Cazul "Colectiv": Cum calculezi in bani suferinta pierderii unui fiu, a unui frate sau a unui parinte

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:02
7575 citiri
Cazul "Colectiv": Cum calculezi in bani suferinta pierderii unui fiu, a unui frate sau a unui parinte
Foto: Facebook/ Asociatia Colectiv GTG 3010

Magistratul Mihai Balanescu de la Tribunalul Bucuresti, cel care a dat prima sentinta in dosarul Colectiv, a motivat pe zeci de pagini una dintre cele mai dificile decizii din aceasta hotarare judecatoreasca: cum a calculat daunele morale pentru familiile celor morti in club sau pentru chinurile suferite de cei care au scapat cu viata.

Primaria Sectorului 4, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" Bucuresti-Ilfov si inculpatii din acest dosar - patronii clubului, artificierii, functionarii Primariei si ofiterii ISU trebuie sa plateasca in solidar daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro.

De asemenea, peste 8 milioane de euro vor merge catre spitale din Romania si din strainatate pentru cheltuielile de spitalizare, dar si pentru transportul victimelor.

In total, familiile persoanelor decedate in clubul Colectiv, precum si victimele care au supravietuit vor primi 41 de milioane de euro. Sumele individuale sunt cuprinse intre 50.000 de euro si 900.000 de euro. Iata cum au fost calculate.

Sentinta, motivata pe zeci de pagini

Cu o rigoare aproape matematica, magistratul Balanescu a impartit aceste daune pe zeci de pagini din sentinta judecatoreasca.

In cazul daunelor materiale, cheltuieli cu spitalizarea, inmormantarea, transportul, tratamente medicale, cheltuielile cu insotitori, lucrurile au fost clare, existau facturi care sa dovedeasca totul.

Balanescu a decis acordarea de daune materiale unde a fost cazul, inclusiv pentru beneficiul nerealizat, de la spitalizare si pana la vindecare, de catre partea vatamata: Asa cum a statuat doctrina si practica in materie, vatamarea grava a integritatii corporale a unei persoane se poate concretiza nu numai intr-un prejudiciu material determinat si imediat evaluabil, ci si intr-un alt prejudiciu aflat la limita dintre cel moral si material, care este consecinta caracterului ireversibil al vatamarii si care lipseste persoana in cauza de posibilitatea deplina de a participa la viata sociala, economica si de a se bucura efectiv de beneficiile acestei participari.

Copilul unuia dintre barbatii decedati in club trebuie sa primeasca de la inculpati, in solidar cu cele doua institutii publice, suma de 1.000 lei/lunar pana la implinirea varstei de 18 ani sau pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 ani.

Mai greu a fost insa cu calculul daunelor morale.

"In privinta daunelor morale, este adevarat ca acestea nu sunt supuse unor criterii legale de determinare.

Prin urmare, la stabilirea daunelor morale solicitate de partile civile ca echivalent al prejudiciului suferit, instanta va avea in vedere consecintele negative suferite de acestea in plan psihic, fizic, afectiv, importanta valorilor lezate, masura in care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost/sunt/vor fi percepute consecintele faptei, masura in care le-a fost afectata situatia familiala.

Totodata, in cuantificarea prejudiciului moral, aceste criterii vor fi subordonate conditiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs partii civile", motiveaza judecatorul.

Astfel, prejudiciul fizic, afectiv si psihic produs partilor civile este evident.

"Imprejurarile cu care s-au confruntat partile civile - si confirmate probator - releva suferintele fizice si psihice ca urmare a ranilor produse in urma incendiului/ tratamentului medical ulterior (inclusiv interventii chirurgicale)/ afectarii severe a imaginii publice/ regimului de viata sociala, munca si familie/leziunilor estetice permanente/infirmitatii fizice, precum si incetarii din viata (in incendiu sau ulterior), a rudelor (parinti, copii, frati, surori,unchi, matusi, veri) si persoanelor apropiate (concubini, prieteni)", explica judecatorul.

Ce criterii a avut in vedere

Mihai Balanescu precizeaza ca este greu de stabilit un criteriu exact, pentru evaluarea prejudiciului, data fiind incompatibilitatea intre caracterul moral (nepatrimonial) al daunelor si caracterul banesc (patrimonial) al despagubirii. Totusi, ghidat de jurisprudenta, el a facut o apreciere dupa criterii nepatrimoniale:

- Durata si intensitatea durerilor fizice si psihice;

- Tulburarile si neajunsurile suferite de victima prejudiciata moral.

"In cazul suportarii unor prejudicii morale, fiecare persoana vatamata acorda o pretuire diferita valorilor lezate", explica magistratul.

Unele leziuni, resimtite pentru restul vietii

In cazul suferintelor celor raniti in incendiu, judecatorul arata ca "leziunile sau vatamarile permanente sunt resimtite de victima toata viata".

"Este de mentionat si faptul ca, si in cazul unor leziuni mai usoare, persoana lezata trebuie, totusi, sa suporte un tratament (inclusiv psihologic), in unele cazuri indelungat si dureros, prejudiciul moral al acesteia constand in suferinta fizica si psihica intensa, consecutive tratamentului", se arata in sentinta.

Alte criterii adoptate de apreciere a prejudiciului moral au fost consecintele prejudiciului in plan social, profesional si familial, tulburarile si neajunsurile suferite de persoana vatamata.

"Printre cei vatamati (ex. pierderea unui deget, organ, imposibilitatea totala/partiala de folosire a unei parti a corpului sau simt, leziunile estetice) se afla oameni cu meserii diverse - inclusiv pianist/chitarist/arhitect/prestator fizic al unei profesii etc. - care se afla in imposibilitate de a desfasura total/partial activitatile profesionale, sportive, artistice, culturale, de a face calatorii si de a se integra social", explica judecatorul.

Potrivit acestuia, indemnizatia trebuie sa fie justa, rationala, echitabila, adica stabilita in asa fel incat sa asigure efectiv o compensatie suficienta, dar nu exagerata, a prejudiciului moral suferit.

Si in cazul urmasilor au fost facute deosebiri. In primul rand, au fost persoane care erau legate de persoanele decedate (in incendiu sau ulterior) printr-o relatie familiala, afectiva, "care au suferit in mod evident un prejudiciu moral si au dreptul la compensarea baneasca a acestuia. Totodata, nu exista probe ca aceasta relatie a fost intrerupta, anterior decesului".

Despagubirile morale

De asemenea, au fost indeplinite si conditiile constatarii a ceea ce doctrina a stabilit prin notiunea de "prejudiciu prin ricoseu", cauzat unor victime indirecte - parinti, copii, frati - inclusiv cosangvin, surori, unchi, matusi, veri, dar si concubini, logodnic, ai persoanelor decedate.

Pentru aceasta situatie, instanta a stabilit un palier al nivelului de despagubiri:

- 500.000 de euro pentru parinte/parinti (250.000 euro pentru fiecare);

- 150.000 de euro pentru tata vitreg;

- 150.000 de euro pentru sot/ sotie;

- 150.000 de euro pentru frate/ sora;

- 150.000 de euro pentru copil;

- 100.000 de euro pentru concubin;

- 75.000 de euro pentru frate cosangvin;

- 50.000 de euro pentru bunic;

- 25.000 de euro pentru unchi/ matusa/ var.

Instanta a facut o singura exceptie, in cazul unei verisoare a unei victime, care nu mai avea alte rude: "In acest caz, cuantumul nivelului de despagubiri a fost stabilit la 50.000 euro".

Daune pentru familia tanarului care s-a sinucis

De asemenea, tatal unui tanar care decedase, ce pastrase relatia afectiva cu acesta, dupa divortul parintilor, a primit despagubiri de 200.000 de euro.

Un alt caz, familia unui tanar care s-a sinucis in timpul procesului, dupa ce prietena lui a murit in Colectiv, a primit daune de 50.000 de euro.

Citeste despre acest caz - Marturii cutremuratoare in dosarul Colectiv: De ce iubitul unei fete decedate in incendiu s-a sinucis dupa cateva luni

In cazul persoanelor care au ramas cu rani dupa incendiu, judecatorul a explicat ca in stabilirea nivelului de depagubiri, in baza criteriilor mentionate anterior, a luat in considerare gravitatea leziunilor/ vatamarilor stabilita medical, durata tratamentului (inclusiv ambulatoriu si la domiciliu), interventiile chirurgicale periodice, recuperarea fizica/si sau psihologica, afectarea imaginii publice a regimului de viata sociala/ munca/ familie, leziunile estetice permanente si infirmitatile fizice.

Cele mai mari prejudicii primite de supravietuitori au fost calculate la 400.000 de euro, "corespunzatoare cazurilor medicale cele mai grave".

Andrei Galut, solistul de la Goodbye to Gravity si unicul supravietuitor al trupei dupa incendiul din Colectiv, a primit daune morale de 400.000 de euro, "luand in considerare situatia medicala, apreciata de instanta ca fiind cea mai grea, dar si culpa concurenta retinuta de instanta, in prezentarea situatiei de fapt".

Statul, bun de plata

Judecatorul explica de ce ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca daunele materiale si morale in solidar cu inculpatii.

"Va respinge actiunile civile formulate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dealul Spirii Bucuresti-Ilfov si Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4, ca inadmisibile, avand in vedere calitatea de parte responsabila civilmente. Probatoriul administrat si situatia de fapt retinuta releva indeplinirea conditiilor legale pentru raspunderea comitentului fata de fapta prepusului.

Totodata probatoriul confirma cheltuieli facute de institutii publice cu spitalizarea ranitilor/persoanelor decedate ulterior (inclusiv servicii medicale si medicamente), cu transportul celor vatamati catre unitati sanitare in tara/ strainatate, pentru plata orelor suplimentare efectuate de catre personalul medical, plati catre clinici din strainatate, plati directe catre victime, plati ce reprezinta suplimentarea finantarii spitalelor din Romania care deruleaza programul in baza caruia carora sunt tratati pacientii critici de la accidentul Colectiv si plati ce reprezinta contravaloarea ajutoarelor de urgenta acordate din bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale", conchide judecatorul Mihai Balanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Setninta Colectiv, #condamnari colectiv, #judecator Colectiv, #Mihai Balanescu Colectiv , #Colectiv