Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta in dosarele disjunse, a decis Curtea Constitutionala

Luni, 02 August 2021, ora 23:552573 citiri
Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta in dosarele disjunse, a decis Curtea Constitutionala
Un procuror nu mai poate continua ancheta intr-un dosar disjuns Foto: Arhiva ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este neconstitutionala o prevedere din Ordonanta de urgenta a Guvernului privind Directia Nationala Anticoruptie si a stabilit ca un procuror nu mai poate continua ancheta intr-un dosar disjuns.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie.

Art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 are urmatorul cuprins: "In cazul in care dispune disjungerea in cursul urmaririi penale, procurorul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie poate continua efectuarea urmaririi penale si in cauza disjunsa".

"Pentru pronuntarea solutiei de admitere, Curtea a constatat ca dispozitiile art.13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 contravin, in esenta, dreptului la un proces echitabil si dreptului la aparare, consacrate de art. 21 alin. (3) si art. 24 din Constitutie, precum si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, in considerarea faptului ca acestea incalca dispozitiile procesual penale ce reglementeaza competenta organelor de urmarire penala, care, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr.302 din 4 mai 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii absolute", explica judecatorii constitutionali in minuta deciziei.

Tot marti, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedura penala.