Care sunt situaţiile exacte în care poţi primi ajutor de somaj. Soluția simplă atunci când angajatorul îţi forțează demisia

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 22:00
11133 citiri
Care sunt situaţiile exacte în care poţi primi ajutor de somaj. Soluția simplă atunci când angajatorul îţi forțează demisia
În practică, se aplică des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii FOTO Pexels.com

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie sau prin acordul părților nu îţi dă drept la primirea ajutorului de șomaj, singura posibilitate fiind acordată celor care sunt concediați din motive care nu țin de persoana lor.

Chiar și în situația în care angajatorul ar avea nevoie să facă reduceri de personal, din motive obiective, dacă salariatul acceptă primirea unor plăți compensatorii în schimbul semnării încetării contractului prin acordul părților, acesta își pierde dreptul de a cere șomaj de la stat.

“Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil”, potrivit Codului muncii.

Concedierea reprezintă încetarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului, în timp ce demisia se face exclusiv din dorința salariatului. În privința încetării contractului prin acordul părților, atât angajatorul, cât și salariatul sunt de acord pentru desfacerea contractului de muncă, au explicat într-o analiză specialiștii de la avocatnet.ro.

Soluția de tip win-win

În practică, se aplică des varianta în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părților și salariatul beneficiază de plăți compensatorii, de regulă câteva salarii, numărul acestora fiind negociat.

Această soluţie este privită ca o soluție de tipul win-win, angajatorul fiind sigur că nu se va ajunge la un conflict de muncă, iar salariatul beneficiază de salariile pe care le-ar fi obținut în următoarele luni, timp în care poate ocupa alt post, la un alt angajator.

Motiv pentru care, “salariații care acceptă astfel de variante, ar trebui să țină cont de faptul că nu vor beneficia de ajutorul de șomaj, iar compensația pe care o obține trebuie să depășească sumele de care ar beneficia ca șomer.

Concret, atunci când un salariat care ar putea fi concediat decide să negocieze un acord de pe urma căruia ar beneficia de plăți compensatorii, suma minimă ar fi totalul indemnizații lor de șomaj de care ar putea beneficia”, a explicat pentru avocatnet.ro, consilierul juridic specializat pe relații de muncă, Dan Năstase.

Ce ai de făcut dacă angajatorul forțează demisia

Din cauză că o concediere nelegală este mult mai ușor de atacat în instanță, unii angajatori preferă să îi impună salariatului demisia în loc. Subiectul demisiei forțate și sancționarea ei nu este tratată de Codul muncii iar impunerea acesteia este o problemă prin care mulți salariați au trecut.

Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca demisia nu poate fi impusă de angajator iar acesta nu are niciun temei legal prin care să poată forța salariatul să ia o decizie legată de încheierea contractului prin demisie.

Dacă te găseşti într-o astfel de situație, cea mai bună decizie ar fi să nu semnezi. Odată ce semnătura ta este pe cererea de demisie, va fi foarte greu de dovedit că a fost vorba de o demisie forțată.

"Cel mai bun lucru de făcut în cazul în care angajatorul încearcă să te constrângă să semnezi o demisie pe care tu nu o dorești ar fi să amâni semnarea, să mergi să depui o plângere la Inspecția Teritorială a Muncii (ITM) de care aparține sediul social al firmei la care ești angajat și să îi lași pe inspectori să pornească demersurile necesare", potrivit avocatnet.ro.

Printre altele, ITM „controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă”, conform Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii.

Demisia se poate ataca în fața judecătorilor doar dacă se invocă existența unui viciu de consimțământ

Dacă, totuși, ți-ai semnat, sub presiune, demisia, atunci poți sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator. Demisia se poate ataca în fața judecătorilor doar dacă se invocă existența unui viciu de consimțământ.

Aprecierea violenței psihice aici se face de către judecători în mod subiectiv, ținând cont de vârsta, starea socială, caracterul celui asupra căruia au fost exercitate presiunile și orice alte împrejurări care i-ar fi putut influența starea la momentul furnizării consimțământului său.

"De pildă, e destul de ușor de observat că e vorba de o demisie forțată în cazul unei salariate care și-a anunțat starea de graviditate și "brusc" a demisionat. Aici poate fi vorba lejer de o concediere mascată, având în vedere interdicția aproape absolută de a concedia o salariată după ce a anunțat că e gravidă, din cauză că e gravidă".

Unii angajatori aleg să forțeze demisia în loc să concedieze, deoarece pentru a concedia pe cineva trebuie respectat Codul muncii și toate reglementările aferente concedierii și pentru că demisia nu necesită, neapărat, o motivație. În plus, angajatorul este avantajat de o demisie unde salariatul renunță la preaviz, decât de o concediere unde e obligat să-i acorde acel termen.

Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învăţătoarea din Constanţa înregistrată când jigneşte copiii, pe care îi face urâţi, tâmpiţi sau nesimţiţi, și-a dat demisia. Poliția a început o anchetă pentru purtare...
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Preşedintele Organizaţiei Forţa Dreptei Sălaj, Sorin-Alin Pop, a demisionat din partid, împreună cu secretarul general Puşcaş Florin Mihai şi alţi 342 de membri, motivul constituindu-l...
#ajutor de somaj, #demisie, #concediere, #angajat, #angajator, #itm, #avocatnet ro , #stiri juridice