Povestea impresionanta a barbatului care a salvat 12 oameni surprinsi de o viitura: Asa ceva nu se uita VIDEO

Vineri, 02 Iulie 2021, ora 08:25
2740 citiri
Povestea impresionanta a barbatului care a salvat 12 oameni surprinsi de o viitura: Asa ceva nu se uita VIDEO
Marius Coviltir a fost sprijinit de colegii de la Salvamont FOTO Salvamont

Un barbat in varsta de 45 de ani a devenit erou in Vrancea dupa ce, in urma cu doua saptamani, a salvat 12 oameni surprinsi de o viitura puternica pe o insula, intr-o zona impadurita, de pe raza comunei Nereju.

Marius Coviltir are 45 de ani si de 10 ani lucreaza la Salvamont Vrancea. "Nu voi uita niciodata misiunea de la Nereju. Am trait intr-o zi cat pentru o viata", spune salvamontistul despre momentul salvarii celor 12 oameni surprinsi de cresterea apelor raului Zabala, oameni care s-au refugiat intr-un vagon remorca unde au ramas 24 de ore pana ce au fost evacuati.

In urma cu aproximativ doua saptamani, judetul Vrancea a fost lovit crunt de furia naturii. Mai multe localitati au fost inundate, viituri puternice s-au produs si au umplut cu apa si namol zeci de gospodarii si chiar case.

Una dintre cele mai dificile situatii s-a inregistrat atunci la Nereju, unde 12 muncitori au fost surprinsi de o viitura puternica, reusind sa se salveze pe o insula, dar tot in mijlocul valtorii. Oamenii s-au refugiat intr-un vagon si au stat izolati 24 de ore, timp in care s-au cautat solutii pentru salvarea lor. Pompieri, salvamontisti, jandarmi, autoritati locale si judetene s-au mobilizat pentru salvarea celor 12, intre care si adolescenti, dar si femei, solutia identificata fiind un sistem provizoriu de tip tiroliana peste apele involburate.

Marius Coviltir este salvamontistul care a traversat apa agatat de tiroliana pentru salvarea celor 12 muncitori. Acum, la 2 saptamani de la aceasta misiune, salvamontistul vrancean vorbeste cu emotie despre toate cele intamplate atunci, spunand ca a fost cea mai dificila interventie a sa in cei 10 ani de experienta.

"A fost de departe cea mai dificila misiune din cariera mea de 10 ani. A fost foarte dificil, pe de-o parte din cauza conditiilor meteo, o vreme foarte dificila cu acea viitura incontrolabila, pe de alta parte e vorba de numarul mare de victime, de sinistrati, nu a fost chiar o situatie obisnuita pentru noi ". povesteste el.

Teama salvamontistului, in timpul misiunii de salvare, a fost cu atat mai mare cu cat oricand o viitura si mai mare se putea produce. iar cei 12 oameni puteau fi inghititi de ape. Primul salvat a fost un adolescent de 16 ani, apoi au urmat femeile. Rand pe rand, la un interval de cel mult un sfert de ora, alt sinistrat era salvat din mijlocul apelor.