Cum sunt afectate animalele de bubuiturile infernale. Medic veterinar: ”Unii câini rămân stană de piatră. Alții mor, pur și simplu”

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 03:02
7363 citiri
Cum sunt afectate animalele de bubuiturile infernale. Medic veterinar: ”Unii câini rămân stană de piatră. Alții mor, pur și simplu”
Câine mutilat de o petardă în perioada sărbătorilor de iarnă FOTO captură Digi 24

Petardele și artificiile utilizate de persoane neavizate sunt periculoase atât pentru oameni cât și pentru animale.

Pentru câini și pisici, perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă cea mai grea perioadă a anului, una extrem de stresantă, care le pune viața în pericol. Comportamentul lor este total dat peste cap de zgomotele puternice și reacționează în cele mai bizare moduri.

Pentru că mai sunt aproximativ două săptămâni până la Crăciun și trei până la Revelion iar în tradiția de colindat au intrat și petardele care sunt folosite ”pentru a alunga spiritele rele”, alături de tobe, talăngi și bici, este bine ca cei care au animale de companie să le pregătească pentru această perioadă.

Medic veterinar: ”Unele animale fac crize de epilepsie”

Costin Gîțoi, medic veterinar la un cabinet din București a explicat pentru Ziare.com ce reacții au animalele de companie atunci când aud exploziile cauzate de petarde și pocnitori.

”Sunt mulți oameni care vin cu animale foarte panicate, cu anxietate, frică, de la zgomotul de petarde dar și de la colindătorii care vin cu tobe sau alte obiecte foarte zgomotoase.

Sunt animale care fac crize de epilepsie, rămân pur și simplu stană de piatră, defecă, urinează. Sunt altele care, de frică, zgârie ușile, încearcă să le rupă, devin agitate. Iar altele se ascund sub pat sau într-un colț ori alt loc pe care-l consideră protector pentru ele”, a spus doctorul veterinar Costin Gîțoi.

Însă sunt și animale rănite de petarde. Medicul și-a amintit că acum câțiva ani, la cabinetul său a ajuns un câine ars pe torace de la o petardă.

Veterinarii mai spun că unele animale, în special câinii bătrâni, mor, pur și simplu, în urma unor atacuri de cord.

Dr. Mihai Petcu: ”Câinii sunt cei mai sperioși”

Însă și animalele din curte sau din ferme se pot speria. Doctorul veterinar Mihai Petcu, directorul fermei Agronindustriala Pantelimon, spune că, dintre toate animalele, ”câinii sunt cei mai sperioși. Se ascund în coteț și nu mai scot niciun lătrat. Cum să-i protejăm? Luăm câinele în casă cu noi. Dar mai bine ar fi să nu mai dea cu petarde. Iar în cazul animalelor mari, dacă acestea nu sunt în grajd, se sperie și fug”.

Specialistul a explicat însă că acum, fiind iarnă, animalele care sunt în adăposturi aflate la distanță de case, sunt mai ferite de astfel de zgomote.

Cum tratăm animalele de panica de petarde

Medicul veterinar Costin Gîțoi a explicat că există tratamente pentru animalele care au probleme din cauza petardelor însă ar fi indicat ca stăpânii lor să le pregătească din timp pentru zilele în care va fi mult zgomot.

”În funcție de cât de grave sunt crizele, exceptând animalele rănite în cazul cărora aplicăm terapia pentru plagă arsă, la cazurile mai ușoare, putem schimba mâncarea. Le dăm hrană cu adaos de aminoacizi, de valeriană, plante care îi ajută să scape de starea de anxietate. Pentru ceilalți care sunt mai panicați există tratament cu benzodiazepine, care pot fi calmante, fenobarbital, diazepam. Dar și acestea se administrează în funcție de cât de agresivă este criza și de cât de panicat este animalul.

Dar recomandarea, în perioada aceasta, este ca stăpânii să le dea anumite suplimente cu triptofan, valeriană, să-i pregătească puțin pentru ceea ce urmează.

Astfel de suplimente se găsesc în farmaciile și cabinetele veterinare, cu dozajele conform prospectului și a recomandărilor producătorilor”, a explicat medicul veterinar.

Însă trebuie cerut sfatul specialistului înainte de a începe medicația pentru prevenirea sau tratarea anxietății animalului.

”Aceste suplimente trebuie administrate cu 8-10 zile înainte pentru că efectul nu este de pe o zi pe alta. Dacă vorbim despre fenobarbital, de diazepam, de benzodiazepine, efectul este rapid dar practic sedezi câinele, respectiv pisica”, a mai punctat medicul veterinar.

Câine desfigurat după ce mai mulți indivizi i-au băgat o petardă în gură

O întâmplare groaznică s-a petrecut în urmă cu doi ani, la Satu Mare. De revelion, mai mulți indivizi au băgat în gura unui câine maidanez o petardă. Aceasta a explodat şi animalul a fost grav rănit.

Un ONG pentru drepturile animalelor a făcut public cazul. Poliția a spus la acea vreme că ar fi fost vorba despre un grup de minori.

Tot în decembrie 2019, un alt câine, de această dată din Sibiu, a fost rănit grav după ce a vrut să mănânce o petardă aprinsă pe care o persoană necunoscută a aruncat-o în curtea stăpânilor.

Petardele nu sunt pentru divertisment

Conform poliției, articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Conform Legii nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1. Persoanele care nu respectă regulile se pot alege cu o amendă de care poate ajunge la 7.500 de lei.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, iar în cazul acestora, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#caini raniti petarde, #petarde Revelion, #animale speriate petarde , #petarde