Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Camelia Bogdan acuza conducerea Inspectiei Judiciare ca lucreaza in interesul condamnatului Dan Voiculescu

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 15:26
6116 citiri
Camelia Bogdan acuza conducerea Inspectiei Judiciare ca lucreaza in interesul condamnatului Dan Voiculescu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Camelia Bogdan, judecatorul care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA, ulterior exclusa din magistratura, a sustinut luni, la instanta suprema, ca Inspectia Judiciara, respectiv seful acestei institutii, Lucian Netejoru, este in slujba lui Dan Voiculescu.

"Am primit de la Inspectia Judiciara (IJ) un raport. IJ, desi m-a deferit Sectiei pentru judecatori pentru ca as fi fost incompatibila, ca am predat in afara invatamantului universitar, din acest raport rezulta ca a refuzat sa apere reputatia sistemului judiciar si si-a exprimat opinia ca este posibila admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsa impartialitate generata de excluderea mea din magistratura.

In aceste conditii, eu am dovada ca prin excluderea mea din magistratura s-a urmarit strangerea de dovezi de catre IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu sa castige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmarire penala", a sustinut Camelia Bogdan.

Judecatorul suspendat mai arata ca in acest mod demonstreaza ca Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, lucreaza pentru interesele lui Dan Voiculescu.

"Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnata unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu", a mai sustinut Bogdan.

Intrebata daca a fost sau nu incompatibila cand a predat unor functionari din cadrul APIA legislatie anticoruptie, Camelia Bogdan a negat.

"Apararile sunt foarte clare. Exista practica inclusiv a ICCJ ca nu am cumulat functii si, daca nu cumulezi functii, nu poti deveni incompatibil.

Am depus dovezi ca sunt expert al Comisiei Europene, primesc in continuare invitatii de la Comisia Europeana ca sa evaluez alte legislatii. In plus, mai este si actiunea prescrisa. CSM a emis o adresa ca nu are competenta sa investigheze incompatibilitatile magistratilor, singura institutie competenta fiind Agentia Nationala de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit sa se ajunga aici", a incheiat Bogdan.

Ce urmeaza pentru Camelia Bogdan

Completul de cinci judecatori al instantei supreme compus din judecatoarele Gabriela Bogasiu, Rodica Susanu, Mihaela Tabarca, Mirela Politeanu si Rodica Florica Voicu urmeaza sa se pronunte pe admisibilitatea raportului intocmit de magistratul asistent pe aceasta speta.

Potrivit legii, un complet de filtru analizeaza raportul asupra admisibilitatii in principiu a recursului depus de Bogdan.

Urmeaza comunicarea catre partile cauzei a raportului asupra admisibilitatii in principiu a recursului si formularea de catre parti a unui punct de vedere scris cu privire la raport.

Mai departe, raportul este examinat de catre completul de filtru, in Camera de consiliu, fara citarea partilor. Completul de filtru poate da urmatoarele solutii: anularea recursului, respingerea recursului, ca vadit nefondat, solutionarea fondului recursului in cazul in care se constata ca este admisibil, iar problema de drept nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In cazul in care nu poate fi pronuntata niciuna dintre solutiile mentionate, completul de filtru pronunta, in Camera de consiliu, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si fixeaza termen pentru judecata pe fond a recursului, cand vor fi citate si partile.

Istoria unei excluderi

In februarie 2016, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat in cauza, au sustinut ca judecatorul Camelia Bogdan este incompatibil, deoarece a participat si predat la un seminar organizat de o asociatie care era finantata de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosar.

In 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis sa respinga sesizarea si au aratat ca nu exista nicio abatere disciplinara din partea judecatoarei.

Decizia a fost insa infirmata de Lucian Netejoru, inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, care a decis sa transmita sesizarea la Sectia pentru judecatori a CSM.

In argumentatia sa, Netejoru arata ca Bogdan ar fi incalcat articolul 99 din legea magistratilor, articol potrivit caruia constituie abatere disciplinara incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.

In februarie 2017, Sectia pentru judecatori a CSM a decis excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan.

Decizia a fost atacata cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Camelia Bogdan Inspectia Judiciara Voiculescu , #justitie