Bodu cere respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada, tara care mentine vizele pentru romani

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 23:46
4359 citiri
Bodu cere respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada, tara care mentine vizele pentru romani
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu cere PE respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada ca urmare a deciziei acestei tari de a liberaliza regimul vizelor doar pentru Republica Ceha, mentinand restrictia pentru cetatenii romani si bulgari.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu crede ca o mobilizare a tuturor colegilor romani si bulgari este necesara pentru respingerea in Parlamentul European a Acordului economic si de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, considerand ca forul legislativ comunitar nu ar trebui sa accepte libera circulatie a bunurilor si a capitalurilor fara o libera circulatie a persoanelor.

Totodata, Bodu a adresat o scrisoare deschisa premierului canadian Stephen Harper, in care isi exprima nemultumirea fata de atitudinea Guvernului Canadei de a ridica, vineri, vizele doar pentru cetatenii cehi, pentru a nu periclita ratificarea in Parlamentul European a acordului in cauza.

Bodu considera ca premierul canadian a anuntat ridicarea vizelor pentru Republica Ceha "doar pe argumente aritmetice, cu ignorarea criteriului formal de liberalizare, in speta reducerea numarului de cereri de viza respinse, precum si de faptul ca noua lege canadiana a imigratiei adoptata in scopul eliminarii falselor cereri de azil nu a inlocuit vizele, cum era normal, ci s-a adaugat acestora".

"Nu este corect sa pedepsiti zeci de milioane de cetateni onesti pentru cateva mii care creaza probleme imigrationiste prin falsa discriminare etnica pretinsa. (...) Am constatat insa cu tristete ca ati decis ridicarea vizelor doar pentru Republica Ceha, argumentand ca Acordul economic si de liber-schimb are nevoie de o larga sustinere in Parlamentul European", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Stephen Harper.

Europarlamentarul PDL ii reproseaza premierului canadian ca decizia de a ridica vizele pentru cehi nu a fost motivata de "reducerea numarului de cereri de viza respinse, asa cum ne-ati repetat cu obstinatie ca acesta ar fi criteriul eliminarii vizelor, inclusiv ulterior adoptarii noii legislatii privind imigratia, ci de considerente pur aritmetice legate de votul in Parlamentul European". "Nu va ascund ca o astfel de abordare este deranjanta atat fata de cetatenii romani si bulgari, fata de guvernele lor, dar si fata de eurodeputatii alesi in aceste doua state membre UE", mai scrie Sebastian Bodu.

Totodata, Bodu reaminteste Guvernului canadian ca Parlamentul European a adoptat, recent, rezolutia de modificare a regulamentului 539/2001 care stipuleaza activarea clauzei de solidaritate intre toate statele membre UE atunci cand un stat tert refuza ridicarea vizelor fata de un stat membru.

Premierul canadian, Stephen Harper, a anuntat, vineri, anularea regimului obligativitatii vizelor de calatorie impuse cetatenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb incheiat cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

"Am decis sa anulam, in saptamanile urmatoare, obligativitatea vizelor de calatorie in Canada impuse cetatenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii Acordului de liber-schimb.

Acest acord trebuie sa fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE si de catre Parlamentul European pentru a intra in vigoare. Praga a anuntat ca nu il va ratifica, in cazul in care problema vizelor nu va fi solutionata.

Guvernul canadian a decis in 2009 sa reintroduca regimul obligativitatii vizelor pentru cehi, care fusese abolit in 2007, din cauza numarului considerat "excesiv" de cereri de azil depuse de cetateni din aceasta tara, marea majoritate romi, care denuntau discriminari.

"Este necesar sa ne intrebam de ce cetateni ai unei tari UE cer azil intr-o tara straina", sublinia la acea vreme Francais Jacques Barrot, comisarul european pentru Justitie.

Parlamentul European a votat, la 12 septembrie, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii europeni, inclusiv pentru romani.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE.

Textul adoptat este rezultatul unor negocieri intre Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente. "Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre. "Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, in cazul unei situatii de urgenta.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

Romanii si bulgarii sunt singurii cetateni europeni care au nevoie de viza pentru a calatori in Canada.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Sebastian Bodu vize Canada, #acord liber schimb Canada , #vize
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
Asta este iesit din laboratoarele lu Mengele ...