Spaga pentru transferul unui elev de la Chitila la o scoala din Bucuresti: "Da si mie de-o ciorba. Vreau sa vad marinimia ta"

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 05:29
12015 citiri
Spaga pentru transferul unui elev de la Chitila la o scoala din Bucuresti: "Da si mie de-o ciorba. Vreau sa vad marinimia ta"
Secretara Scolii Generale 181 din Bucuresti, condamnata in prima instanta pentru trafic de influenta FOTO scoala181.ro

Secretara unei scoli din Capitala a fost condamnata in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta dupa ce a primit 200 de euro pentru transferul unui copil de la o scoala din Chitila la o scoala din Sectorul 1.

Curtea de Apel Bucuresti este asteptata sa pronunte sentinta finala intr-un dosar in care Liliana Florina Voicu, secretara unei scoli din Capitala, a fost condamnata in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta.

Secretara Scolii nr. 181 din Bucuresti, Sectorul 1, a fost trimisa in judecata dupa ce a fost prinsa in flagrant luand mita 200 de euro pentru a rezolva transferul unui elev din Chitila la Scoala 181. Potrivit sentintei pronuntate in prima instanta, ancheta impotriva secretarei a fost deschisa in urma unui denunt al unei mame care a aratat ca atunci cand a fost sa solicite transferul copilului i s-a cerut mita.

Denuntul unei mame

"Am completat cererea solicitata (n.r. de transfer), in prezenta doamnei Voicu Liliana, iar ulterior aceasta din urma persoana a consemnat intr-un registru la care avea acces, numele fiului meu. (...) Totodata, doamna secretara Voicu Liliana a tinut sa-mi precizeze faptul ca, pentru finalizarea intregului proces de transfer al fiului meu trebuie sa-i ofer dansei personal, pana in data de 16.09.2019, suma de 200 Euro. De asemenea, doamna secretara mi-a comunicat la aceasta intalnire din data de 05.09.2019, faptul ca o parte din aceasta suma va fi data mai departe, iar daca nu ma voi prezenta pana la termenul indicat cu suma de 200 euro, fiul meu nu va mai putea urma cursurile acestei unitati de invatamant, chiar daca incepand cu data de 09.09.2019, acesta urma sa se prezinte la Scoala Generala - nr. 181", a aratat denuntatoarea.

Mama, echipata cu tehnica de inregistrare

Dupa depunerea denuntului, mama copilului a fost "utilata" de ofiterii DGA cu tehnica de inregistrare. Din discutiile purtate de mama cu secretara scolii reiese cum femeia este trimisa sa ceara foaia matricola de la scoala de la care voia sa il transfere pe copil. "Si cand ajungi acolo, ma suni. Si daca-ti face vreo problema, mi-o dai mie la telefon", ii spune secretara femeii.

Cand mama copilului s-a intors cu foaia matricola pentru finalizarea transferului, dupa discutii despre documente, s-a ajuns si la discutia despre bani.

DENUNTATOAREA: Ce voiam sa va-ntreb: a, pe data de...cand am venit prima zi la scoala, v-am adus trei milioane (n.l. - 300 RON).

SECRETARA: Da.

DENUNTATOAREA: E, aia trei milioane sunt aparte sau...?

SECRETARA: Iubita mea, aia au fost pentru aia.

DENUNTATOAREA: Am inteles. Pentru...fisa.

SECRETARA: Nu ma, nu. Pentru transfer, pentru aprobare in SIR.

DENUNTATOAREA: Am inteles. Si acuma a ramas?

SECRETARA: Pai da si tu acolo. Da si mie de-o ciorba. Ca sa zic asa.

DENUNTATOAREA: Cat? Spuneti-mi direct. Haideti sa fiti sincera.

SECRETARA: Vreau sa vad marinimia ta. Cat te lasa inima.

DENUNTATOAREA: Doamna...inima mea este mare. Spuneti-mi, ca nu-i problema. Spuneti-mi, ca nu e problema. Stiti ca n-a fost niciodata problema.

SECRETARA: Eu stiu, da' nu vreau.

DENUNTATOAREA: Spuneti-mi direct, ca nu e nicio problema! Pe cuvantul meu daca ma supar! Va dau cuvantul meu ca nu este nicio suparare! Spuneti-mi direct! (n.l. - urmeaza cateva secunde de liniste, dupa care se aude o negatie din partea secretarei).

SECRETARA: Pai...nu stiu ce sa va zic! (n.l. - urmeaza cateva secunde de liniste). Pe cuvantul meu daca ma supar! Este munca dumneavoastra si...

Dupa ce, sustin procurorii, secretara a incercat sa se asigure ca mama copilului nu o inregistreaza cu telefonul, i-a soptit: 200 de euro.

DENUNTATOAREA:...[neinteligibil]...spune-ti-mi. (n.l. - urmeaza o secunda de liniste) Cat?

SECRETARA: (n.l. - vorbeste in soapta) Doua sute e bine?

DENUNTATOAREA: N-am inteles....(n.l. - urmeaza o secunda de liniste) doua sute de euro...ok. (n.l. - vorbeste in soapta) da cat?...Doamna, nu v-aud!

DENUNTATOAREA: Spuneti! Ca nu v-aud, stau prost cu...si tata-mi zice: "fa, nu mai tipa".

Dupa ce intelege ca pretul transferului copilului este de 200 de euro, mama o asigura pe secretara: Maine trec pe la dumneavoastra si rezolvam.

Flagrantul si condamnarea

Dupa doua zile, mama copilului s-a intors la scoala cu cei 200 de euro pentru secretara. Dupa ce secretara a primit banii a fost organizat si flagrantul, iar femeia a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta, recunoscand acuzatiile. In urma procesului, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe secretara la trei ani de inchisoare cu suspendare.

15 colegi au depus caracterizari favorabile inculpatei

"Numita Voicu Liliana, in varsta de 51 de ani, nu este cunoscuta cu antecedente penale, iar potrivit inscrisurilor in circumstantiere depuse a rezultat ca aceasta este lidera grupei sindicale din Scoala Gimnaziala nr. 181, a desfasurat activitati de colaborare cu Filiala sector 1 Bucuresti a Crucii Rosii Romane in perioada 2015-2018 programul vizand asistenta umanitara pentru elevi cu situatie materiala precara, a colaborat din anul 2015-prezent cu Centrul Multifunctional Nazarcea pentru implementarea in cadrul unitatii de invatamant a programului Impreuna pentru viitorul tau si este antrenoare ocupandu-se de pregatirea handbalistelor junioare care participa la Campionatul National organizat de Federatia Romana de Fotbal din partea clubului de la Scoala 181 SSP Bucuresti", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti.

Judecatorul care a pronuntat sentinta a avut in vedere si faptul "au fost depuse la dosar un numar de 15 caracterizari favorabile inculpatei intocmite de catre colegii de munca si sase diplome obtinute ca urmare a activitatilor extrascolare desfasurate".

"Constata Tribunalul Bucuresti, antiteza dintre persoana inculpatei conturata de catre inscrisurile in circumstantiere si de atitudinea sincera de regret pe care a afisat-o in momentul acordarii ultimului cuvant, cu cea care rezulta din mijlocele probatorii administrate in prezenta cauza. Or, este imperios necesar ca instanta sa gaseasca un echilibru intre condamnarea inculpatei la o pedeapsa cu inchisoarea care sa satisfaca interesul societatii de a elimina faptele de coruptie din viata sociala si acela de a realiza o reintegrara a numitei Voicul Liliana cu imperativul necesar de a o constientiza de importanta respectarii valorilor protejate de legea penala dar si a celor morale", se mai arata in sentinta Tribunalului Bucuresti, care a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti, unde va fi pronuntata sentinta finala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#mita, #transfer, #scoala, #coruptie, #scoala 181, #Bucuresti, #Chitila , #justitie