CCR s-ar putea pronunta cu privire la trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comert

Marti, 23 Februarie 2021, ora 07:24
Autor: Alina Toma
CCR s-ar putea pronunta cu privire la trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comert
Romexpo FOTO Jurnaluldeafaceri.ro

Curtea Constitutionala ar putea pronunta, marti, decizia in cazul sesizarii USR si UDMR asupra legii prin care o suprafata de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Judecatorii constitutionali au amanat in mai multe randuri pronuntarea deciziei in acest caz.

USR anunta in septembrie anul trecut ca, alaturi de UDMR, a depus o sesizare de neconstitutionalitate in cazul acestei propuneri legislative.

"Nu este corect sa legiferam politici publice prin intermediul carora sa poata fi date noi 'tunuri imobiliare'. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenta noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expozitiei. Daca se doreste valorificarea si dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizata o procedura transparenta de licitatie. Sustinem dezvoltarea si investitiile, dar nu acordarea cu dedicatie de terenuri in plina campanie electorala", declara deputatul Cristina Pruna.

Potrivit USR, legea incalca principiul bicameralismului. "In Camera decizionala, Camera Deputatilor, propunerea legislativa a fost modificata substantial, ceea ce a condus la o configuratie diferita fata de textul adoptat de Senat si de finalitatea urmarita de initiator", explicau semnatarii sesizarii.

USR semnala, totodata, incalcarea art. 1 alin (5) din Constitutie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.

"Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, desi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi intr-o zona centrala a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar si economiei, fiind introduse in circuitul economic prin efectul legii in discutie", mai mentionau semnatarii sesizarii.

Potrivit acestora, se incalca si art. 44 alin. (1) si (2) si art. 136 alin. (5) din Constitutie ca urmare a nerespectarii drepturilor de proprietate ale statului - instrainarea prin lege si fara contraprestatie, afectarea nelegala a patrimoniului statului.

In opinia USR, nu se respecta nici art. 1 alin. (3) si (5) din Constitutie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, in forma adoptata de Parlament, configureaza un regim juridic "confuz" al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietatii gratuite asupra imobilelor vizate, sustin semnatarii sesizarii la CCR.

Pe 2 septembrie, Camera Deputatilor a adoptat acest proiect de lege, care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a terenurilor proprietate privata a statului aflate in folosinta gratuita a acestei institutii, incluzand terenul de 46 hectare de la Romexpo.

Conform actului normativ, Camera de Comert beneficiaza, pentru o perioada de 49 de ani, pana in 2053, de un drept de folosinta gratuita a terenurilor corespunzatoare Complexului expozitional Romexpo.

Pe terenul respectiv urmeaza sa se construiasca cel mai mare proiect imobiliar din Romania, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu si Camera de Comert. Investitia ar include un centru de conferinte si congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetara, cel mai mare oceanariu din tara si un hotel de cinci stele.

Citeste si:

 Articol citit de 2084 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  liviu_69
  23.02.2021, 08:58
  CCR decide daca terenul va fi dat unui interlop din Iasi
  sprijinit de ofiteri din fosta securitate.
  Nasty
  23.02.2021, 09:51
  ... si de preafericitul Daniel
  Cand au inceput afacerile imobiliare impreuna, Daniel era mitropolit la Iasi, iar Dascalu avea un magazinash de pantofi tot acolo.
  Primul tun a fost "modernizarea" cantinei studentesti Tudor Vladimirescu. Asa de bine a modernizat-o Dascalu, de i-a iesit mall, iar cantina nu a mai existat niciodata acolo! Si nimeni nu a "observat" ilegalitatea!
  Apoi a urmat "tunul" Palas, unde Iasiul a contribuit cu zeci de hectare la "kilometrul zero" al orasului si ia praful de pe toba. Profitul il ia Dascalu, iar parandaratul ajunge la Nichita si Chirica, cei care au condus sau conduc acum orasul.
  Observati ca Dascalu face afaceri numai pe terenuri publice foarte bune, foarte scumpe, concesionate pe 2 bani. Nu construieste pe terenuri cumparate de el!
  La fel vrea sa faca si la Romexpo!
  GeluC
  23.02.2021, 08:28
  Golanie imobiliara!
  CCIR are drept de folosinta nu de dezvoltare sau de schimbare a destinatiei omplexului Romexpo. RomExpo trebuie sa ramana un complex dedicat targurilor si expozitiilor si sa cuprinda un centru nou de conferinte si reuniuni. Terenul trebuie sa ramana in proprietatea statului roman care sa fie asociat in orice proiect legat de terenul RomExpo. CCIR sa cumpere/ construiasca din contributiile membrilor orice teren/ cladire doreste.
  gica.paunescu
  23.02.2021, 08:12
  Despre legalitate in acest caz...
  Este de laudat intentia celor de la UDMR si USR de a nu permite realizarea unei mari fraude cu un ( alt) teren al statului roman. La cat nu ma pricep eu in domeniu, realizarea acestui proiect imobiliar ar presupune concentrarea unei populatii stabile de cel putin 10 mii de suflete intr-o suprafata de doar atatea hectare, cu tot inconfortul asociat unei astfel de aglomerari fizice ( eu stiu de 33 ha, si nu de 46). Dincolo de anularea specificului Romexpo ( care numai centru expozitional nu va mai fi; dealtfel dupa anul 2008, un management dezastruos a anulat toate lucrurile bune care se realizasera incepand cu anul 1993). Nici concesiunea acordata pina in 2003 CCIR nu-i un act de dreptate ( n-aveau nici un drept asupra utilizarii acestui teren, Romexpo era/este cel indreptatit sa beneficieze de aceasta concesiune). Un cineva priceput ( si sunt astfel de persoane, doar interesul lipseste) ar putea descoperi lucruri deloc cusere in aceasta speta. P.S. Imaginea postata la articol cuprinde , in dreapta, scheletul metalic al pav. B1-B3, care au fost intarziate la executie vreo 8-9 ani.