Cati romani au primit despagubiri pentru proprietatile nationalizate

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 19:52
4143 citiri
Cati romani au primit despagubiri pentru proprietatile nationalizate
Foto: Arhiva

Un audit al Ministerului de Finante arata ca mai putin de un sfert din cei care au cerut restituirea fostelor proprietati si-au primit drepturile.

Mai exact, din cele 50.538 de dosare cu cereri de restituire a unor foste proprietati nationalizate si revendicate in baza legii 10/2001, depuse intre 2006 si 2011, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), doar pentru 12.614 dintre ele s-a luat o decizie.

Astfel, mai putin un sfert din totalul reclamantilor au primit despagubiri prin Fondul Proprietatea, potrivit Evenimentul Zilei.

De altfel, in momentul finalizarii auditului, 17.170 de dosare se aflau in lucru, iar 15.442 erau inca nerezolvate.

In plus, 20.754 de dosare din arhiva, din perioada 2006 - 2012, au ramas nerepartizate.

Auditul a scos la lumina si modul in care se facea, pana in 2008, solutionarea dosarelor. De multe ori, pentru ca unele ceretri sa aiba intaietate, se invocau diverse boli. Deoarece era nevoie doar de o adeverinta de la medicul de familie, unele dintre afectiuni erau destul de curioase, cum ar fi cazul unui "fost fumator si consumator de etanol".

Statul incearca sa evite sa piarda 2.500 de procese inaintate la CEDO de proprietari

Potrivit sursei citate, raportul de audit mai arata ca aceste cazuri medicale "speciale" au beneficiat nu doar de emiterea cu prioritate a titlului de plata, dar si de plata efectiva cu prioritate. Aceste plati nu trebuia efectuate prioritar, ci in ordinea cronologica, in functie de bugetul ANRP, asa cum s-a decis in anul 2008.

De asemenea, un alt beneficiar al gestionarii acestor dosare a fost si Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS).

Astfel, regia incasa o chirie de circa 3.000 de euro pentru diferite servicii la sediul pus la dispozitia acestei institutii de stat, iar auditul sugereaza ca, de fapt, aceste servicii erau inexistente.

In plus, RAAPPS inchiria masini celor de la ANRP la un tarif de 4 lei/ km. Daca ANRP ar fi avut propriul parc auto si soferi, ar fi cheltuit circa 0,6 lei/km, sustine raportul celor de la Finante.

CEDO a obligat Romania sa rezolve problema proprietatilor nationalizate

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul roman la plata unor despagubiri de aproximativ 180.000 de euro, constatand incalcarea dreptului la proprietate si a dreptului la un proces echitabil in doua cauze privind asigurarea masurilor reparatorii in temeiul Legii 10/2001.

De asemenea, CEDO amana solutionarea cauzelor similare si recomanda autoritatilor romane noi masuri pentru a asigura protectia drepturilor garantate de prevederile respective.

Organizatia a dat termen-limita 18 luni Guvernului pentru rezolvarea acestei probleme.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ANRP restituire proprietati nationalizate, #romani restituire proprietati, #restituire proprietati nationalizate, #restituire prorpietati , #CEDO