Câinele de avalanșă al salvatorilor montani din Prahova lovit cu șutul în burtă de o turistă: ”Jnepenii l-au salvat de o cădere potențial fatală”

Luni, 30 August 2021, ora 18:43
10125 citiri
Câinele de avalanșă al salvatorilor montani din Prahova lovit cu șutul în burtă de o turistă: ”Jnepenii l-au salvat de o cădere potențial fatală”
Carp, singurul câine de avalanșă al echipei Salvamont Prahova FOTO Facebook/Sergiu Frusinoiu

Întâmplare fără precedent pe unul dintre cele mai cunoscute trasee montane din Bucegi. Câinele de avalanșă al salvamontiștilor din Prahova a fost lovit cu un șut în burtă de către o turistă care s-a speriat de apariția acestuia pe potecă.

În urma loviturii, Carp a fost la un pas să se prăvălească într-o prăpastie, dar prăbușirea a fost blocată de vegetația de pe munte. Femeia a fost agresivă cu cățelul, deși fusese avertizată înainte să nu se sperie, animalul fiind prietenos și deloc agresiv.

Sergiu Frusinoiu, salvamontistul care se antrenează cu Carp, a relatat pe pagina sa de Facebook că a strâns din dinți, a dat dezaprobator din cap și și-a văzut mai departe de drum, reușind astfel să evite un scandal care ar fi putut degenera în violență, ”ceea ce nu ar fi făcut cinste însemnelor de pe tricoul meu roșu”.

”Astăzi Carp a fost lovit de un pantof roz”, începe relatarea despre pățania lui Carp, Sergiu Frusinoiu, salvamontistul care are în grijă singurul câine al Salvamont Prahova, antrenat să intervină pentru salvarea turiștilor prinși în avalanșă.

”Totdeauna am fost apărătorul așa-zișilor "pantofari", am empatizat cu aceștia gândind că vor și ei să vadă muntele și că nu trebuie să investească o mică avere în echipament pentru a putea, mai ales că nu toți își permit să îl achiziționeze. Muntele este pentru toată lumea și m-am opus totdeauna oricărei îngradiri a accesului la acesta. Și eu am urcat cu teneși când eram mic și am crescut mare dar nu încurajez deloc asta.

Astăzi am ieșit la o alergare cu Carp pe Jepii Mici la urcare și Jepii Mari la coborâre. Carp, cel mai bun prieten al meu dar și colegul meu, când alergăm, este cu câțiva metri în fața mea. De obicei, oamenii, când îl văd, se bucură și încearcă să interactioneze cu el. Astăzi nu a fost ca de obicei, la coborârea pe Jepii Mari, am întâlnit o domniță însoțită de doi flăcăi la care am strigat din timp să nu se sperie de cățel deoarece vegetația abundentă nu îl lăsa să se vadă decât când era foarte aproape. Domnița, cea avertizată în prealabil se sperie inexplicabil și îi aplică un șpiț în burtă, aruncându-l în jnepenii care l-au salvat de o cadere potențial fatală. Am dat din cap dezaprobator și mi-am continuat alergarea, oprindu-mă dupa ceva zeci de metri pentru a-l pupa.

Unde vreau să ajung este: dacă esti terifiat de munte și trebuie să sufli in vuvuzele non stop, sa asculti muzică în boxe portabile și să lovești animale doar că iți e frică de tot ce mișcă, te rog, stai acasă sau gaseste-ți altă activitate. Muntele nu e de tine și e ok!

Cu siguranță voi fi întrebat de ce nu m-am oprit la cei trei iar răspunsul este: cu siguranță totul ar fi degenerat în violență și aș fi fost nevoit să mă apăr ceea ce, cu siguranță, nu ar fi făcut cinste însemnelor de pe tricoul meu roșu și s-ar fi opus eticilor mele personale la adresa locului meu de munca.

P. S. În viitor mă aștept să fiu îmbăiat cu spray de urs, și eu și Carp, luând în considerare că regimul de vânzare ale acestora este același ca și al deodorantului”, este relatarea postată de Sergiu Frusinoiu pe pagina sa de Facebook.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#salvamont, #caine, #avalansa, #Bucegi salvamont, #turista , #Salvamont