Avocatul lui Nastase, despre noile Coduri: E o degringolada totala. In vreo 2-3 ani tot vor fi controverse

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 12:34
3177 citiri
Avocatul lui Nastase, despre noile Coduri: E o degringolada totala. In vreo 2-3 ani tot vor fi controverse
Foto: Ziua Veche

Ion Cazacu, avocatul care l-a reprezentat pe Adrian Nastase in dosarele Zambaccian si Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat, sustine ca noile Coduri au provocat "o degringolada totala" in randul magistratilor.

Codul Penal si Codul de Procedura Penala, intrate in vigoare de la 1 februarie, i-au pus in dificultate pe judectaori, acestia avand de solutionat nenumarate cereri ale detinutilor care vor sa iasa din inchisoare mai repede, a declarat Ion Cazacu pentru Ziare.com.

La aceasta aglomerare se mai adauga si faptul ca magistratii nu au avut timp sa se pregateasca pentru noile dispozitii legale, asa ca se confrunta cu dificultati in absolut fiecare dosar pe care il au de analizat, a subliniat avocatul.

El a precizat ca este atat de "prins" cu astfel de probleme, incat nici nu a avut timp sa se intereseze despre cele trei amendamente controversate, aprobate marti de Comisia de revizuire a Constitutiei, care contin noi prevederi in ceea ce priveste modul de realizare a interceptarilor, arestarea preventiva si folosirea probelor ilegale in timpul procesului penal.

Revizuirea Constitutiei: Cine decide cand si cum ne pot fi ascultate telefoanele

Revizuirea Constitutiei: Arestarea preventiva, doar dupa inceperea actiunii penale

Revizuirea Constitutiei: Este posibila folosirea unei probe obtinute ilegal doar in apararea acuzatului

"Am fost asa de prins cu problemele profesionale incat nu cunosc aceste amendamente. Avem atat de multe probleme concrete datorita aparitiei noilor Coduri, incat nu m-a interesat nimic din ce s-a discutat despre Constitutie.

Mai grave si mult mai controversate sunt problemele la nivelul aplicarii noului Cod Penal. Sunt mai grave si mai complicate pentru ca nici judectaorii si nici procurorii nu au avut timpul necesar sa se pregateasca si este o degringolada totala pe solutii, pe aplicarea unor dispozitii legale si asa mai departe", a explicat avocatul.

Fiecare dosar cu problemele lui

Rugat sa dea cateva exemple concrete cu care se confrunta magistratii, Ion Cazacu a precizat ca sunt atat de multe probleme de aplicare, incat nu pot fi comentate intr-o simpla discutie, "pentru ca ele se ridica la absolut fiecare dosar".

Iar dosarele sunt numeroase. In primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codurilor, nu mai putin de 1.000 de cereri de eliberare au ajuns pe birourile instantelor, potrivit Realitatea TV, care a aratat si ca aproximativ 250 de detinuti au fost eliberati in aceeasi perioada.

Efectele noului Cod Penal: Peste 1.000 de detinuti au cerut sa iasa mai repede din inchisoare

"Nu mi se pare ca sunt multi (detinuti - n.red.) fata de cele cateva zeci de mii. Sunt comisiiile din penitenciare care fac propuneri in legatura cu eliberarea detinutilor datorita noilor dispozitii legale, iar judecatorul le admite sau le respinge. O sa mai fie niste contestatii la executare facute de altii pana cand lucrurile se vor aseza putin. Acum toata lumea are speranta sa fie eliberata mai repede sau sa nu mai execute pedeapsa, dar lucrurile sunt mult mai complicate", a lamurit Cazacu.

Controversele continua in urmatorii doi-trei ani

Avocatul a spus ca este greu de conturat o opinie in legatura cu evolutia practicii judiciare dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri, estimand, totusi, ca multe dintre controverse vor continua si in urmatorii doi-trei ani.

"Nu pot la ora actuala sa imi fac o idee despre ce evolutie va avea practica judiciara. De aici in vreo doi-trei ani tot vor fi controverse, ba pe o problema, ba pe alta. Maine am sapte dosare. Numai de Constitutie n-am eu timp acum", a incheiat Cazacu.

Avocatul a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com in luna ianuarie, care este diferenta-cheie dintre amnistia si gratierea detinutilor, sustinand cu aceasta ocazie ca eliberarea condamnatilor cu pedepse de pana la sase ani, cu anumite exceptii, este o initiativa legislativa binevenita.

Avocatul lui Nastase: Amnistia si gratierea, o iertare a societatii - diferenta-cheie dintre cele doua

"Nu ar fi fost un lucru rau, pentru ca ar fi diminuat presiunea numarului mare de detinuti, ar fi dus la decongestionarea penitenciarelor din Romania, stim cu totii cat de aglomerate sunt acestea, iar fenomenul are o serie de consecinte", a spus avocatul, adaugand ca una dintre acestea se refera la amenzile platite de statul roman la Curtea Europena a Drepturilor Omului (CEDO), in urma plangerilor facute de condamnatii tinuti in conditii indoielnice, mai ales din cauza aglomeratiei.

"Noi, societatea, platim pentru acesti detinuti, pentru mancarea lor, pentru incalzire, pentru angajatii care ii pazesc. Pentru intretinerea unui condamnat se platesc in jur de 200 de lei pe zi, daca facem calculul ajungem la niste sume uriase.

Limita de pana la sase ani de inchisoare mi se pare rezonabila, mai ales in conditiile in care sunt excluse mai multe infractiuni, cum ar fi faptele cu violente, omorul, pruncuciderea, unele fapte de coruptie si altele", a continuat Cazacu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ion Cazacu Cod Penal, #Ion Cazacu probleme Cod Penal, #Ion Cazacu controverse Cod Penal, #avocat Nastase Cod Penal , #cod penal