Peste 4.000 de turiști, în Bucegi de Ziua Sfinxului. Salvamontiștii duc muncă de convingere cu oamenii care nu vor să coboare: "Se strică vremea" VIDEO

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 18:41 7362 citiri
Mii de oameni au urcat în Bucegi de Ziua Sfinxului FOTO Captură Video/Gabriel Jugănaru

Aproape patru mii de persoane au urcat duminică la orele prânzului în Bucegi pentru a serba ziua Sfinxului, dar și pentru a fi martorii evenimentului unic în an care se produce doar în data de 28 noiembrie, la orele 16.45.

Atunci, legenda spune că ”cei aleși” pot simți energiile puternice emise de munte în zona Sfinxului și, dacă au noroc, pot zări piramida de lumină pe care razele soarelui o formează la apus, deasupra monumentului natural.

Dacă pentru unii este distracție și relaxare, nu același lucru se întâmplă în cazul salvamontiștilor. Două echipe de salvatori, din Prahova și Dâmbovița, au fost în alertă duminică pentru a acorda primul ajutor turiștilor epuizați care nu au mai fost în stare să coboare singuri.

Până la ora 18.00, două persoane au avut nevoie de intervenție de urgență, după ce s-au rănit la picioare, în timpul coborârii ”la lanternă”. Nu sunt răniți grav, dar suficient încât să aibă nevoie de sprijin. Salvamontiștii au intervenit cu o mașină 4x4 și i-au coborât la Piatra Arsă, de unde au fost preluați de alte echipe de intervenție.

Marea problemă este că mulți dintre participanți refuză să coboare, cerând organizatorilor să rămână până la orele 21.00 și chiar mai târziu pentru a ”prelua întreaga energie pe care o emană muntele”, susțin salvamontiștii.

”Am reușit să convingem o parte dintre aceștia să coboare acum, pentru că vremea se va înrăutăți în orele următoare. Noi îi vom însoți până la Peștera și rămânem pe traseu cât timp va fi nevoie”, a declarat Răzvan Deaconu, șef Salvamont Dâmbovița.

Alte grupuri sunt însoțite la coborâre de Salvamont Bușteni, care le va conduce până la Piatra Arsă, unde și-au parcat mașinile.

Au fost și câteva incidente provocate de câțiva turiști care nu au înțeles rostul gardului amplasat în jurul Sfinxului, l-au escaladat și au ținut morțiș să urce cât mai aproape de monumentul natural. Gardul de protecție a fost amplasat acolo de un ONG tocmai pentru a apăra Sfinxul de indivizii care nu acceptă că sunt într-o arie naturală portejată.

Printre turiștii care au urcat duminică la Sfinx s-a aflat și senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta a făcut chiar și o transmisiune live pe Facebbook, în timpul căreia a vorbit despre ”energiile muntelui”, dar și despre ”porcăriile cu virușii și vaccinările”.

Vremea a fost însă nefavorabilă pentru oamenii care și-au dorit să vadă apusul de soare și celebra piramidă de lumină. A fost ceață și viscol, iar mulți dintre participanți au recunoscut că ”abia și-au văzut vârful nasului”, dar totuși experiența a fost unică mai ales pentru cei care au urcat pentru prima dată seara pe munte.

La ora 19.00, evenimentul era încă în plină desfășurare. Din experiența anilor anteriori, oamenii coboară în stațiune după orele 21.00, iar cel puțin 4 kilometri din traseul de 9 kilometri trebuie străbătuți pe jos, în condiții de noapte, ger și viscol.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News