CCR explica de ce este constitutionala desemnarea fara tragere la sorti a judecatorilor din completurile de trei de la ICCJ

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 16:41
1839 citiri
CCR explica de ce este constitutionala desemnarea fara tragere la sorti a judecatorilor din completurile de trei de la ICCJ
FOTO Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat, marti, motivele pentru care a respins pe 9 februarie o sesizare a Avocatului Poporului si a decis ca este constitutionala desemnarea fara tragere la sorti a judecatorilor din completurile de trei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatul Poporului a atacat la CCR mai multe dispozitii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv prevederile art. 19 alin.(3), art. 29 alin.(1), art. 31 alin.(1) lit.c) si art. 52 alin.(1) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, care se refera la atributia colegiilor de conducere (al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al celorlalte instante de judecata) de a reglementa compunerea completurilor de judecata.

In opinia Avocatului Poporului, textele din legea de organizare judiciara care permit colegiilor de conducere sa stabileasca arbitrar componenta completurilor colegiale, fara tragere la sorti, sunt neconstitutionale.

Un alt contestatar al acestor prevederi este avocatul Adrian Toni Neacsu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cel care a aparat-o in instanta pe Bombonica Prodan, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, inculpata in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

In motivarea deciziei prin care a fost respinsa sesizarea Avocatului Poporului, CCR arata ca, prin decizia nr. 417 din 3 iulie 2019, paragraful 153, Curtea a statuat ca art.19 alin.(3) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara a prevazut ca: "La inceputul fiecarui an, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintelui acesteia, poate aproba infiintarea de complete specializate in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in functie de numarul si natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecarei sectii, precum si de specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora".

Conform CCR, acest text nu modifica art. 29 din Legea nr.78/2000, astfel ca judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie prevazute in Legea nr.78/2000 se realizeaza de completurile specializate, astfel incat rezulta ca la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se pot constitui alte completuri specializate in domeniile pentru care legea nu prevede in mod expres o asemenea obligativitate.

"Cu privire la competenta Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca, printr-un regulament, sa stabileasca atat organul administrativ competent sa aprobe compunerea completurilor de 3 judecatori in materie penala, cat si modalitatea de desemnare a membrilor acestora, Curtea retine ca, prin Decizia Curtii Constitutionale nr.27 din 22 ianuarie 2020, a statuat ca ori de cate ori o lege nu reglementeaza o anumita procedura de aducere la indeplinire a unei masuri/finalitati prevazute prin lege, revine actului administrativ normativ sa o reglementeze, fara ca un asemenea procedeu sa poata fi echivalat cu o adaugare la lege. Faptul ca Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti a stabilit o anumita modalitate de desemnare a membrilor completurilor de 3 judecatori, in conditiile in care legea nu reglementeaza in mod expres modalitatea de desemnare a acestora, nu poate fi considerat contrar legii, in sensul incalcarii autoritatii legii cu eventuala consecinta a crearii unei paradigme juridice neconstitutionale. In situatia in care autoritatea administrativa emitenta a stabilit o anumita modalitate de desemnare a membrilor unor completuri cu privire la care legea nu dispune nimic, caz in care se incadreaza si situatia litigioasa analizata, se constata ca aceasta are o marja de apreciere ce nu poate fi contestata din perspectiva relatiei dintre un act de reglementare primar si unul secundar", mai spune CCR.

Curtea explica de ce nu este obligatoriu alegerea completurilor de 3 judecatori de la ICCJ prin tragere la sorti.

"Daca legiuitorul ar fi dorit ca si pentru desemnarea membrilor completurilor de 3 judecatori sa fie utilizat procedeul tragerii la sorti, ar fi trebuit sa reglementeze in mod expres acest lucru, ceea ce nu a facut, lasand, astfel, in marja de apreciere a Colegiului de conducere, ca organ colegial de conducere competent, sa adopte regulamentul instantei supreme, sa stabileasca modalitatea concreta de desemnare a membrilor acestor completuri. Fara ca situatia normativa existenta la instantele ierarhic inferioare sa fie un reper pentru cea de la Inalta Curte, desemnarea membrilor completurilor de judecata de la instantele inferioare si membrilor completurilor de 3 judecatori de la nivelul Inaltei Curti urmeaza acelasi algoritm, iar o asemenea orientare normativa la nivelul actelor administrative a fost si este posibila tocmai pentru ca legea este cea care permite o optiune intre tragerea la sorti si nominalizare in privinta completurilor de 3 judecatori de la nivelul ICCJ, neexcluzand nici expres, nici implicit vreuna dintre cele doua modalitati de desemnare antereferite (...)

Daca legea nu prevede in mod expres ca desemnarea membrilor completurilor sa se faca prin tragere la sorti sau prin nominalizare expresa, iar actul administrativ cu caracter normativ a reglementat, in lipsa unei dispozitii legale restrictive, una dintre aceste doua modalitati inseamna ca aceasta compunere a completului, sub aspectul desemnarii membrilor sai, a fost realizata in baza si in temeiul legii, cu alte cuvinte, prin lege", arata CCR.

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#CCR, #Avocatul Poporului, #decizie, #motivare , #eveniment