Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 10:55
34814 citiri
Cate mii de euro ar putea primi infractorii celebri ca guru Bivolaru sau Mircea Basescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia ca despagubirile pentru detinuti pe care le pregateste ministrul Tudorel Toader vor avea o "importanta influenta bugetara", avand in vedere numarul mare de infractori vizati.

Tudorel Toader a anuntat, pe 20 martie, ca Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare in inchisoare, dar nu a beneficiat de efectele legii recursului compensatoriu.

Oficialul a spus ulterior ca proiectul de lege nu are prevazut si impactul financiar pentru stat, acesta urmand sa fie stabilit de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Acum, FSANP a facut niste calcule, in contextul in care fosti detinuti mai mult sau mai putin celebri ar beneficia de 5-8 euro pe zi de detentie in conditii improprii.

"Concret, la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 - 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) si 550 milioane euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", transmite federatia intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Documentul precizeaza ca in estimarea costului s-a introdus o valoare mediana, pentru ca nu toti detinutii beneficiari au fost in inchisoare pe intreaga durata de aplicare a despagubirii.

"Astfel, suma maxima care ar putea fi obtinuta de 1 detinut pentru aceasta perioada de 5 ani ar urma sa fie de 9.125 de euro (la o despagubire de 5 euro/zi/detinut) sau de 14.600 de euro (la o despagubire de 8 euro/zi/detinut) ", potrivit sursei citate.

FSANP subliniaza ca acesti bani ar putea fi folositi pentru a construi 1.500 de scoli cu 8 sali de clasa sau 11 spitale cu 450 de paturi, "educatia si sanatatea fiind declarate prioritati nationale".

"Previzibila deturnare a acestor cheltuieli catre infractori este bazata pe o minciuna. CEDO nu a cerut niciodata despagubirea infractorilor, nu a impus masuri obligatorii, ci doar a cerut imbunatatirea conditiilor din penitenciare", se mai arata in comunicatul citat.

Documentul include si cativa beneficiari ai "premiilor ministrului Justitiei" (despagubirile - n.red.):

"1. Beniamin Laichici (Jianu) - condamnat pe viata pentru ca a impuscat mortal cinci oameni intr-o singura zi si eliberat dupa 22 de ani de detentie (doar ultimii 5 in conditii improprii conform dlui Toader) - despagubire intre 9.125 euro si 14.600 euro.

2. Petru Hera Cristea - recidivist condamnat pentru viol si talharie, eliberat dupa ce a executat 1.070 de zile de inchisoare - despagubire intre 5.350 euro si 8.560 euro.

3. Mircia Gutau - condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat 851 de zile de pedeapsa cu inchisoare - despagubire intre 4.255 euro si 6.808 euro.

4. Gheorghe Stefan (zis Pinalti) - condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat o pedeapsa de 1.278 de zile de inchisoare - despagubire intre 6.390 euro si 10.224 euro.

5. Mihai Stoica (zis Meme) - condamnat pentru inselaciune si eliberat dupa ce a executat 713 zile de inchisoare - despagubire intre 3.565 euro si 5.704 euro.

6. Mircea Basescu - condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat a executat 860 de zile de detentie - despagubire intre 4.300 euro si 6.880 euro.

7. Nicolae Dumitru (zis Niro) - condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat 568 de zile in detentie - despagubire intre 2.800 euro si 4.544 euro.

8. Gregorian Bivolaru (zis Guru) - condamnat pentru act sexual cu un minor si eliberat dupa ce a executat 764 de zile de inchisoare - despagubire intre 3.820 euro si 6.122 euro.

9. Claudiu Sibisean - condamnat pentru infractiuni de crima organizata si eliberat dupa ce a executat 1.893 zile de inchisoare - despagubire intre 9.125 euro si 14.600 euro.

10. Lucian Darie - condamnat pentru infractiuni de pedofilie si pornografie infantila si eliberat dupa ce a executat 1.218 zile inchisoare - despagubire intre 6.090 euro si 9.744 euro".

In fine, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor afirma ca pentru aceasta masura pretextul folosit este supraaglomerarea, desi in perioada 2012 - 2017 s-a inregistrat minimul istoric al detinutilor.

"Cu toate ca pretextul supraaglomerarii este cel folosit pentru aceasta masura si pentru precedenta gratiere mascata, atragem atentia ca intervalul 2012-2017 pentru care aceste 'premii' se aplica este, in fapt, perioada in care s-a inregistrat minimul istoric al detinutilor".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#despagubiri detinuti costuri, #cat costa despagubirea detinutilor, #Tudorel Toader despagubiri detinuti, #conditii improprii inchisoare despagubire , #inchisoare