Cateva portrete ale protestatarilor de la Cotroceni: De ce vor demisia lui Iohannis

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 11:15
15148 citiri
Cateva portrete ale protestatarilor de la Cotroceni: De ce vor demisia lui Iohannis
Foto: Ziare.com

In toata dezbaterea in care romanii sunt impartiti de televiziuni, de formatori de opinie si de politicieni in "ai nostri" si "ai lor", in "pesedisti" si "ai lu' Iohannis", am vrut sa vad cum se vede iarna protestelor din fata de la Cotroceni.

In Piata Victoriei fusesem, ii vazusem pe oameni, stiam ce vor, ce si pentru ce striga, ce i-a scos in strada. Dincolo, la Cotroceni, multe voci, multe pareri.

"Nu mai tipati! Cand v-am dus la Cotroceni sa tipati, n-ati tipat asa!", le spune o bunica unor fetite, in autobuzul in care m-am urcat spre Piata Operei.

"Hua Iohannis!", "Hua Iohannis!", incep cele mici sa rada si sa joace un fel de leapsa pe scandari, dar coboara cu mult inainte de Cotroceni.

Am ajuns la manifestatia anti-Iohannis dupa ora 19:00, iar unii dintre protestatari plecau deja, cu pancartele in punga. De departe vad primul mesaj - "Noi nu vrem 'guvernul TAU' bruxellez, vrem doar modelul islandez".

Ma apropii si tanarul care tinea pancarta imi da exemplul guvernului cu care Islanda a intrat in perioada crizei finaciare, 2008-2011, cand a fost nevoie de imprumut de la Fondul Monetar International si de la tari europene, si care a demisionat in anul 2009. Barbatul explica de ce acel moment este un exemplu de luare de atitudine in fata FMI si UE, cu toate ca Islanda nu e membru al Uniunii.

"Am fost la amandoua protestele. Dupa ce Guvernul a abrogat ordonanta 13, am venit aici", imi spune acesta, adaugand: "Nu vreau coruptie". Totusi, subliniaza ca vrea demisia lui Iohannis din cauza mesajului transmis, marti, parlamentarilor.

"Radea in Parlament. Trebuia sa vorbeasca separat cu Dragnea si Tariceanu, nu acolo", este de parere tanarul. Nu pomeneste despre PSD sau despre Guvern, iar pancarta sa o vad apoi, intr-un manunchi, la un alt protestatar, dupa 15-20 de minute.

Insa stiti mitul cu pensionarii manipulati, eventual si saraci - in functie de surse - si trimisi sa protesteze la Palatul Cotroceni? In seara asta e doar un mit. In seara asta sunt multi tineri si multi oameni bine imbracati.

Tanarul venit pentru atmosfera

"Baiatu', ne faci si noua o poza?", imi zic trei tineri, si unul dintre ei imi intinde telefonul.

"Am venit aici ca mi-a placut mai mult" decat in Piata Victoriei, imi spune cand il intreb de ce la Cotroceni. "Ce ai cu el?", il intreb, aratand spre palat. Imi spune razand ca nu stie. "Lasa-ma un pic, vorbim apoi, dar acu' imi place atmosfera". Il las.

Intre timp, multi isi fac poze, se mai imbratiseaza, dezbat evenimentele recente. Cei mai in varsta sunt cautati de camerele de filmare, prin multime. Deutsche Welle, Antena 3. La un moment dat, spiritele se incing, se vocifereaza. Vuvuzele, steaguri, pancarte amuzante sau triste, caini in lesa - seamana, la o scara mai mica, cu Piata Victoriei.

Tanti Lucretia, de la Guvern la Cotroceni

Lumea se imbulzeste sa faca poze cu tanti Lucretia, femeia imbracata in haine populare, care i-a impresionat pe multi pentru ca a venit de la Roman pentru a protesta in fata Guvernului. Asta a fost joi seara, vineri seara a mers "in opozitie".

"Aseara am fost in piata, acum am venit aici. Aseara am fost cu mesaj de iubire, 'Copiii sa-si iubeasca parintii'. Aici, cu mesajul 'Iohannis sa-si iubeasca Guvernul'. Au fost votati, lasati-i sa guverneze. Sunt protestatara fara naframa. Au venit aseara si m-au dus intr-o institutie sa dorm si nu mi-au mai dat naframa. Ziceau ca erau de la o televiziune, dar nu cred", spune tanti Lucretia.

Nu mai are naframa alba in varf de bat, pe care spune ca a facut-o din rochia de mireasa a fetei si pe care a cusut tricolorul in semnul crucii.

Tinerii care sustin Guvernul

O femeie de 30 si ceva de ani flutura un steag, o prietena ii spune, razand: "Hai: Io-ha-nnis!".

In centrul multimii am gasit o fata care nu cred ca are mai mult de 25 de ani. "Nu dau interviuri", imi spune, dar imi explica totusi scurt si concis ca vrea demisia lui Iohannis, pentru ca si el a cerut demisia Guvernului.

"A dezbinat. Sustin Guvernul, am votat PSD. E a doua seara cand vin. Protestez pentru ca sustin Guvernul". Ii explic ca Iohannis nu a cerut demisia Guvernului. "Mergi si incurca pe altcineva. Bafta!", imi ureaza.

Cativa metri mai departe, tanti Lucretia n-are timp sa inghete de frig, desi sunt in jur de -5 grade. Oamenii vor sa faca poze cu ea, este solicitata de o televiziune pentru interviu. Intre timp si-a regasit naframa, pe care o vantura.

E 20:38. "Gata, am strans?", se intreaba protestatarii.

Iohannis si coruptia

Dupa hora jucata pe cantecul "Noi suntem romani", care rasuna dintr-un difuzor, observ o alta tanara, care se pregatea sa plece. E foarte prinsa de proteste, vesela, vorbeste fara greseala si convinsa de ceea ce spune.

Intru in dialog cu ea. "Am venit sa aratam ca aici nu sunt doar pensionari", si adauga apoi: "Am venit sa sustinem Guvernul, nu este un Guvern de corupti, asa cum spune dl Iohannis. De corupti si de penali. Dl Iohannis este si el corupt. Si a cerut demisia Guvernului, eu sustin Guvernul, l-am votat".

Tanara e convinsa ca presedintele a cerut demisia Executivului in discursul sau din Parlament, ca procesul pierdut de acesta ar fi unul de coruptie, apoi imi spune ca presedintele este cel care a incitat la violenta si ca cei din Piata Victoriei o supara "pentru ca cer demisia Guvernului".

"Si Iohannis a dezbinat lumea, a mers in Piata si a incitat oamenii, a incitat la violenta. Violenta verbala. Sa mearga Iohannis si sa ceara protestatarilor sa plece din Piata". O intreb daca e din Bucuresti, spune ca nu, si ca e prima oara cand vine la protest si ca o sa mai vina.

Ne intrerupe un jandarm, ma roaga sa urc pe trotuar, se da drumul circulatiei. E 20:53.

"Puneti aici, sa nu lasam mizerie", spune un om intre doua varste, plimband o cutie printre ceilalti, in care se tot aduna obiecte nefolositoare. Bun simt. Il gasesti la ambele proteste. Pe jos mai raman insa niste pancarte, unele pe care nu se mai vede decat jumatate din scris, cealalta jumatate a fost deformata, udata de zapada. Pe una dintre ele vad scris ceva cu "Iohannis (...) ".

Dar asta e crezul oamenilor din fata de la Cotroceni. Un crez democratic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#protest Palatul Cotroceni, #protestatari Cotroceni Iohannis, #protestatari sustinere Guvern, #mesaje protestatari Cotroceni , #proteste