Ce-ar trebui sa faca Romania pentru ca Justitia sa mearga bine - recomandarile de la Bruxelles

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 15:33
3115 citiri
Ce-ar trebui sa faca Romania pentru ca Justitia sa mearga bine - recomandarile de la Bruxelles
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a recomandat, in noul raport privind Mecanismul de Verificare si Cooperare (MCV), o serie de masuri pe care Romania ar trebui sa le ia in domeniul Justitiei.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, expertii de la Bruxelles subliniaza ca cel mai important lucru este ca legea sa se "aplice tuturor in mod egal si la toate nivelurile".

Pentru asta este nevoie sa se utilizeze fondurile europene pentru "diseminarea masurilor de prevenire eficace impotriva micii coruptii".

De asemenea, legiuitorii trebuie sa se asigure ca "noua agentie de administrare a bunurilor indisponibilizate are o conducere puternica, dispune de resurse suficiente si beneficiaza de sprijinul tuturor celorlalte institutii pentru a imbunatati ratele de recuperare efectiva".

Inspectorii europeni mai arata ca Parlamentul trebuie sa adopte criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor cu privire la ridicarea imunitatii alesilor si sa se asigure ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea infractiunilor de coruptie.

Independenta Justitiei

In ceea ce priveste independenta sistemului judiciar, expertii de la Bruxelles subliniaza ca "procedurile de numire deschise si bazate pe merit vor juca un rol deosebit de important in 2016".

Asadar, ar trebui sa se asigure instituirea unor proceduri clare si solide pentru numirile in functiile de conducere din cadrul magistraturii prevazute in anul 2016.

"Pentru aceasta este nevoie ca, inainte cu cateva luni de fiecare procedura, sa se stabileasca diferitele etape si criteriile care vor sta la baza deciziilor. (...) Ar trebui sa se asigure transparenta tuturor procedurilor", se mentioneaza in raportul MCV.

Ulterior, spun specialistii europeni, ar trebui introdus prin lege un sistem "mai robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt".

De asemenea, ar trebui sa se asigure ca in Codul de conduita al parlamentarilor exista dispozitii care ii impiedica pe alesi sa critice deciziile magistratilor.

"Noul Consiliu Superior al Magistraturii ar trebui sa stabileasca daca pot fi intreprinse masuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici ce submineaza independenta justitiei", noteaza inspectorii CE.

Comisia Europeana mai recomanda continuarea reformelor in sistemul judiciar, "putandu-se considera ca acestea au consolidat profesionalismul magistratilor".

"Asa cum s-a recomandat anul trecut, faza actuala a reformei codurilor juridice ale Romaniei ar trebui incheiata rapid printr-un acord in Parlament privind modificarea codurilor, adoptandu-se numai modificarile care respecta opiniile institutiilor judiciare, astfel cum au fost prezentate de guvern", se precizeaza in raport.

In plus, expertii europeni sustin ca noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui sa instituie masuri clare de promovare a transparentei si a responsabilitatii, "inclusiv prin asigurarea unui program regulat de reuniuni deschise cu adunari ale judecatorilor si procurorilor la toate nivelurile, a unui dialog permanent cu societatea civila si a unui raport anual".

Integritatea alesilor

Legat de integritatea alesilor, aceasta "ar trebui sa fie principiul calauzitor in viata publica, iar cadrul juridic si institutiile din domeniul integritatii sa fie concepute pentru a promova acest obiectiv".

Inspectorii CE arata ca trebuie puse in aplicare normele in materie de incompatibilitate, punandu-se accentul pe prevenirea incompatibilitatii si a conflictului de interese.

"Ar trebui sa se continue eforturile in directia consecventei jurisprudentei privind deciziile referitoare la integritate si sa se puna la dispozitia instantelor inferioare jurisprudenta consolidata.

Astfel cum s-a recomandat anterior, ar trebui sa se reexamineze modul in care se poate garanta faptul ca hotararile judecatoresti referitoare la suspendarea din functie a parlamentarilor sunt aplicate in mod automat de catre Parlament", potrivit documentului.

Specialistii Comisiei Europene fac referire si la alegerile de anul acesta: "Ar trebui sa se ia masuri pentru a asigura respectarea normelor in materie de integritate in organizarea alegerilor locale si generale din 2016".

Noul raport MCV, prezentat miercuri de Comisia Europeana, lauda evolutiile luptei anticoruptie din Romania, insa, ca anul trecut, critica Parlamentul pentru franele puse in calea ofensivei Justitiei.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Cum comenteaza Iohannis si Ciolos raportul MCV

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#recomandari MCV, #MCV justitie Romania , #MCV
Comentarii