Cazul Puiu Popoviciu: Inalta Curte decide rejudecarea procesului prin care 224,6 de hectare in Baneasa se intorceau in proprietatea Statului Roman

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 12 Iunie 2020, ora 17:09
9750 citiri
Cazul Puiu Popoviciu: Inalta Curte decide rejudecarea procesului prin care 224,6 de hectare in Baneasa se intorceau in proprietatea Statului Roman
Foto: Pixabay

Soarta unuia dintre cele mai scumpe si intinse terenuri din tara, care se afla in nordul orasului Bucuresti, pe care au fost construite mai multe multe hyper-magazine si un ansamblu rezidential de lux care urma sa ajunga din nou in proprietatea statului, este inca neclara.

Inalta Curte a decis vineri ca procesul in care a fost judecata latura civila in cazul milionarului Puiu Popoviciu sa fie rejudecat la Curtea de Apel Bucuresti. Inalta Curte a decis ridicarea mai multor masuri asiguratoriii din acest caz.

Concret, Inalta Curte a desfiintat o sentinta data in decembrie 2018, de judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, care a solutionat latura civila a acestui proces. Magistratul a decis atunci ca cele 224,6 de hectare care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, pentru frauda cu terenurile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) sa se intoarca la statul roman.

Decizia integrala poate fi citita pe portalul Inaltei Curti.

Pe terenul care trebuiau sa revina in proprietatea statului este construita Ambasada SUA, mai multe centre comerciale, cum ar fi Mall Baneasa, Mobexpert, Brico Depot, Emag, Carrefour, Ikea, dar si un cartier de lux.

Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitiva de condamnare, iar procedura de extradare dureaza de aproximativ doi ani.

Ziare.com a publicat motivarea sentintei din decembrie 2018 - Cazul Puiu Popoviciu: Statul roman ar putea cere chirie pentru cele 224 ha pe care au fost construite Mall Baneasa si Ambasada SUA

Iata cele mai importante pasaje din motivare

Curtea de Apel Bucuresti anulase in acest caz toate actele juridice incheiate in legatura cu cele 224,6 hectare si a restabilit situatia anterioara asocieriii facute de USAMV cu firmele controlate de Puiu Popoviciu.

"Restabilirea situatiei anterioare nu se refera la configuratia terenului, la constructiile existente initial, la plantatiile de vie si pomi fructiferi, aceasta vizand situatia juridica a terenului si a constructiilor existente - inca - pe teren si anume: revenirea lor in proprietatea titularului de drept - statul roman.

Acesta are la dispozitie mijloacele de drept civil pentru a-si realiza dreptul de proprietate, de a gasi modalitatea de realizare a scopului initial si pentru care a fost donat," explica judecatorul cum trebuia sa se faca restituirea.

Scopul donatiei: cercetarea

Potrivit acestuia, reprezentantii statului roman trebuiau sa decida ce se intampla cu constructile ridicate pe acest teren.

"Ramane la latitudinea statului roman pastrarea constructiilor si a celorlalte elemente existente in prezent pe teren, statul roman putand incasa chirii, redevente, toate fructele pe care le aduce bunul imobil respectiv.

Statul roman poate gasi o forma de realizare a unei alte statiuni didactice necesara pentru practica studentilor de la USAMV si, prin aceasta, sa se realizeze scopul initial al terenului primit ca donatie," reamintea instanta.

Potrivit motivarii, persoanele fizice sau juridice care au cumparat sau inchiriat parti din acest teren, daca se considera pagubiti, se pot indrepta cu procese importriva celor care au incheiat actele juridice.

"Fiind vorba de o proprietate publica a statului roman, care a avut o anumita afectatiune direct legata de atributii in domeniul invatamantului superior agricol si de medicina veterinara, dar si de cercetare stiintifica, nu se poate face discutie de nicio alta institutie de drept civil sau drept procesual civil, cum ar fi buna-credinta a constructorilor, buna-credinta a cumparatorilor, buna-credinta a chiriasilor, concedentilor, toti acestia urmand a se indrepta impotriva acelor persoane fizice si juridice cu care au incheiat actele juridice respective si care i-au garantat atunci cand au incheiat actele respective," se arata in sentinta.

Sesizari la DLAF si DNA

Conform motivarii, instanta a sesizat Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), Oficiul European de lupta antifrauda al Uniunii Europene (OLAF) si DNA, cu privire la infractiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la un proiect al Primariei Municipiului Bucuresti, privind zona de Nord a Municipiului Bucuresti.

Acesta privea reabilitarea si amenajarea aductiunii de apa, preluare apa pluviala si apa menajera - canal, racordare la reteaua de gaze, racordare la reteaua electrica si constituirea de cai de acces si drumuri, precum si realizarea altor facilitati.

In esenta, firmele implicate in aceasta cauza au donat mai multe terenuri Primariei Bucuresti, care a accesat fonduri europene pentru aceste lucrari.

Cel mai important contract privea accesul la societatile si entitatile construite, edificate pe acest teren. Practic, au fost construite doua pasaje supraterane.

"Prin toate aceste lucrari, valoarea terenului a crescut in mod exponential," explica judecatorul.

Citeste integral motivarea Curtii de Apel Bucuresti care a fost desfiintata de Inalta Curte - Cazul Puiu Popoviciu: Statul roman ar putea cere chirie pentru cele 224 ha pe care au fost construite Mall Baneasa si Ambasada SUA

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Puiu Popoviciu Banasa, #Puiu Popovicuu rejudecat , #magistrati