Bulgaria ar putea gazdui un radar in cadrul scutului antiracheta al NATO

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:21 1292 citiri

Bulgaria ar putea gazdui un sistem radar in cadrul scutului antiracheta al NATO, ce va detecta rachetele iraniene vizand Europa si SUA, se afirma intr-un raport ce va fi prezentat la adunarea parlamentara a Aliantei, organizata la Varna.

Documentul a fost pus la punct de olandezul Raymond Knopp si va fi prezentat Comisiei pentru aparare si securitate pana la summit-ul NATO din Romania, de la sfarsitul lui 2011, scrie Standart.

Prin acest raport, NATO admite pentru prima data oficial ca include Sofia in planurile sale de instalare a unui scut antiracheta, desi la inceputul lunii mai ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, anunta ca Bulgaria nu va gazdui elemente ale scutului antiracheta al Statelor Unite si al NATO in Europa, cel putin pentru moment.

Sistemul radar ar urma sa fie instalat pana la sfarsitul lui 2014. Raportul subliniaza ca planurile initiale, de a folosi radarele NATO si SUA din Turcia pentru interceptare, nu a inregistrat evolutii satisfacatoare, iar negocierile intampina dificultati.

In aceste conditii, Bulgaria, care se afla mai deparate de Iran dar are iesire la Marea Neagra, este o optiune, considera Knopp. Daca NATO si Bulgaria nu vor ajunge la un acord, Alianta mai ia in calcul doua optiuni: Georgia si Ucraina. Diplomatii occidentali sunt insa de parere ca nu sunt variante valabile, avand in vedere ca ambele tari se invecineaza cu Rusia.

Elemente ale scutului antiracheta vor fi instalate in mod sigur in Romania, Statele Unite si Romania alegand baza aeriana de la Deveselu pentru a le gazdui.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News