Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Camelia Bogdan ii cere ajutor lui Ciorbea sa scape de suspendarea din magistratura

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 16:46
2552 citiri
Camelia Bogdan ii cere ajutor lui Ciorbea sa scape de suspendarea din magistratura
Foto: Arhiva Ziare.com

Camelia Bogdan, judecatorul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA, a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea unui articol din Legea 303/2004, in baza caruia a fost suspendata din magistratura.

Respectivul articol arata ca un magistrat care a fost eliberat din functie de catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si care a contestat in instanta decizia este suspendat pana la solutionarea irevocabila a procesului.

Judecatorul suspendat arata, in solicitarea inaintata miercuri catre Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca articolul 65 indice 1 din Legea magistratilor "creeaza discriminari in raport cu alte categorii sociale, cum ar fi, angajatii ale caror raporturi de excludere temporara din functie sunt guvernate de dispozitiile din Codul Muncii".

In plus, Camelia Bogdan sustine ca acest articol, pe care il considera neconstitutional, impiedica obligatia de formare profesionala continua.

"Pentru un magistrat, in contextul reformei sistemului judiciar, o importanta deosebita o reprezinta formarea profesionala continua. Formarea profesionala continua nu este numai o necesitate de imbunatatire a activitatii profesionale, este si o obligatie prevazuta de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

(...) Potrivit art 32 din Constitutia Romaniei, dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare", mai arata Camelia Bogdan in sesizarea inaintata Avocatului Poporului.

De asemenea, Camelia Bogdan ii solicita presedintelui CSM, Mariana Ghena, sa o sprijine in demersul sau si mai cere sa i se explice de ce Consiliul nu a sesizat pana in acest moment Avocatul Poporului privind acest articol de lege, pe care ea il considera neconstitutional.

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a decis, in 8 februarie, excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan, pentru incalcarea articolului 99 litera b) din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv pentru "incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii".

Decizia a fost luata pentru ca, in timp ce judeca dosarul ICA, in care l-a condamnat la 10 ani de inchisoare pe Dan Voiculescu, Camelia Bogdan ar fi fost platita pentru participarea la un seminar organizat de APIA si unde a instruit 260 de functionari pe legislatie anticoruptie. Pentru aceasta activitate, Bogdan ar fi incasat 10.000 de lei.

Camelia Bogdan a contestat decizia la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Camelia Bogdan a spus ca va solicita in instanta si daune pentru perioada in care este exclusa din magistratura, pentru ca trebuie sa recupereze salariul pe care nu il va mai incasa dupa aceasta decizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Camelia Bogdan sesizare CCR suspendare magitratura, #Camelia Bogdan suspendata magistratura , #justitie