Care este in realitate rolul Consiliului Legislativ. Deputatul Cristian Bacanu: "Nu e cazul sa il vedem pe Florin Iordache ca pe un salvator al natiei"

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 18:02
2979 citiri
Care este in realitate rolul Consiliului Legislativ. Deputatul Cristian Bacanu: "Nu e cazul sa il vedem pe Florin Iordache ca pe un salvator al natiei"
Florin Iordache e seful Consiliului Legislativ/Facebook

Consiliul Legislativ nu avea motive pentru a nu aviza pozitiv proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale, spune Cristian Bacanu, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor.

"In Consiliul Legislativ sunt niste specialisti care se uita pe partea tehnica a unui act normativ. Nu au cum sa dea un aviz negativ decat in situatia in care vorbim, sa zicem, despre transferul unui bun din proprietatea statului in proprietatea cuiva si bunul nu e identificat.

Oricum, nu e cazul sa il vedem pe Florin Iordache ca pe un salvator al natiei. E interesant de vazut ce scrie in acele observatii la aviz", a declarat, pentru Ziare.com, Cristian Bacanu.

Consiliul Legislativ nu este decident

Potrivit acestuia, avizul vizeaza tehnica legislativa. "Consiliul Legislativ nu are rol privind oportunitatea, nu este decident", a completat Cristian Bacanu.

Potrivit legislatiei, Consiliul Legislativ are urmatoarele atributii: analizeaza si avizeaza proiectele de legi, propunerile legislative si proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ ale Guvernului, in vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, dupa caz.

Avizul e unul pur consultativ

In ceea ce priveste avizul dat de Consiliul Legislativ, acesta este unul consultativ si are o serie de obiective, intre care:

a) concordanta reglementarii propuse cu Constitutia, cu legile-cadru in domeniu, cu reglementarile Uniunii Europene si cu actele internationale la care Romania este parte, iar in cazul proiectelor de lege si a propunerilor legislative, natura legii si care este prima Camera ce urmeaza a fi sesizata;

b) asigurarea corectitudinii si claritatii exprimarii juridice, inlaturarea contradictiilor sau necorelarilor din cuprinsul proiectului de act normativ, asigurarea caracterului complet al prevederilor sale, respectarea normelor de tehnica legislativa, precum si a limbajului normativ;

c) prezentarea implicatiilor noii reglementari asupra legislatiei in vigoare, prin identificarea dispozitiilor legale care, avand acelasi obiect de reglementare, urmeaza sa fie abrogate, modificate sau unificate, precum si prin evitarea reglementarii unor aspecte identice in acte normative diferite.

Proiectul privind desfiintarea SIIJ, avizat pozitiv

Reamintim ca pe 16 februarie Consiliul Legislativ a avizat pozitiv, cu observatii si propuneri, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, cunoscuta ca Sectia Speciala.

Documentul este semnat de presedintele acestui for, fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Florin Iordache, unul dintre creatorii Sectiei Speciale si fost ministru PSD al Justitiei.

Avizul lui Florin Iordache vine in contextul in care membrii CSM au avizat negativ, pe 11 februarie, acest proiect de lege dupa o sedinta maraton, la un scor lejer: 11 - Aviz negativ, 7 - Aviz favorabil si 1 - Aviz favorabil cu observatii.

Mai puteti citi

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Consiliu, #Consiliu Legislativ, #florin iordache , #stiri juridice