C.Guseth (Freedom House): Au ajuns sa transforme intr-un titlu de glorie un dosar la DNA

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 17:17
9381 citiri
C.Guseth (Freedom House): Au ajuns sa transforme intr-un titlu de glorie un dosar la DNA
Foto: Arhiva

Insistenta cu care liderii PSD sustin ca Adrian Nastase a fost condamnat politic si ca DNA raspunde la comanda politica arata ca acestia actioneaza in mod iresponsabil pentru decredibilizarea justitiei, ceea ce este un fapt ingrijorator, subliniaza Cristina Guseth, director al Freedom House Romania.

Declaratiile au fost facute in contextul in care, joi, CSM a stabilit ca premierul Victor Ponta si ministrul Dan Sova au afectat independenta justitiei si au generat neincrederea populatiei in actul de justitie prin declaratiile facute cu privire la condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase.

"Reactia de joi dimineata a doamnei presedinte al ICCJ, Livia Stanciu, mi s-a parut foarte ferma, la fel ca si reactiile din timpul sedintei CSM. Ma intreb daca in urma cu 7 ani ne-am fi putut imagina ca presedintele Inaltei Curti poate sa ii dea o astfel de replica premierului (in 2007 Romania a intrat in Uniunea Europeana - n.red.) ", a comentat pentru Ziare.com Cristina Guseth dezbaterea judecatorilor si procurorilor din CSM.

Presedintele ICCJ il critica dur pe Ponta: Declaratii inadmisibile, se inmultesc atacurile la justitie!

Furtuna in CSM: Dezbateri pentru apararea magistratilor de politicieni. Ponta, cap de afis

In ciuda acestora, liderii PSD nu si-au schimbat atitudinea. Premierul Ponta a vorbit ironic despre "independenta justitiei" si a spus ca el insusi n-ar fi om politic daca n-ar avea dosar la DNA, iar europarlamentarul Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, a comentat spunand ca 99,9% dintre pesedisti cred in continuare ca in dosarul lui Adrian Nastase nu au existat probe, acesta fiind condamnat politic.

"Mi se pare o actiune iresponsabila de decredibilizare a justitiei, o actiune continuata de acesti politicieni. Faptul ca nu se opresc sa decredibilizeze justitia si sa transforme intr-un titlu de glorie un dosar la DNA este de natura sa ne ingrijoreze", a comentat Cristina Guseth.

Romanii trebuie sa apere justitia

Intrebata cine ii poate opri pe politicieni sa submineze increderea cetatenilor in magistrati, directorul Freedom House Romania a facut trimitere la recenta vizita efectuata la Bucuresti de Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american John Kerry.

"S-a discutat mult cu ocazia vizitei doamnei Victoria Nuland si multi dintre cei care nu au fost la intalniri au vorbit public. Eu am participat. As aduce aminte o declaratie publica facuta de Victoria Nuland: 'Romanii trebuie sa isi apere valorile si sa apere justitia'. As relua aceasta declaratie drept raspuns la intrebarea dvs.", a declarat aceasta.

Rugata sa precizeze daca se refera la sanctionarea politicienilor prin proteste de strada sau doar prin vot, Cristina Guseth a raspuns: "Prin toate instrumentele democratice pe care le au la dispozitie - prin vot, in strada, oricum".

"Mai nou, prin televiziunile 'de serviciu' se transmite mesajul ca strainatatea este de vina pentru criza prin care trecem. Sa nu ajungem ca oamenii sa isi dea seama ca vina este de fapt a noastra", a mai comentat aceasta.

Pe de alta parte, toate derapajele din ultima vreme ale clasei politice vor fi mentionate in raportul Comisiei Europene pe justitie, din cadrul MCV, care va fi dat publicitatii in cel mult doua saptamani.

Care vor fi efectele iresponsabilitatii politicienilor romani pe plan extern?

"E bine sa nu ii impingem sa ia decizii pe care altfel nu ni le-am imagina. Noi am vorbit in 'martea neagra' despre criteriile de la Copenhaga, se vorbeste si acum. Eu stiu ca sunt oameni care nu inteleg decat cand li se vorbeste de bani si asta este o problema", a comentat diplomatic directorul Freedom House Romania.

Desfiintarea DNA, ceruta de Consiliul Judetean Constanta

Cat despre reactia virulenta a Consiliului Judetean Constanta, care a cerut desfiintarea DNA dupa ce Nicusor Constantinescu a fost ridicat de procurori, Cristina Guseth a comentat spunand ca asistam doar la o "destelenire" a feudei constantene.

"Cazul Nicusor Constantinescu atrage atentia pentru ca acolo, la Constanta, era o lume care se ducea catre epoca feudala. Ei controlau totul, acolo nu intra decat cine doreau ei. Deja incep sa apara ecouri. Pe noi ne suna oameni de business care ne spun ce se intampla, cum se stabilea mercurialul spagii in Constanta. Au inceput oamenii sa vorbeasca despre ce se intampla si ce se intampla inca in Republica Constanta, pentru ca s-a inceput doar sa se desteleneasca, dar noi discutam de 4-5 ani despre ce se intampla acolo. Portul Constanta era cel mai 'curat' port din lume, nu?", a declarat aceasta.

Dragnea: Nu sustinem desfiintarea DNA, dar un lucru e bizar si periculos

Intrebata daca este de parere ca PSD va merge pana la capat in apararea coruptilor si chiar va promova legislativ desfiintarea DNA, Cristina Guseth s-a aratat sceptica.

"Nu cred, chiar asa ceva nu cred. Dar reactia ne arata in ce masura locul acela este viciat. Daca si-au permis sa puna comunicatul acela pe site-ul institutiei, asta ne arata cat de departe pot merge lucrurile. Cred insa ca va fi un an greu si ca aceasta lupta a politicienilor de a scapa de procese, de puscarie, va continua", a conchis directorul Freedom House Romania.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cristina Guseth Ponta justitie, #Guseth Nicusor Constantinescu DNA, #Guseth vizita Nuland , #justitie