Cât este de legal să cumperi și să folosești explozibili în România. Situațiile în care este interzisă folosirea articolelor pirotehnice

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 22:00
13542 citiri
Cât este de legal să cumperi și să folosești explozibili în România. Situațiile în care este interzisă folosirea articolelor pirotehnice
Această artificie este legală FOTO: Pixabay.com

În fiecare an, în luna decembrie, în lista de cumpărături pentru sărbători, apare și această cheltuială cu produse pirotehnice.

Cei mai mulți cumpără artificii legale chiar din supermarket. Însă, la colț de stradă, în piețe, sau direct din portbagajul mașinii unor personaje dubioase, putem cumpăra produse ilegale care ne pot aduce amenzi uriașe, chiar închisoare, conform prevederilor legale. Dar, mai grav decât atât, ne pot lăsa cu sechele pe viață sau chiar ne pot ucide.

Un sondaj aflat în derulare pe site-ul Ziare.com arată că mulți oameni sunt de acord cu interzicerea petardelor și pocnitorilor pe teritoriul țării noastre.

Articolele pirotehnice nu pot fi comercializare, depozitate și folosite de către oricine. Iar cine încalcă legea riscă sancțiuni mari, inclusiv închisoare.

Petardele sunt interzise prin lege

Însă, nici nu a început bine luna decembrie că în toate orașele din România, fără excepție, chiar și la sate, au început să bubuie petardele. Dar este important de subliniat că acestea sunt ilegale.

Conform poliției, articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Putem folosi liniștiți produse din categoria 1 și P1. Acestea sunt articolele pirotehnice cu un nivel de risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, sunt destinate divertismentului și pot fi utilizate în spații restranse sau în interiorul clădirilor cu destinația de locuință.

În aceasta categorie intră focuri bengale, betisoare bengale, pocnitori de Crăciun, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, pocnitori cu confeti și bobițe explozive.

Care sunt clasele de articole pirotehnice

Conform Hotărârii nr. 95 din 2 februarie 2011,articolele pirotehnice se clasifică în:

1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;

b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;

c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

2. Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;

b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

3. Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Restricții impuse de lege

1. Persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile F2-F4, T2 şi P2.

Însă pot detine si folosi articole pirotehnice din categoria FI tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

De asemenea, articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Iar articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice din categoria P1 destinate vehiculelor, inclusiv airbagurile şi sistemele de pretensionare a centurilor de siguranţă, nu sunt puse la dispoziţia publicului larg decât atunci când acele articole pirotehnice destinate vehiculelor au fost integrate într-un vehicul sau într-o piesă detaşabilă a unui vehicul.

Cine poate deține materiale pirotehnice

Conform Legii 126/27 decembrie 1995 republicată, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

De unde cumpărăm articole pirotehnice

Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean / Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează, prevede legislația în vigoare.

Până în prezent, în București, doar câteva firme au depus la pompieri dosarul pentru obținerea acordului de comercializare.

”Până la 9 decembrie ISU București a primit 21 de solicitări pentru comercializarea obiectelor pirotehnice în piețe sau parcări ale centrelor comerciale”, a explicat pentru Ziare.com locotenet-colonel Daniel Vasile, purtator de cuvant al ISU București-Ilfov.

”Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, transmite poliția.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice prevăzute de lege.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decat articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4

Cum se organizează jocurile de artificii de revelion și la petrecerile private

Conform legii, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Până în prezent, ISU București nu a primit nicio solicitare pentru organizarea focurilor de artificii în noaptea dintre ani.

Lansarea în spaţiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment clasificate, conform

reglementărilor specifice, în categoriile 2, 3 sau 4 poate constitui, în anumite condiţii, un pericol pentru siguranţa aviaţiei. In acest context, este necesară obţinerea unei autorizări din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române.

Conform prevederilor art. 5 din H.G.R. nr. 95/2011, articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Amenzi și închisoare

Tot potrivit Legii nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1. Persoanele care nu respectă regulile se pot alege cu o amendă de care poate ajunge la 7.500 de lei.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, iar în cazul acestora, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

De asemenea, nerespectarea regulilor privind folosirea materialelor pirotehnice se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Peste 47 de tone de artificii și pocnitori, confiscate de poliție în 2020

Anul trecut, Poliţia Română a avut o acțiune de amploare numită ”Foc de Artificii”, în cadrul căreia au fost făcute controale la sute de firme, târguri, piețe și centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice. În urma acestei acțiuni au fost făcute aproape 400 de dosare penale și au fost date amenzi în valoare totală de 228.000 de lei. De asemenea, 47.335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 și P2, în valoare de 1.717.000 de lei, au fost confiscate.

Tot atunci s-au retras autorizațiile de funcționare pentru șapte firme.

Petarde și artificii aduse ilegal în România

Anul acesta, pe 5 decembrie, polițiștii de frontieră de la Giurgiu au descoperit într-un autocamion, 15.000 de kilograme de articole pirotehnice, pe care un cetățean român a încercat să le introducă în țară, fără a deține autorizațiile necesare. Articolele pirotehnice erau ascunse în autoremorca mijlocului de transport “prin metoda capac”, în spatele unor paleți cu cartofi. Marfa fusese încărcată în Bulgaria și urma să ajungă pe piața neagră din București.

Patru zile mai târziu, pe 9 decembrie patru tone și jumătate de materiale pirotehnice interzise au fost confiscate în Ialomița.

Cantitatea uriașă a fost găsită de politiștii care au descins la două adrese din Slobozia și Amara. Petardele și artificiile urmau să fie vândute în piețele din Slobozia.

Cei care au cumparat marfa, din China, sunt cercetați penal pentru “operatiuni cu articole pirotehnice, fără drept”. Politiștii vor continua controalele, inclusiv în piețe.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#artificii legale, #petarde Revelion, #lege artificii, #amenzi petarde ilegale , #petarde