Camera de Comert Bucuresti, condamnata pentru fraude europene. Seful Sorin Dimitriu a primit 4 ani de inchisoare

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 16:58
16785 citiri
Camera de Comert Bucuresti, condamnata pentru fraude europene. Seful Sorin Dimitriu a primit 4 ani de inchisoare
Foto: Facebook/ Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Sorin-Petre Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 4 ani si o luna de inchisoare cu executare, intr-un dosar legat de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a fost condamnata la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru savarsirea de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Judecatorii au mai dispus confiscarea sumei de 2.470.000 lei de la Camera de Comert, in legatura cu derularea a doua proiecte POSDRU, pentru care au fost folosite documente false.

Sentinta tribunalului

Potrivit deciziei instantei, Sorin-Petre Dimitriu a primit 2 ani pentru savarsirea infractiunii de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; 2 ani si 3 luni pentru abuz in serviciu in forma continuata; 2 ani si 8 luni pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Cele trei pedepse au fost contopite si la pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 8 luni a fost adaugat un spor de 1 an si 5 luni, astfel incat Sorin Dimitriu va executa in final 4 ani si o luna de inchisoare.

Instanta a mai dispus in cazul sau si o pedeapsa complementara, respectiv interzicerea pe o perioada de 5 ani a dreptului de a fi presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si de a face parte din colegiul de conducere al institutiei.

In acelasi dosar, au mai fost condamnati Gabriel-Dan Mihut (director general in cadrul CCIB) - 3 ani de inchisoare cu suspendare, Gabriela Dumitriu (consiliera lui Sorin Dimitriu) - 2 ani cu suspendare, Laurentia Vasilescu (director economic in cadrul CCIB) - 3 ani de inchisoare cu suspendare si 120 de zile de munca in folosul comunitatii.

Banii, inapoi

Pe latura civila, tribunalul a admis actiunea formulata de Ministerul Fondurilor Europene si l-a obligat pe Sorin Petre Dimitriu la plata sumei de 396.944 de lei, iar Laurentia Vasilescu trebuie sa achite 275.029 de lei.

De asemenea, instanta a admis actiunile civile ale unor fosti angajati de la CCIB, carora li s-au retinut pe nedrept sume din drepturile salariale si apoi au fost concediati in mod discretionar. Sorin Dimitriu, Gabriel-Dan Mihut si Gabriela Dumitriu trebuie sa le plateasca acestor angajati daune morale si materiale totale de 456.261 lei si 8.000 de euro.

Acuzatiile DNA

Pe 1 octombrie 2014, Sorin-Petre Dimitriu a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie, alaturi de alti membri din conducerea CCIB.

Conform DNA, membrii din conducerea CCIB au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar, pe de alta parte, "spolierea" angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise "sponsorizari" catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite "dupa bunul plac", de catre conducerea CCIB.

In final, banii astfel obtinuti ajungeau la presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov.

DNA precizeaza ca faptele care au facut obiectul cercetarilor au fost savarsite in perioada 2010 - 2012, in contextul derularii, la CCIB, a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sorin DImitriu condamnat, #Sorin Dimitru DNA, #Sorin Dimitriu coruptie, #Camera Comert , #frauda