Care sunt cele mai consumate droguri in Romania

Marti, 28 Mai 2013, ora 19:47
4289 citiri
Care sunt cele mai consumate droguri in Romania
Foto: Arhiva

Cel mai consumat drog in Romania este canabisul, a afirmat, marti, directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Sorin Oprea, cu prilejul lansarii unei sinteze privind situatia drogurilor din Romania in 2012.

"In Romania, cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substantele noi cu proprietati psihoactive, asa-numitele etnobotanice si apoi de heroina. Sunt componenta unui clasament ad-hoc, ele se pot modifica, iar datele concrete pentru aceasta situatie le vom avea in cursul anului 2013, cand ANA va finaliza studiul", a precizat Sorin Oprea.

Aproape 10% dintre tinerii din Romania consuma droguri usoare - sondaj

El a mentionat ca, fata de 2011, anul trecut s-a inregistrat o stabilizare in ceea ce priveste consumul de droguri si substantele consumate.

"Sunt cateva mutatii care pot fi identificate si anume faptul ca scade consumul de substante noi cu proprietati psihoactive si creste consumul pe heroina. Pe canabis are o componenta constanta, cu o crestere foarte usoara in 2012. Aceste informatii pe anul trecut provin din evaluarea datelor care au fost culese de la nivelul urgentelor si al admiterilor la tratament (ale persoanelor consumatoare de droguri - n.red.)", a anuntat seful ANA.

Potrivit sintezei ANA, similar majoritatii tarilor europene, canabisul continua sa fie si in Romania cel mai consumat drog traditional, in schimb interesul consumatorilor de droguri din tara noastra pentru cocaina ramane in continuare foarte scazut.

Etnobotanicele, printre cele mai consumate droguri in randul elevilor de 16 ani

Acelasi document releva ca aparitia si consumul substantelor noi cu proprietati psihoactive continua sa genereze principala problematica in domeniul drogurilor cu care se confrunta Romania.

"Cele mai ingrijoratoare aspecte sunt cele legate de consumul injectabil si de riscurile asociate acestuia. In acest sens, pe de o parte, nivelurile ridicate ale prevalentei HIV si ale virusurilor hepatice B si C in randul consumatorilor de substante noi cu proprietati psihoactive, pe de alta parte numarul crescut al urgentelor medicale determinate de consumul unor astfel de substante (in peste doua treimi - 67,7% - dintre cazurile de urgenta inregistrate in 2012 si cauzate de consumul de droguri ilicite, a fost raportat un asemenea tip de consum), precum si prezenta unor cazuri de deces in care s-a mentionat un astfel de consum (...) conduc la concluzia unui consum problematic al acestor tipuri de substante", se arata in sinteza.

Un scolar din 10 a consumat droguri macar o data

Anul trecut heroina detinea ponderea cea mai mare din totalul cazurilor de admitere la tratament. In 2012, s-au inregistrat 26 de cazuri declarate ca decese direct asociate consumului de droguri la nivel national, toate din Bucuresti si 16 de situatii de morti indirect asociate consumului de droguri.

Sinteza lansata de ANA constituie o lucrare preliminara a Raportului anual privind situatia drogurilor in Romania 2013, care urmeaza a fi lansat in a doua parte a acestui an.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#consum droguri Romania, #droguri consumate Romania, #droguri Romania, #consumatori droguri Romania, #dependenti droguri Romania , #consum de droguri