Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate, blocat iar - Update (Video)

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 10:24
5819 citiri
Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate, blocat iar - Update (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul de citit cardurile de sanatate s-a blocat vineri, in jurul orei 7:00, asa ca bolnavii au fost nevoiti sa astepte la usile medicilor, care nu mai pot elibera retete.

Problema a fost reclamata de medicii din toata tara la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), insa situatia nu a fost remediata pana in momentul transmiterii acestei stiri, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Mihaela Tanase, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Astfel, cadrele medicale nu pot elibera retete cata vreme sistemul informatic nu functioneaza, pentru ca acestea nu vor fi decontate de catre CNAS.

Repezentantul CNAS a explicat ca sistemul informatic s-a blocat in jurul orei 7:00, iar in prezent se lucreaza la remedierea situatiei. Tanase a mentionat ca in normele de utilizare a cardului este prevazuta si aceasta problema, iar furnizorii stiu care sunt pasii de urmat. In caz contrar, explicatii despre cum ar trebui sa procedeze in aceasta situatie se regasesc pe site-ul CNAS.

"Furnizorii pot opera offline serviciile, urmand ca in 24 de ore de la remedierea situatiei sa ridice aceste servicii online. (...) Introducerea cardului in cititor lasa o amprenta offline, iar, dupa remediere, acea amprenta se ridica online", a lamurit Tanase, precizand ca nu se cunoaste momentan cauza blocajului.

Totusi, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Marina Parcalabu, l-a contrazis pe reprezentantul CNAS, spunand ca, din moment ce sistemul este blocat, nu poate introduce codul PIN si, implicit, nu poate desfasura nicio operatiune.

"Voi da retete offline si voi incerca sa validez ulterior aceste servicii. Astept sa vad cum vor putea fi platite aceste servicii", a mentionat ea.

Purtatorul de cuvant al CNAS a insistat asupra faptului ca "amprenta arata ca la un moment dat acel card a fost introdus in cititor, ceea ce demonstreaza ca posesorul cardului a fost la un moment dat in cabinet", insa nu a putut explica in ce mod vor fi verificate detaliile acordarii retetei.

UPDATE: Sistemul a fost deblocat dupa ora 12:00. Purtatorul de cuvant al CNAS a precizat pentru Agerpres ca, in cazul in care mai apar astfel de situatii, furnizorii de servicii medicale trebuie sa respecte normele in vigoare.

Inca din prima zi de folosire a cardurilor de sanatate, la inceputul lunii mai, sistemul de validare a intampinat probleme, asa ca pacientii s-au vazut nevoiti sa astepte ore intregi pe holuri. Daca atunci te puteai prezenta la medic si fara cardul de sanatate, de la 1 septembrie acesta a devenit obligatoriu.

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

Cardul de sanatate redevine obligatoriu. Ce a modificat CNAS? Nou contract de 2 mil. lei - Interviu cu vicepresedintele CNAS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#card sanatate blocat, #blocaj card sanatate , #card sanatate