Prefectul de Prahova, după ce CJ Dâmbovița a anunțat că a câștigat în instanță Babele și Sfinxul: Sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 13:453085 citiri
Prefectul de Prahova, după ce CJ Dâmbovița a anunțat că a câștigat în instanță Babele și Sfinxul: Sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni
Sfinxul şi Babele sunt amplasate la graniţa dintre Prahova şi Dâmboviţa FOTO Facebook/ Corneliu Stefan

Prefectura Prahova a precizat luni, 29 noiembrie, că monumentele naturale Babele și Sfinx sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni.

Reacția vine după ce preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat duminică, 28 noiembrie, faptul că judeţul Dâmboviţa a obţinut în instanţă Sfinxul şi Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României.

Sfinxul şi Babele sunt amplasate la graniţa dintre Prahova şi Dâmboviţa iar cele două judeţe îşi dispută în instanţă proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele.

Precizările transmise de Instituția Prefectului din județul Prahova

"Așa cum se poate vedea și din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localități, comuna Moroieni și orașul Bușteni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița.

Sentința nu este una definitivă, urmând ca după comunicarea hotărârii instanței judecătorești, să fie formulat recurs împotriva soluției.

La solicitarea orașului Bușteni, Instituția Prefectului Județul Prahova a fost introdusă în cauză ca intervenient, întrucât prefectul mediază limitele între UAT-uri.

În momentul în care există divergențe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanței de judecată.

Pe parcursul derulării procesului,  prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări, reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat.

Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt si rămân în domeniul public al orașului Bușteni.

Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic și cultural, ele aparțin tuturor românilor", se precizează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News