Carturarii de dupa gratii: Lista completa a cartilor scrise de puscariasii-vedeta din Romania

Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 23:00 7918 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali si Catalin Voicu se numara printre condamnatii celebri care s-au ocupat sustinut de scrierea de carti in dupa gratii. Dovada stau multiplele titluri publicate, iar fiecare inseamna o luna in minus la pedeapsa.

Titlurile lucrarileor stiintifice elaborate si publicate de detinuti in perioada 2013 - 2015 au fost furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) Ministerului Justitiei, care le-a dat publicitatii, scrie Mediafax.

Astfel, potrivit datelor transmise de ANP, 188 de detinuti au scris si publicat carti in ultimii doi ani.

Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, 10 carti: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale".

Omul de afaceri Dinel Staicu, care se afla in inchisoare de un an si trei luni, a scris tot 10 carti: "Reforma bancara si fiscala", "Creditul social fiscalizat", "Piata de capital fiscalizat", "Foreign policy", "Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico-financiara", "Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii", "Noul bon fiscal - etalon", "Barterul fiscal", "Economia fiscala de piata", "Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".

Cel mai bogat roman in topul Forbes, Ioan Niculae, a scris de cand e in inchisoare cinci carti despre domeniul de activitate: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologica", "Valorificarea energetica a biomasei", "Orientari moderne in productia vegetala", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic". Inchis in aprilie 2015, Ioan Niculae elaborase cele cinci lucrari inainte de sfarsitul lunii august, avand o medie de o carte scrisa la 29 de zile, ceea ce l-a facut pe avocatul sau sa-l asemene cu Balzac.

In perioada la care datele de la ANP fac referire (2013 - 2015), Adrian Nastase figureaza numai cu titlul "Cele doua Romanii". Acesta a mai scris anterior doua lucrari in penitenciar.

Si fostul senator Catalin Voicu a scris in inchisoare: "Ordinea publica in statul de drept", "Respectarea dreptului omului in procesul penal", "Securitatea nationala concept constitutional si legal", "Examinarea doctrinei si jurisprudentei privind apararea securitatii nationale", "Prevenirea actelor de terorism si protectia libertatilor publice" si "Indreptar de drept constitutional".

DNA vrea reguli mai aspre pentru "scriitorii" din inchisori

Fostii ministri si cartile de la inchisoare

La randul sau, Miron Mitrea a scris "Amintiri... Subiective. Moment de istorie imediata" si "Noi nu facem politica! Sindicate 1990-1994".

De asemenea, Relu Fenechiu semneaza "Itinerarii duhovnicesti in judetul Iasi" si "Ingineria avanasata solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de nord-est", in timp ce fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy are in portofoliu "Un oras de pe Mures - drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale" si "Uniunea Europeana in era digitala - optiuni si proiecte".

Fostul ministru al Economiei, Ioan Codrut Seres, a tratat "Contractul colectiv de munca - aspecte practice".

Carti despre jurnalism scrise-n inchisoare

Sorin Rosca Stanescu a scris despre politica, dar mai ales despre presa: "Criza financiara a presei scrise in Romania", "Un sfert de secol de presa postcomunista" si "Analiza vietii politice in Romania".

Dan Diaconescu a scris si el cinci carti, majoritatea in domeniul jurnalismului: "Tehnici stiintifice de realizare a interviului modern", "Talk-show-ul", "Stirea - concept, evolutie si modalitati stiintifice de realizare", "Televiziunea - Menire sociala, dezvoltarea stiintifica si comunitara la editura Aius printed", dar si "Mecanica ruperii materialelor compozite".

Si fostul finantator al FC Arges Cornel Penescu s-a aplecat tot asupra presei, semnand: "Managementul mass-media. Sedinta de redactie in presa locala", "Jurnalismul de investigatie si particularitatile sale in presa locala", "Presa online din Arges - pasi timizi spre o presa moderna", "Comunicarea in spatiul public. Relatia dintre jurnalisti si specialisti in relatiile publice" si "Dinamica genurilor presei in jurnalismul romanesc actual".

Nici Gigi Becali nu a stat degeaba in inchisoare, unde a petrecut aproape doi ani. El a scris cinci carti pe mai multe teme: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare", "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".

Fostul manager al clubului Steaua, Mihai Stoica, a publicat la randul sau patru lucrari, toate in domeniu: "Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015", "Competitia", "FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii" si "Uefa Europa League. In cautarea identitatii".

Si Gica Popescu semneaza patru lucrari - "Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti", "Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar", "Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara", "Personalitatea sportivului, conditie obligatorie pentru succesul in sport".

Gheorghe Copos are si el cinci lucrari in portofoliu, scrie tot in inchisoare: "Aliante matrimoniale in politica ale principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova", fata de care a fost formulata o plangere de plagiat, Universitatea din Bucuresti solicitand o analiza, "Turismul ca vector de interculturalitate", "Franciza vs. management in industria hoteliera", "Tasnadul medieval" si "Turismul european durabil si provocarile lui".

Condamnat si el in dosarul Transferurilor, Gigi Netoiu a scris in schimb numai despre agricultura: "Finantarea agriculturii romanesti inainte si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", "Evolutia exploatatiilor agricole in Romania intre riscuri si performante economice", "Economia agricola a Olteniei - prezent si viitor" si "Performante economice in cresterea bovinelor si ovinelor in Romania".

De asemenea, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), doctorul Gheorghe Mencinicopschi, a scris in penitenciar: "Cereale glutenice si boala celiaca sau cand graul poate sa ne imbolnaveasca", "Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare", "Carentele nutritionale si bolile cronice deficite nutritionale induse de medicamente", "Bolile informationale. Patogeneza genetico-epigenetica biologia - biomedicina informational cutantica" si "Calitatea alimentului - o noua abordare".

Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a scris si el in detentie: "Consideratii privind comertul exterior al Romaniei in a doua jumatate a sec. XX", "Principii europene in administratia publica" si "Politica comerciala a Romaniei ca tara membra a Uniunii Europene".

Fostul prefect de Iasi Radu Prisacaru a semnat doua titluri: "Limba Engleza pentru infirmieri - English for cares" si "Internet marketing in 10 pasi - comunicare si promovare online".

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

Fostii procurori Tomita Neagu si Maximilian Balasecu au scris si ei carti in penitenciar. Primul dintre ei a scris "Investigarea Stiintifica a Infractiunilor de omor" si "Cercetarea criminalistica a urmelor de sange", iar cel de-al doilea s-a aratat interesat in special de tema liberarii conditionate, lucrarile sale purtand titlurile: "Liberarea Conditionata, conditii de acordare si efecte", "Criminalitatea organizata sau pluralitatea constituita de infractori", "Reabilitarea - cauza care inlatura consecinta condamnarii in reglementarea noului Cod Penal" si "Liberarea conditionata reglementarea noului Cod Penal si a L 254/2013".

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza: (...) f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News