Banila a povestit, pas cu pas, ancheta in cazul Caracal. DIICOT a cerut ajutor in SUA si Italia. Dinca e acuzat de inca 3 violuri

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 12:32
18105 citiri
Banila a povestit, pas cu pas, ancheta in cazul Caracal. DIICOT a cerut ajutor in SUA si Italia. Dinca e acuzat de inca 3 violuri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Felix Banila, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a prezentat vineri intr-o conferinta de presa, pas cu pas, cum a decurs ancheta in cazul crimelor de la Caracal.

Seful DIICOT a spus cum a evoluat acest caz, incepand cu 15 aprilie, zi in care familia Luizei Melencu au sesizat autoritatile cu privire la disparitia acesteia. Apoi, Felix Banila a prezentat procedurile judiciare din dosar.

Seful DIICOT a amintit ca Gheorghe Dinca a recunoscut ca le-a ucis pe Alexandra Macesanu si Luiza Melencu, dar a sustinut ca nu le-a violat.

Felix Banila a confirmat si faptul ca s-a extins urmarirea penala pe numele lui Dinca sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de viol.

"Prin Ordonanta din 22 august 2019 s-a dispus extinderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de viol in raport de alte doua persoane vatamate decat cele precizate anterior", a subliniat seful DIICOT.

Mai mult, la dosar a fost reunit si un alt dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, in care o alta femeie il acuza pe Dinca de viol.

Totodata, Feix Banila a precizat ca a fost emis un ordin european de ancheta catre autoritatile din Italia si a cerut constituirea unei comisii rogatorii cu SUA.

"Confirmam emiterea in 7 august 2019 a unui ordin european de ancheta catre autoritatile judiciare din Italia, pentru obtinerea informatiilor necesare, precum si dispunerea unei comisii rogatorii catre autoritatile judiciare din SUA la data de 26 iulie.

In 6 august s-a dispus comunicarea datelor privind existenta conturilor bancare a datelor, privind veniturile si tranzactiile imoblizare, conturile societatilor comerciale detinute de inculpat, de sotia sa, fiica sa, cei trei fii, de ginere", a spus Banila.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute de Felix Banila, seful DIICOT

- Pentru o informarea corecta, DIICOT, aduce la cunostinta urmatoare: organele judiciare au fost sesizate pentru prima data in 15 aprilie ca a disparut Luiza Melencu. In 19 aprilie s-a intocmit dosar penal, s-a inceput dosar penal in rem pentru lipsire de libertate.

- Bunicul victimei a fost apelat in doua randuri, de un barbat necunoscut, i s-a spus ca victima se afla in alta tara.

- In luna iulie, organele au fost sesizate de mama Alexandrei Macesanu pentru ca fiica sa a disparut.

- Au fost facute mai multe apeluri la 112 de o minora care s-a recomandat ca este Alexandra Macesanu, afirmand ca este sechestrata. Pentru identificarea locatiei au fost facute mai multe investigatii.

- Au fost descoperite urmele arederii unui corp, intr-un butoi. Au fost ridicate toate fragmentele osoase. A fost descoperit si un autoturism apartinand lui Dinca Gheorghe si bijuterii.

- S-a dispus urmarirea penala pe numele Gheorghe Dinca. Suspectul nu a recunoscut faptele si a fost retinut. Ulterior, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pe numele suspectului.

- Inculpatul a fost apoi arestat pentru 30 de zile. Ulterior S-a dispus extinderea actiunii penale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de persoane, de omor. Fiind reaudiat, inculpatul a recunsocut ca a ucis ambele fete.

- Nu a recunoscut ca le-a violat si nici infractiunea de trafic de persoane.

- Procurorii, atat personal cat si prin intermediul ofiterilor de politie judiciara delegati au procedat la audierea a numeroase persoane in calitate de martori atat ca evolutie a anchetei, cat si ca urmare a solicitarilor formulate de partile civile si de reprezentantii acestora.

- Ca urmare a declaratiilor luate, prin Ordonanta din 22 august 2019 s-a dispus extinderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de viol in raport de alte doua persoane vatamate decat cele precizate anterior.

- A fost reunit si un dosar formulat ca urmare a declinarii in favoarea structurii noastre de parchet de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal. O alta persoana vatamata sesizase faptul ca in perioada mai - iunie 2019 fusese constransa de inculpat sa intretina raporturi sexuale cu acesta.

- Felix Banila continua sa enumere toate actiunile care au avut loc din momentul in care DIICOT a preluat ancheta, toate lucrurile fiind insa cunoscute deja.

- In curtea inculpatului au mai fost descoperite si alte fragmente osoase, intr-o groapa gasita in pamant.

- Confirmam emiterea in 7 august 2019 a unui ordin european de ancheta catre autoritatile judiciare din Italia, pentru obtinerea informatiilor necesare, precum si dispunerea unei comisii rogatorii catre autoritatile judiciare din SUA la data de 26 iulie.

- In 6 august s-a dispus comunicarea datelor privind existenta conturilor bancare a datelor, privind veniturile si tranzactiile imoblizare, conturile societatilor comerciale detinute de inculpat, de sotia sa, fiica sa, cei trei fii, de ginere.

- La 19 august s-a dispus efectuarea unor activitati pe teritoriul Italiei pentru identificarea bunurilor mobile si imobile si a sumelor de bani din activitati ilicite. La aceasi data s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpat la BRD si asupra eventualelor sume de bani viitoare.

- Toate autoturismele lui Gheorghe Dinca au fost ridicate.

- In final dorim ca asiguram ca autoritatile romane tratam cu maxima responsabilitate acest caz.

Intrebari:

Care sunt probele care arata ca Luiza a fost in casa lui Gheorghe Dinca.

- Probele se arata in fata instantei. Nu va pot raspunde. Sunt probe.

Exista indicii ca barbatul avea complici?

- Dosarul a inceput pentru trafic de persoane.

*********

A trecut mai bine de o luna de cand Gheorghe Dinca a recunoscut uciderea Alexandrei Macesanu si Luizei Melencu, iar anchetatorii cauta in continuare dovezi in aceste cazuri.

Pana acum, acestia au scanat solul, o parte din peretii locuintei lui Dinca si au facut o serie de sapaturi. In plus, au reanalizat incaperea unde a fost tinuta prizoniera Alexandra Macesanu.

Totodata, DIICOT a anuntat, luni, ca Gheorghe Dinca a fost transferat in Centrul de Retinere si Arest Preventiv Bucuresti, pentru a fi reaudiat, pentru o analiza comportamentala si pentru examinarea psihiatrica.

Reamintim ca procurorul-sef al DIICOT, Felix Banila, a declarat, saptamana trecuta, ca nu este exclusa varianta ca Luiza Melencu, una dintre presupusele victime ale lui Gheorghe Dinica, sa fie in viata.

Intrebat de jurnalisti daca exclude varianta ca Luiza Melencu sa fie in viata, Banila a spus ca "nu excludem niciuna dintre variante. Stiti foarte bine ca testele ADN in cazul victimei majore nu sunt concludente si nu putem exclude nimic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Felix Banila ancheta Caracal , #DIICOT