Avioanele romanesti au interceptat si urmarit avioane ale Rusiei deasupra Marii Negre. NATO: O zi "neobisnuit de aglomerata"

Marti, 30 Martie 2021, ora 18:24
7005 citiri
Avioanele romanesti au interceptat si urmarit avioane ale Rusiei deasupra Marii Negre. NATO: O zi "neobisnuit de aglomerata"
Interceptare avioane de lupta ale Rusiei/Foto: NATO

In cursul zilei de 29 martie avioanele de vanatoare ale Aliantei Nord-Atlantice au fost nevoite sa se ridice de 10 ori de la sol pentru a intercepta bombardiere si avioane de lupta ale Federatiei Ruse, au transmis oficialii NATO marti, 30 martie.

In mai putin de sase ore au fost interceptate sase grupuri diferite de aeronave militare rusesti care zburau in apropiere de spatiul aerian al Aliantei, informeaza NATO, intr-un comunicat oficial.

NATO subliniaza ca misiunile de pe data de 29 martie demonstreaza "disponibilitatea si capacitatea fortelor NATO de a proteja granitele Aliantei 24 de ore din 24".

Potrivit sursei citate aeronavele F-16 norvegiene au interceptat in nordul Europei avioane rusesti dupa ce acestea din urma s-au apropiat de coasta Norvegiei. Au fost interceptate doua bombardiere Tu-95, care ulterior s-au indreptat spre sud, determinand Marea Britanie sa ridice Eurofighter, respectiv F-16. Ulterior, F-urile norvegiene au interceptat si doua Tu-160.

"Radarele NATO au detectat, de asemenea, trei avioane militare rusesti in apropierea spatiului aerian al NATO din regiunea Marii Negre", mai precizeaza sursa citata, citata de publicatia DefenseRomania.ro.

"Avioane de vanatoare din Turcia, Romania si Bulgaria au participat la operatiunea de interceptare in cadrul Politiei Aeriene. Avioanele NATO au "urmarit avioanele Federatiei Ruse pana acestea au parasit zona", se arata in comunicatul NATO.

NATO nu precizeaza in cazul tarii noastre despre ce avioane au efectuat interceptarea. Totusi, analizand ultimele incidente de acest fel, cel mai probabil este vorba de aeronave de tip MiG-21 LanceR.

Totodata, intr-un incident separat, avioanele de vanatoare ale Italiei au interceptat un Il-38 care a fost escortat peste Marea Baltica si care zbura din Kaliningrad.

Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
#NATO Rusia, #Romania, #avioane F16 Romania , #armata