procurorii sa-si poata desfasura activitatea, mai presus de orice cetatean obisnuit.

"De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa constientizeze rolul sau constitutional, sa apere in mod real independenta magistratilor, dar si sa consulte in mod real judecatorii si procurorii in aspectele esentiale functionarii justitiei, putand dezvolta, in acest sens, o platforma online pentru consultari si sondaje in timp real si cu grad ridicat de relevanta, care sa asigure accesul tuturor magistratilor, cu functionalitati precum cele existente deja in aplicatia Emap.

Astfel, se pot primi notificari automat cu privire la proiecte de acte normative asupra carora se realizeaza consultarea, exprimarea optiunii tuturor magistratilor se poate realiza in mod secret cu variante prestabilite, iar rezultatele pot fi automat stranse si publicate imediat, in mod transparent.

Prin urmare, se va realiza un feedback rapid, astfel incat membrii Consiliului sa aiba acces imediat la opinia corpului magistratilor, necesara din multiple perspective. In acest moment, Consiliul Superior al Magistraturii se confrunta din ce in ce mai des cu critici privind existenta unei rupturi atat fata de magistrati, cat si in interiorul sau, fapt care afecteaza cu siguranta indeplinirea propriului rol constitutional.

Asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor prezente la discutii considera absolut necesara respectarea tuturor recomandarilor din ultimul raport MCV de toate entitatile nationale relevante, asadar atat de Presedintele Romaniei, Guvern si Parlament, cat si de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News