Cazul uciderii disidentului Ursu: Universul paralel al colonelului tortionar Creanga

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 10 Martie 2019, ora 12:37
15358 citiri
Cazul uciderii disidentului Ursu: Universul paralel al colonelului tortionar Creanga
Foto: Arhiva (ProTV)

Fost sef al Arestului Militiei Capitalei, temutul colonel (r) Mihail Creanga, a fost prudent in declaratii in fata magistratului Mihaela Nita, care judeca procesul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Este vorba de dosarul in care sunt judecati maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Mihai Creanga avea ocazia sa faca lumina in acest caz si sa lamureasca multe detalii, prin prisma functiei pe care o ocupa. Fostul colonel s-a contrazis cu alte marturii pe care le-a dat de-a lungul timpului in acest caz, si-a nuantat anumite afirmatii sau a spus ca a semnat declaratiile date in fata procurorului fara sa le citeasca.

"Procurorul militar m-a audiat timp de sase ore, dupa terminarea audierii, am plecat fara sa lecturez declaratia, insa am semnat-o", parca s-a scuzat Creanga.

De exemplu, in fata procurorilor militari, fostul colonel a povestit cu lux de amanunte momentul in care Ursu este adus in Arestul Militiei si cand, impreuna cu Tudor Stanica, seful Directiei Cercetari Penale, decid sa-l incarcereze in camera 18.

"Seful meu direct, Tudor Stanica, mi-a comunicat ca Ursu Gheorghe este anchetat de Securitate si ca: Nu este treaba noastra. Am inteles ca Ursu Gheorghe nu este cercetat de Directie, ci de Securitate", povestea anchetatorilor Creanga.

In fata judecatorului, colonelul si-a nuantat declaratia: "precizez ca nu cunoasteam situatia juridica a lui Ursu Gheorghe, acesta fiind scos la ancheta de catre ofiterii de de cercetari penale din cadrul Militiei, insa nu cunosc pentru ce anume."

Si acesta este doar un exemplu.

Totusi, Creanga a confirmat ca Gheorghe Ursu a ajuns in Arestul Militiei din Arestul Securitatii, ca exista posibilitatea ca Securitatea sa-l audieze pe inginer, atunci cand ofiterii de Militie il scoteau la audieri si faptul ca Marian Clita era informator al Militiei.

"Binenteles ca-mi pare rau ca a murit Gheorghe Ursu, intrucat a murit un om", regreta moartea disidentului, Mihail Creanga.

Cele mai importante declarati, la finalul articolului.

Uciderea, la ordinul Securitatii?

"A fost implicata Securitatea in uciderea lui Gheorghe Ursu?", este intrebarea la care trebuie sa raspunda Justitia la finalul acestui proces.

Potrivit acuzarii, incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-ar fi inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detinere de valuta, pentru posesia a 17 dolari. Pentru acest lucru, inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 si inchis intr-o celula cu doi detinuti, Marian Clita si Gheorghe Radu, care aveau ordin sa-l sicaneze. Presiunile acestora culminau cu batai dure. Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, in arestul Militiei Bucuresti.

Niciun ofiter din cadrul Departamentului de Securitate al Statului nu a raspuns penal pana in prezent pentru uciderea disidentului.

Condamnat pentru instigare la crima

Mihail Creanga a fost gasit vinovat in acest caz, pe 10 octombrie 2003. El si colonelul (r) Tudor Stanica au fost condamnati la cate 20 de ani de inchisoare pentru instigare la omor calificat. Inalta Curte a stabilit ca cei doi colonei au dat ordin detinutilor sa-l bata pe disidentul Ursu.

Pedeapsa a fost gratiata la jumatate. Mihai Creanga a fost eliberat de la Rahova pe 7 noiembrie 2008, dupa ce a executat 5 ani din pedeapsa.

Curiosul caz al colonelului Tudor

Pe de alta parte, colonelul Tudor Stanica a executat mai putin de un an din pedeapsa. Din 2003, pana in prezent, acesta si-a intrerupt de 17 ori executarea sentintei din motive medicale.

Doctorii spun ca tortionarul sufera de afectiuni grave ce nu pot fi tratate in spitalele din sistemul penitenciar. Asa ca judecatorii au prelungit in februarie intreruperea executarii pedepsei, potrivit ProTV.

Audiat de Securitate

Colonelul (r) Mihai Creanga a fost audiat ca martor pe 29 ianuarie 2019, in sala "Constantin Hamangiu" din Palatul de Justitie. Declaratia lui a durat aproximativ o ora si jumatate.

Informatia esentiala pe care a relatat-o martorul este ca Ursu a ajuns in Arestul Militiei, din Arestul Directiei VI a DSS, care era situat deasupra Arestului Militiei.

"Transferul unui arestat din Arestul Securitatii in Arestul Militiei se facea cu aprobarea sefului Cercetari Penale a Militiei....Nu am cunostita ca in afara de Ursu Gheorghe sa mai fi fost si alti arestati transferati in Arestul Militiei", precizeaza colonelul.

Creanga nu stie daca Ursu a fost scos la ancheta de Securitate, dar spune ca exista posibilitatea ca un ofiter de Securitate, prin intermediul unui ofiter de Militie, "sa scoata arestatul la ancheta si, in fapt, sa fie anchetat de Securitate."

Cum facea audierile Securitatea

"Precizez ca dupa decesul lui Ursu Gheorghe, pana la revolutia din 1989, m-am uitat prin acte si am vazut ca acesta a fost scos la ancheta de Securitate. Mentionez ca fac referire la registrele de scoatere la ancheta care se aflau in Arestul Militiei, unde era specificat acest lucru.

Arat ca, de fapt, in registrul respectiv era trecut numele ofiterului nostru de Cercetari Penale, din cate imi amintesc unul se numea Stir, insa despre faptul ca Ursu Gheorghe era anchetat, de fapt, de Securitate am aflat dintr-un zvon public, insa nu-mi amintesc cu cine am discutat despre acest lucru", explica Creanga.

Plasarea informatorilor

Colonelul a avut probleme de memorie si intr-o alta chestiune, cine l-a bagat in celula lui Ursu pe informatorul Marian Clita.

"Arat ca informatorii nu erau plasati intamplator in celula cu anumiti arestati.

Din cate cunosc pe Clita Marian l-a repartizat in celula cu Ursu Gheorghe unul dintre loctiitorii comandantului, nu mai stiu cine anume, si evident era plasat pentru a obtine informatii. Arat ca numele comandantului era Scarleu Gheorghe", povesteste Creanga.

Cum a aflat ca detinutii din Arestul Militiei erau anchetati de Securitate?

"Intre birourile ofiterilor nostri si cei de la Securitate era o usa comuna, am presupus ca prin usa erau scosi la ancheta", marturiseste Creanga.

Procesul continua la Curtea de Apel Bucuresti, urmatorul termen este stabilit pentru 27 martie.

*Foto: Tudor Stanica - stanga, alaturi de Mihai Creanga

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proces Mihai Creanga, #proces Gheorghe Ursu, #tortionari Securitate , #comunism