Avocatul Poporului: Dupa decizia CCR privind amenzile din timpul starii de urgenta, solutia ar fi o amnistie, pentru a nu aglomera instantele.

Sambata, 23 Mai 2020, ora 15:40
4221 citiri
Avocatul Poporului: Dupa decizia CCR privind amenzile din timpul starii de urgenta, solutia ar fi o amnistie, pentru a nu aglomera instantele.
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului, Renate Weber, afirma ca decizia de a contesta la Curtea Constitutionala amenzile aplicate in perioada starii de urgenta a vizat nu atat amenzile in sine, ci faptul ca nu erau descrise contraventiile, ea sustinand ca le-a solicitat ministrului de Interne si sefului IGPR sa instruiasca agentii pentru a evita abuzurile, dar nu a primit un raspuns.

Weber considera ca o modalitate de a nu aglomera instantele de judecata in urma contestarii acestor sanctiuni ar putea fi o amnistie. Avocatul Poporului afirma de asemenea ca in legea care reglementeaza starea de alerta contraventiile sunt bine definite, dar ca nu poate preciza daca alte aspecte ale legii vor fi contestate la CCR.

"Contestatia nu a vizat atat amenzile cat faptul ca nu exista descrierea faptelor numite contraventii. Neexistand temeiul juridic pentru ca acele amenzi sa fie date da, cu siguranta, cele care vor fi contestate in instanta sau au fost contestate in instanta, probabil ca vor fi anulate", a afirmat Avocatul Poporului sambata, la Digi 24.

Renate Weber respinge acuzatiile conform carora ar fi facut "jocul PSD" prin contestarea actului normativ care prevedea posibilitatea aplicari acelor sanctiuni.

"Nu inteleg care ar fi jocul PSD-ului aici. Eu nu mai am niciun interes politic sub nicio forma. Eu am iesit din politica, dar stiu un lucru: ca daca vrem sa trecem cu bine de orice situatie exceptionala (...) trebuie sa o trecem asa cum statul de drept o cere", a adaugat Avocatul Poporului.

Renate Weber a spus ca atunci cand a decis sa faca sesizarea la CCR a facut acest lucru in conditiile in care primea foarte multe sesizari care nu erau doar la limita legii, ci erau abuzuri. Aceasta a precizat ca multe dintre situatiile de acest gen s-au produs "din nestiinta".

Avocatul Poporului a aratat ca i-a cerut ministrului de Interne Marcel Vela sa faca "un minim instructaj" cu agentii constatatori care aplicau ordonantele militare, fara a primi vreun raspuns in aceasta privinta.

"Am facut mai mult decat sa ne ducem doar la Curtea Constitutionala, am purtat aceasta corespondenta, l-am rugat inclusiv pe seful IGPR sa faca astfel de instruire" a sustinut Weber.

Ea a precizat ca legislatia contraventionala din Romania "nu e o legislatie rea", ea prevazand principiul proportionalitatii si gradualitatii, insa in perioada starii de urgenta au fost situatii in care agentii constatatori au interpretat.

"Cred ca pana la urma solutia, stiu ca poate pentru unii este nedreapta, dar daca vrem sa nu aglomeram instantele, ca intelesesem ca erau mult peste suta de mii de plangeri depuse, solutia pana la urma ar fi numai o amnistie, dar o amnistie inseamna ca absolut toata lumea trebuie iertata si sunt convinsa ca foarte multi chiar au facut lucruri care nu trebuiau facut si trebuiau sanctionate. (...) Eu, personal, nu vad alta, dar poate ca Guvernul identifica o alta" a afirmat Avocatul Poporului.

Intrebata daca va contesta la CCR si amenzile prevazute in starea de alerta, Renate Weber sa raspuns ca de aceasta dat legea adoptata de Parlament prevede clar care sunt contraventiile.

"Categoric raspunsul e ca mi se par clare (amenzile prevazute in starea de alerta - n.r.). De data acesta contraventiile sunt descrise asa cum trebuie. In plus, asta este lege. Se restrang niste drepturi si libertati dar asa cum prevede Constitutia, prin lege. Noi nu de cuantum ne-am legat, ne-am legat de claritatea, de precizia, de predictibilitatea legii, iar aici lucrurile acestea au fost respectate. (...) Contraventiile mi se par bine precizate", a afirmat Renate Weber.

Aceasta a adaugat ca, dincolo de faptul ca in legea adoptata de Parlament sunt precizate contraventiile, nu poate spune daca va exista o sesizare la CCR pe alte aspecte ale actului normativ.

"Daca va fi sau nu o actiune la Curtea Constitutionala, o sesizare, vom vedea mai incolo. Nu acum, categoric" a spus Avocatul Poporului.

ALDE, Pro Romania si UDMR au depus proiectul de lege care prevede anularea amenzilor aplicate in baza ordonantelor militare, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca "este o lege care va permite justitiei sa functioneze si sa nu fie ingropata in peste 300.000 de dosare".

Citeste mai multe despre ALDE, Pro Romania si UDMR au depus la Senat legea pentru anularea amenzilor din starea de urgenta: Cine a platit isi primeste banii inapoi.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului si a decis ca OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sanctiunilor aplicate in timpul starii de urgenta, e neconstitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Avocatul Poporului amnistie amenzi stare urgenta, #CCR amenzi stare urgenta neconstitutionale , #coronavirus