Avocatul Radu Chirita, aparator al unor VIP-uri acuzate de coruptie, reprezinta CSM in procesul de la CJUE privind infiintarea Sectiei Speciale

Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:55
Autor: Ionel Stoica
Avocatul Radu Chirita, aparator al unor VIP-uri acuzate de coruptie, reprezinta CSM in procesul de la CJUE privind infiintarea Sectiei Speciale
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Profesorul universitar doctor Radu Chirita va sustine punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in data de 20 ianuarie, cand se pun in discutie primele 3 dosare care au fost trimise din Romania privind modificarile legislative facute de coalitia PSD-ALDE in cazul Legilor Justitiei, potrivit unor surse din cadrul institutiei.

Potrivit surselor citate, judecatorul Dragos Calin o sa fie unul din reprezentantii Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania (FJR), iar din partea Parchetului General o sa participe procurorul general adjunct, Horatiu Radu.

Punctul de vedere al CSM, pe care o sa-l sustina avocatul Radu Chirita, este de a se respinge sesizarile facute de instantele din Romania si de a apara infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS).

Savonea apara Sectia Speciala

In punctul de vedere transmis de CSM la sfarsitul lunii mai 2019, semnat de fostul presedinte, Lia Savonea, era combatut Mecanismul de coperare si verificare (MCV) al Comisiei Europene si era chiar chestionata competenta CJUE de a se pronunta daca Decizia nr. 2006/928/CE (prin care a fost instituit MCV) "reprezinta sau nu un act adoptat de institutiile, organele, oficiile sau agentiile Uniunii, supusa astfel interpretarii CJUE".

In eventualitatea in care CJUE se declara totusi competenta, CSM atrage atentia ca MCV nu este obligatoriu pentru Romania, fiind doar un raport cu recomandari.


Sursa: Concluziile CSM trimise la CJUE

"Infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie constituie o garantie legala a principiului independentei Justitiei, in general, si a judecatorului, in special", arata Savonea in punctul de vedere catre CJUE.

"In ceea ce priveste instituirea unei sectii specializate in investigarea infractiunilor din Justitie, nici principiul statului de drept, si nici cel al egalitatii cetatenilor in fata legii nu se opun unei astfel de masuri adoptate la nivel intern, intr-un domeniu care nu a facut si nu poate sa faca obiectul uniformizarii la nivelul UE", concluzioneaza CSM.

Profesor de Drept Constitutional

Radu Chirita este avocat in Baroul Cluj si profesor de Drept Constitutional la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai, din Cluj Napoca.

El a aparat mai multe persoane cunoscute care erau cercetate sau judecate in dosare instrumentate de procurorii DNA, cum ar fi fostul presedinte CJ Brasov, Aristotel Cancescu, fostul presedinte al CJ Alba, Mircea Molot, sau fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Dorin Uioreanu.

De asemenea, Chirita a fost cel care a facut plangere la Inspectia Judiciara impotriva judecatorului Georgeta Ciungan, de la Tribunalul Bihor, dupa ce magistratul a sesizat CJUE.

Citeste si: Caz suspect la Inspectia Judiciara: Se incerca ascunderea unei proceduri disciplinare impotriva unui judecator care a sesizat Curtea de Justitie a UE

Ironiile de pe blog

La sfarsitul anului trecut, Radu Chirita ironiza intr-o postare pe blogul sau modul in care erau redactate intrebarile pe care Inalta Curte le-a trimis la Luxemburg: "Astea sunt intrebarile care or plecat deja. Ne facem de rusine si nu scriem in MCV ca suntem penibili. Macar daca avem o problema (falsa) de drept sa punem dracu intrebarile ale ca lumea".

"Ieri, am trait anticoruptia citind MCV-ul. Mi-e rau. Vreau neaparat sa stiu cu cine or vorbit expertii vietii de la Bruxelles. Vreau sa stiu ce grade aveau aia. Vreau sa stiu cum p*** ma-sii poti sa spui ca Kovesi e nevinovata inainte de orice judecata, pentru ca pe vremuri pentru afirmatii de genul gemea MCV-ul de recomandari si CSM-ul de comunicate, cum dracu' sa susti implicarea serviciilor secrete in justitie si sa fii european.

Cum dracu', ba? Ati luat-o razna de tot? Inteleg ca sunteti o chestie politica, inteleg ca nu va place pesedeul, inteleg ca va place de Kovesi. Dar nicio limita? Nicio decenta? Cum cacat sa lauzi ANI care nu face nimic de ani de zile? Cum sa iti permiti sa lauzi Curtea de Apel Suceava care refuza sa aplice deciziile CCR pe care le consideri ca fiind proaste? Cuuuuuuuuuuuuuuuuum?," mai scria avocatul.

 Articol citit de 13685 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Gile
  15.01.2020, 12:43
  Foarte simplu
  Mafia PSD in splendoarea ei !

  https://youtu.be/PePVnpYTemo
  15.01.2020, 11:04
  ce limbaj teleormanean are "proful" chirita
  asta nu-i capabil nici sa pazeasca vacile.
  abstractie facind de limbaj,frazele lui n-au nici
  o logica,omul insira o injuraturi fara argumente,
  nu scrie corect romaneste,pare a fi turmentat
  de bautura consumata fara minimdiscernamint.
  cei ingrijorati de interceptarile sri in dosare
  de coruptie sint fie corupti,fie traiesc bine
  de pe urma coruptilor.

  individul are aceeasi educatie ca a danei garbovan,
  alta creatura careia dna i-a "asasinat" viitorul :)

  prostie cu specific ardelenesc :)
  Gurgui017
  15.01.2020, 15:52
  Poi moi banalule, cum sa iti exprimi ”satisfactia” pe
  care o simti cand vezi cat e de furata averea acestei tari de niste indivizi pe care unii ca tine ii ling in coor, in mod elegant si doct...
  Oare cum poate un individ cetit ca tine, ca de ai NIET, sa nu fie oripilat la modul neoas in care al avocat spune pe nume mizeriilor pe care le traim zi de zi și nu indraznim sa le clamam neaos ca de suntem educati...
  Numai ca noi aia educatii ne uitam baietii astia ce isi bat joc de noi și de tara, taman ca ne e jena sa le spunem pe nume, așa cum o face domunul avocat...
  PS Aseara la DiJi am asistat la o mare manie proletara la ceea ce un primar a spus despre NEcontribuabilii sai... și mai ales ca in mod RASIST a folosit termenul neaos de TZ igani la adresa alora, care in afara de a se impuia nu fac nimic ! Eu am asistat la posta cum o ruda a alora de la Tg.Mures isi lua paralele de la STAT, vre-o 3400 de lei, ca de era *** ... Cati dintre noi cei ce muncim 35 de ani sa luam o pensie, avem o pensie de 3400 lei... Si daca spun asta vine individul ala de la protectia TZ iganilor si ma face pulbere de rrom !
  15.01.2020, 22:10
  @Gurgui017
  in primul rind,raspunde politicos.

  apoi,argumenteaza logic ceea ce sustii,pricepi ?
  tu il sustii pe analfabetul chirita prin argumente
  absolut lipsite de sens,te zbat sa insailezi citeva
  fraze cu logica precara,dancileza.
  in loc sa recunosti ca daca sinteti amindoi psdisti
  asta va da dreptul sa vorbiti/ginditi/actionati
  exact ca tiganii pe care ii aduci in discutie
  ca sa nu spuna lumea ca habar n-ai sa te exprimi.

  tara asta e furata in primul rind de psd,
  ai observat cumva ca sint unul de-al lor,ca tine ?

  apropo,chirita asta e teleormanean ?
  limba romana scirtiie din rasputeri chinuita intre
  gingiile lui muncite :)))

  un individ care se stie cu o copita in bulau,
  care traieste bine de pe urma coruptilor,e enervat
  ca banditii au fost interceptati de sri.
  in fond,sri se ocupa cu protejarea romaniei
  de amenintari la adresa securitatii nationale.
  banditii pe care ii plinge chirita sint o amenintare
  la adresa securitatii tarii,actiunile lor au impact
  distrugator asupra bugetului de stat.

  psdisti,indivizi fara cultura,fara studii,cu cazier
  in citeva volume,incapabili,hoti,nepriceputi,guralivi...
  alfabeta
  15.01.2020, 09:07
  Radu Chirita a spalat-o pe Kovesi de plagiat. A fost in comisie
  Asadar, sekuristii de aici ar trebui sa-i fie recunoascatori!
  Sau cand se refera la el ca "aparator al unor VIP-uri acuzate de coruptie" o au in vedere tocmai pe Kovesi....????
  Se ma sucesc si sekuristi...
  medgidnicolai
  15.01.2020, 11:07
  cjue nu are competenta
  materiala si teritoriala sa judece acte normative adoptate de autoritatile romane. asa ca nu mai asteptati degeaba. si-a prezentat competenta in cazul judecarii unor procese privind condamnarile date unor inalti functionari romani. (cazul udrea). amatorii in ale dreptului pot sesisa si pe papa pius de la roma.