Bazarul organelor: Care vrei sa-ti vand un rinichi?

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 15:08
13066 citiri
Bazarul organelor: Care vrei sa-ti vand un rinichi?
Foto: scienceline.org

In majoritatea tarilor civilizate, inclusiv in Romania, vanzarea de organe este interzisa de lege, dar donarea lor, in anumite conditii, este acceptata.

Cu toate acestea, in paginile web din intreaga lume abunda anunturile celor care-si ofera organele la vanzare, ale celor care le cumpara si - vai - chiar ale celor care si-au facut o afacere din intermedierea unor asemenea tranzactii, la negru.

Intermediarul isi ia partea leului

Nu trebuie sa fii analist specializat ca sa observi ca aceia care vand se afla in tarile nedezvoltate, sarace, cu moralul la pamant, iar cei care cumpara sunt, in general, rezidenti ai lumii evoluate, instarite si dotate cu principii morale.

Pornind de la aceasta constatare, trista pentru societatea moderna, Susanne Lundin, profesoara de etnologie la universitatea din Lund (Suedia), publica pe portalul Project Syndicate o analiza a realitatilor privind traficul de organe, la nivel global.

Piata neagra a comertului cu organe se concentreaza indeosebi in Asia, cu precadere in Filipine si Indonezia, unde misuna intermediarii, samsarii organelor vitale la nivel global.

Autoarea s-a documentat, patrunzand personal in zona traficului clandestin, acolo unde oamenii saraci, victime ale subdezvoltarii si ale razboaielor, devin o marfa si se vand singuri prin internet sau se ofera altora spre tranzactionare. Acestia, beineinteles, iau ei partea leului.

Donatorul pacalit

Tot ei stabilesc si tarifele, care pot ajunge pana la 100.000 euro, incluzand adesea si operatia, pentru care au legaturi - tot neoficiale - cu clinici din Iran, Pakistan, Ucraina, Africa de Sud si Filipine.

Autoarea apreciaza insa ca vanzarile pe calea Internetului nu sunt decat varful icebergului. Afacerea imbraca forme multiple, neasteptate si, mai ales, invizibile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca aproape 10% din transplanturile de organe din lume rezulta exclusiv din tranzactiile strict comerciale.

In asemenea tranzatii, "donatorul" iese mai totdeauna pacalit. Autoarea citeaza cazul tipic al unei femei libaneze, care a acceptat sa-si vanda rinichiul unui spaniol bogat, la un pret bun. Dupa operatie, spaniolul a disparut, intermediarul s-a facut nevazut, iar victima a ramas suferinda, fara posibilitatea sa-si plateasca tratamentul postoperatoriu.

Unde sa faci plangere contra unei persoane necunoscute, venita din alta tara, plecata nu se stie unde si care ti-a facilitat o operatie liber consimtita, al carei pret, bineinteles, nu este stipulat nicaieri?

Cel mai scump organ este in Romania

In afara Filipinelor si Indoneziei, Susanne Lundin localizeaza alte focare ale acestor activitati in orientul apropiat, dar si in Europa rasariteana - respectiv in tarile foste satelite ale Uniunii Sovietice.

Autoarea nu da alte detalii cu privire la acestea, dar le putem afla si singuri, cautand site-urile romanesti, unde se ofera rinichi cu numai 8.000 euro (ne-negociabil) sau alte organe de la 10.000 euro, in sus.

Din toate cate se ofera pe paginile romanesti, de departe cel mai scump organ este un testicul evaluat la 200.000 euro. Si, culmea, se cauta.

Nu stiu de ce prefera nababii occidentali un testicul romanesc fata de unul filipinez sau indonezian, dar nici n-as trece cu vederea observatia ca, macar la exportat testicule, romanii sunt mai competitivi ca altii.

La disperare, omul se agata si de un pai

Revenind la articolul din Project Syndicate si la autoarea lui, merita retinuta dilema in fata careia se gaseste ea insasi atunci cand, pe de o parte judeca aspru ideea instrainarii de organe altfel decat prin donare efectiva, iar pe de alta parte disperarea celui gata sa calce peste orice principiu, ca sa-si salveze viata.

Legea cererii si a ofertei actioneaza neclintita, bolnavii sunt multi, cererea e mare, iar oferta incomparabil mai mica, mai ales in cazul organelor donate.

In Suedia, ca si in multe alte tari, cine are nevoie de un transplant este inscris pe o lista, la coada, si asteapta. Are trei variante: ori ii vine randul si poate scapa, ori nu-i vine si moare sigur, ori isi face operatia in Pakistan, plateste gras, dar scapa sigur.

Cum e mai practic, se vede. Cum e mai moral, stim, dar ne vine greu sa recunoastem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#trafic organe, #doneaza organe, #piata organe, #rinichi vanzare, #vanzare organe, #pret organe umane , #trafic persoane