Baconschi si Hillary Clinton au semnat acordul pe scutul antiracheta

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:36 2903 citiri
Foto: B1 TV

Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, prin care se instaleaza elementele scutului antiracheta in tara noastra.

"Sarbatorim un alt moment important in aceasta istorie comuna - multumesc pentru implicarea personala a presedintelui Basescu si presedintelui Obama sau reprezentantilor MAE. Inregistram un pas important pentru apararea in Europa - vom putea apara suprafete mult mai mari.

Guvernele au lucrat foarte strans, Romania e gazda perfecta pentru sistemul de aparare antiracheta", a spus Hillary Clinton.

"E un sistem pe care l-am testat asiduu timp de 10 ani(...) E un element extrem de important pentru securitatea continentului european si a Americii - anticipam ca e un sistem care va face fata o lunga perioada de timp cerintelor de securitate ale celor doua natiuni si ale NATO".

Basescu s-a intalnit cu Obama la Casa Alba - vezi ce au vorbit si imagini oficiale

Hillary Clinton a mai spus si ca au discutat, anterior semnarii, despre colaborarea Romania-SUA si acordurile economice bilaterale si ca Romania a oferit SUA "un parteneriat valoros". Ea aminteste de participarea Romaniei cu trupe in Afganistan si Irak.

Hillary Clinton a incheiat spunand "vreau sa va asigur de prietenia intre Romania si Statele Unite. Ne angajam ca popor sa fim un partener de incredere pentru Romania".

Ministrul de Externe al Romaniei, Theodor Baconschi, a declarat la randul sau ca acest acord e "un parteneriat strategic pentru secolul XXI" si ca semnarea sa e "incununarea intalnirii presedintilor Basescu si Obama".

"Ne bucuram de un parteneriat, de un dialog politic, de contacte de la om la om si de o colaborare in domeniul economiei si tehnologiei", a mai spus seful diplomatiei romane.

In opinia sa, vantul schimbarii din lumea araba a dat un nou semnal relatiei romano-americane, iar amplasarea scutului e dovada angajamentului pe care il are Romania in acest parteneriat.

El a incheiat spunand ca Romania asteapta mai multe investitii americane si noi date privind programul Visa Waiver.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News